1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. GİLMORE: “AB KIBRIS SORUNUNA HERKESİN FAYDA SAĞLAYACAĞI BİR ÇÖZÜM BULUNMASINI İSTİYOR”
GİLMORE: “AB KIBRIS SORUNUNA HERKESİN FAYDA SAĞLAYACAĞI BİR ÇÖZÜM BULUNMASINI İSTİYOR”

GİLMORE: “AB KIBRIS SORUNUNA HERKESİN FAYDA SAĞLAYACAĞI BİR ÇÖZÜM BULUNMASINI İSTİYOR”

AB dönem başkanı İrlanda'nın Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Ticaret Bakanı Eamon Gilmore, "AB üyeliği dinle ilgili bir konu değil, üyelik koşullarına uyulması, birliğin değerlerine saygı duyulmasıyla ilgili" dedi.Gilmore 7-10 Nisan tarihlerinde Türkiye

A+A-

"AB ÜYELİĞİ DİNLE İLGİLİ BİR KONU DEĞİL,ÜYELİK KOŞULLARINA UYULMASI, BİRLİĞİN DEĞERLERİNE SAYGI DUYULMASIYLA İLGİLİ"

“AB  KIBRIS SORUNUNA HERKESİN FAYDA SAĞLAYACAĞI BİR ÇÖZÜM BULUNMASINI İSTİYOR”

"İRLANDA DÖNEM BAŞKANLIĞINDA, TÜRKİYE'NİN KATILIM SÜRECİYLE İLGİLİ İLERLEME FIRSATI OLMASINDAN DOLAYI MEMNUNUZ. TÜM TARAFLARI, MÜZAKERELERDE DAHA FAZLA İLERLEME KAYDEDİLMESİ İÇİN TEŞVİK ETMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ"

"DAHA FAZLA İLERLEME, HEM AB'NİN HEM TÜRKİYE'NİN ÇABALARINA BAĞLI"

AB dönem başkanı İrlanda'nın Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Ticaret Bakanı Eamon Gilmore, "AB üyeliği dinle ilgili bir konu değil, üyelik koşullarına uyulması, birliğin değerlerine saygı duyulmasıyla ilgili" dedi.

Gilmore 7-10 Nisan tarihlerinde Türkiye'ye yapacağı ziyaret öncesi AA'ya konuştu.

Kıbrıs sorununa da değinen Gilmore, AB'nin Kıbrıs sorununa herkesin fayda sağlayacağı bir çözüm bulunmasını istediğini vurguladı. "Kıbrıs sorununun Türkiye'nin AB üyelik hedefini etkilediğini söylemek doğru olur" diyen Gilmore, Ankara Protokolü'nün uygulanmasının Türkiye'nin üyelik sürecini hızlandıracağını kaydetti.

İrlanda'nın Ocak ayından bu yana yürüttüğü AB dönem başkanlığında, genişlemenin öncelikleri olduğunu belirten Gilmore, AB Genişleme Konseyi'nin geçen yılki kararlarında, "Türkiye'nin AB müzakere sürecinin yeniden ivme kazanmasının hem AB'nin hem de Türkiye'nin yararına olacağının farkında olmasını" memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.

Bölgesel politikalarla ilgili 22'nci fasıl konusundaki çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Gilmore, "İrlanda dönem başkanlığında, Türkiye'nin katılım süreciyle ilgili ilerleme fırsatı olmasından dolayı memnunuz. Tüm tarafları, müzakerelerde daha fazla ilerleme kaydedilmesi için teşvik etmeyi sürdüreceğiz" dedi.

"Dönem başkanlığınızda Türkiye'nin üyelik sürecinde birden fazla fasıl açabilir mi?" sorusuna İrlandalı Bakan, "Daha fazla ilerleme, hem AB'nin hem Türkiye'nin çabalarına bağlı" yanıtını verdi.

Genişlemenin "şartlara bağlı bir süreç" olduğunu kaydeden Gilmore, Türkiye'nin katılım sürecini, AB üyeliği için müzakere çerçeve belgesinin gerektirdiği koşullara uyarak hızlandırabileceğini ifade etti.

Gilmore, "Türkiye'yi AB'de görmek istiyor musunuz?" sorusunu ise "İrlanda, Türkiye'nin üyelik şartlarını yerine getirdiği sürece AB'ye katılımını destekliyor" şeklinde yanıtladı.

"ÇOK FARKLI BİR AB OLACAK"

İrlanda'nın bu yıl AB'ye katılımının 40'ıncı yıldönümü olduğuna dikkati çeken Gilmore, AB'nin İrlanda'daki sosyal ve siyasi değişiklilerde "itici güç" olduğunu söyledi. Tek pazar, tarım ve endüstrinin fonlarla desteklenmesi gibi konularda AB'nin faydalarını sıralayan Gilmore, son dönemde yaşanan ekonomik zorlukların üstesinden ise yaptıkları reformlarla gelmeye çalıştıklarını dile getirdi.

"Yapılan reformlar devam ederse, Türkiye'nin gelecekte katılacağı AB şimdikinden çok farklı olacaktır" diyen Gilmore, gelecekte AB'ye katılacak Türkiye'nin de şimdikinden çok farklı olacağını ifade etti. Katılım sürecinin "uzun ve yavaş bir süreç" olduğunu kaydeden Gilmore, ivmenin kaybedilmemesinin önemini vurguladı. Gilmore ayrıca, İrlanda'nın güçlü ihracat performansının ekonomik iyileşmesine katkı sağladığını belirtti.

KIBRIS SORUNU…

Güney Kıbrıs Rum kesiminin AB üyeliğine ilişkin bir soru üzerine de Gilmore, "AB, Kıbrıs'ın 2004 yılında birliğe katılmasını memnuniyetle karşıladı" dedi. AB'nin Kıbrıs sorununa herkesin fayda sağlayacağı bir çözüm bulunmasını istediğini vurgulayan Gilmore, "Kıbrıs sorununun Türkiye'nin AB üyelik hedefini etkilediğini söylemek doğru olur" dedi. Gilmore, Ankara Protokolü'nün uygulanmasının Türkiye'nin üyelik sürecini hızlandıracağını kaydetti.

Türkiye'nin AB üyeliğine "Müslüman nüfusu" nedeniyle karşı çıkan bazı ülkeler olduğunun anımsatılması üzerine Gilmore, "AB üyeliği dinle ilgili bir konu değil, üyelik koşullarına uyulması, birliğin değerlerine saygı duyulmasıyla ilgili" dedi.

GİLMORE'UN TÜRKİYE TEMASLARI

İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Ticaret Bakanı Gilmore 4 günlük Ankara ve İstanbul'u kapsayan Türkiye ziyaretine, yüksek düzeyli bir ticaret heyetinin eşlik edeceğini ifade ederek, bu çerçevede iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin amaçlandığını kaydetti. Türkiye ile İrlanda arasındaki ticaret geçen üç yılda yüzde 20 oranında artarken, olumlu seyrin bu yıl da devam etmesi bekleniyor.

Gilmore, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'la görüşeceğini, bu görüşmelerde Türkiye'nin AB'ye katılım süreci, iki ülke arasındaki ilişkiler ile mevcut bölgesel ve uluslararası konuların ele alınacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da kabul edilecek olan Gilmore ayrıca, Suriyelilerin misafir edildiği Gaziantep-Nizip'teki barınma merkezini ziyaret edecek.

İrlanda altı aylık AB dönem başkanlığını Temmuz ayında Litvanya'ya devredecek. Kıta Avrupasının kuzey batısında, yaklaşık 6,5 milyon kişinin yaşadığı ve Avrupa'nın üçüncü büyük adası olan İrlanda'nın ihracatında Türkiye 349 milyon avro ile 23'üncü sırada, ithalatında ise 224 milyon avro ile 24'üncü sırada bulunuyor.

AB dönem başkanlığını yedinci kez yürüten İrlanda, 1973 yılından bu yana AB üyesi, 1999 yılından bu yana ise avro bölgesinde bulunuyor.

 

Kaynak: TAK

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.