1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GİRİŞİMCİ KADINLARIN BAŞARI ÖYKÜLERİ…
GİRİŞİMCİ KADINLARIN BAŞARI ÖYKÜLERİ…

GİRİŞİMCİ KADINLARIN BAŞARI ÖYKÜLERİ…

Girişimci Kadınların Başarı Öyküleri…

A+A-

Nahide Merlen’den Bilge Nevzat’a, Mine Yücel’den Pınar Başman’a, Işıl Taşçı’dan Sevim Erdal’a, Lois Cemal’den Fatma Azgın’a 23 kadının hikayesi ve vedia barut aynı kitapta

“Bu kitapta yer alan röportajlar farklı hayatların, farklı tarzların hikayesi. Kimisi macera, çoğunluğu emekle, hatta acıyla yoğrulmuş hayat hikayeleri… Hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığının, algıyla gerçek arasında ciddi uçurum olabileceğinin kanıtı… Ve her biri tarihe, hayata, kadına dair not niteliğinde…”

Kitabın önsözünde bu sözlerle ifade edildi 23, hatta 24 kadının hikayesi. Farklı alanlarda, farklı pozisyonlarda, ama ortak yönleri girişimcilik olan 23 kadın ve Vedia Barut’un kısa öyküleri var kitapta. Bu kadınları bir araya getiren de iş Kadınları Derneği’nin girişimcilik ödülleri.

Dernek tarafından bir süreden beri geleneksel hale getirilen ödülleri alan kadınlar ve adına ödüller verilen ilk Kıbrıslı Türk girişimci kadın merhume Vedia Barut, “Girişimci Kadınların Başarı Öyküleri” adlı kitapla bir araya getirildi.

Nezire Gürkan’ın röportajları, fotoğraf sanatçısı Hüseyin Sayıl’ın kareleri, Emekli Öğretmen-Araştırmacı-Yazar Gülgün Serdar’ın editörlüğünde İş Kadınları Derneği tarafından yayımlanan kitapta, 24 kadının yaşam ve girişimcilik hikayesi var.

Nahide Merlen Işık Kitabevi’ni düğün parasıyla 3 raf olarak kurduğunu anlatıyor mesela kitapta… Sevim Erdal, ellerini eğriltecek kadar çok çalıştığını, hatta ünlü 1001 Çeşit Mağazaları’nın çocukluğu uğruna hayat bulduğunu… Lois Cemal “misyoner” kimliğini, Özlem Özbekoğlu kamu görevini neden reddettiğini, Nersel Ekici ve Çelen Kamburoğlu dağa taşa elleriyle nasıl hayat verdiklerini, Faize Akçaba Lefkoşa- İsveç hattında şirket yönettiğini anlattı…

Ve yarım asırlık Başman şirketinin tek kadın ortağı Pınar Başman, farklı alanlarda girişimcilikleriyle tanınan Bilge Nevzat, sektörün lideri Işıl Reklam’ın sahiplerinden Işıl Taşçı, eczacılık mesleği kadar politik geçmişi ve entelektüel duruşuyla da tanınan Fatma Azgın, aile şirketinin yöneticiliğini genç yaşta üstlenen Evren Bağlarbaşı, şirketleriyle sektörün liderlerinden Semral Erel, sıfırdan Baharyolu ile marka haline gelen Havva Mazharoğlu, anketler ve danışmanlık hizmetleriyle kariyer yapan Mine Yücel, Argonya’yı marka haline getiren Hidayet Özuysal, kurum sal kimlik oluşturmada CherryRed ile dünya devlerine hizmet veren Eda Eminağa Baştuğ ile Verda Eminağa Erk, kozmetikle tanınan Şule Keleşoğlu, yarım asırlık “Temiz” markasını AB standartlarına taşıyan Sercan Görgüner Bahçeci, adını verdiği kurabiye ve un mamulleriyle tanınan Narin Hulusioğlu, sektörün öncülerinden Mesarya Ajans sahibi Deniz Gürgöze, folklor kıyafetleriyle anılan Sadiye Destur…

Önsözde “Bu yürekli kadınlar yeni nesillere ‘rol model’ olmalı…” diyor Gazeteci Nezire Gürkan…

Kitabın editörü Gülgün Serdar da, “Bu yapıtta yer alan ‘cesur yürekler’ Kıbrıs Türk kadınının yüz aklarından sadece küçük bir kesit. .. Bu yüreklerin tümünün tanıtılması, genç kuşaklara örnek olması bizleri daha aydınlık yarınlara taşıyacaktır…” diye ekledi.

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.