1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “GİDEREK FAKİRLEŞİYORUZ”
“GİDEREK FAKİRLEŞİYORUZ”

“GİDEREK FAKİRLEŞİYORUZ”

hayat pahalılığı rakamları tartışılmaya devam ediyor.

A+A-

Kamu İş Başkanı Sami Dilek gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi:

Devlet Planlama Örgütü’nün açıklamış olduğu hayat pahalılığı rakamları tartışılmaya devam ediyor. Açıklanan rakamların gerçek oranları yansıtmadığını ifade eden sendikalar, gerçek hayat pahalılığının yüzde 30 civarında olduğunu savunuyor.

Konuk olduğu Günaydın Ada programında bu rakamsal farklılığın detaylarını anlatan Kamu İş Başkanı Sami Dilek, açıklanan rakamların gerçekçi olmadığını ifade etti. Dilek; “Her yıl Aralık ayında belli kampanyalar yapılıyor ve hayat pahalılığı da bunlar üzerinden hesaplandığı için ister istemez bunlardan ötürü de bir kayıp oluyor ama bir ay sonra fiyatlar aynı noktaya çekildiği için o kayıplar da çalışana yansıyor”dedi.

KUR ARTIŞLARI KAYBA YOL AÇIYOR

Artan döviz kurları sebebiyle de halkın alım gücünün düşmekte olduğunu belirten Dilek, “giderek fakirleşiyoruz” dedi. Döviz karşısında yüzde 30’luk bir gerileme yaşandığını ifade eden Dilek, şu anda yaşanılan sıkıntının kaynağının da bu olduğunu kaydetti. Ülkedeki alışveriş sisteminde döviz üzerine bir kurulu yapı olduğunu ancak maaşların Türk Lirası olarak ödendiğini belirten Dilek, bu durumun ülkenin yeni bir sisteme ihtiyacı olduğunu da bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi.

SENDİKAL BİRLİKTELİK YOK

Bu gelişmeler karşısında sendikaların yapmış olduğu eylemlerin de çoğu zaman beklediği etkiyi yaratamadığını anlatan Dilek, sendikal birlikteliğin söz konusu olmadığını da vurguladı. Dilek bu durumun gerekçelerini de anlattı. “Çıkıp yollara bağırıyoruz. Daha önce de yürüyüşler oldu. Binlerce insan meydanlarda toplandı. Türkiye ile aramız açıldı ancak siyasiler yapacaklarını yapmaktan geri adım atmadı” diyen Dilek eksik olanın diyalog olduğunu vurguladı. Son 3-4 yıl içerisinde sendikaların yaptığı birçok eylemin meyvesini vermediğini söyleyen Dilek, yapılan eylem çağrılarının desteksiz kaldığını vurguladı. Dilek; “Günün sonunda birliktelik yok. Orada bir ideolojik karmaşa içindeyiz. Kimisi anavatana yönelik eylemlere dahil olmayacağını söylüyor kimisi de bizim ülkemizde bu zamları, yasaları ortaya çıkaran insanlar olduğunu savunuyor”dedi.

KARAR BİR NEBZE NEFES ALDIRDI

Hükümeti yol ayrımına getiren ancak yeni yıl öncesinde orta yol bulunan geçiciler konusundaki gelişmeleri de değerlendiren Dilek, hükümetin alığı kararın o dönem tansiyonu düşürecek nitelikte olduğunu belirtti. 366 kişinin günah keçisi olduğunu belirten Dilek, bu istihdamlar arasında 80-90 kadarının işçi statüsünde olduğunu ve bu kişilerin mülakatla işe alınmasının mümkün olmadığını vurguladı. Elindeki bir belgeyi de paylaşan Dilek, ilgili istihdamda 3 müdürün imzasının bulunduğunu belirterek usulsüz istihdam olmadığını ifade etti. Dilek, işe gelmeden para aldığı iddia edilen kişilerle ilgili de sert tepki göstererek; “İşe gelmiyor da ödeniyorlar' diyorlar e ne ödüyorsunuz o zaman?”dedi.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.