1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GİRİT’İN GÜNEYİNDEKİ DOĞAL GAZ YATAKLARI...
GİRİT’İN GÜNEYİNDEKİ DOĞAL GAZ YATAKLARI...

GİRİT’İN GÜNEYİNDEKİ DOĞAL GAZ YATAKLARI...

Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın ABD ziyareti sırasında ABD Başkanı Barack Obama’ya, Doğu Akdeniz’deki doğal gazın Yunanistan üzerinden Avrupa’ya borularla taşınmasına ilişkin projelerin ana unsurlarını anlattığı haber verildi.

A+A-

DOĞU AKDENİZ’DEKİ DOĞAL GAZIN DENİZ ALTI BORU HATLARIYLA GİRİT ÜZERİNDEN AVRUPA’YA NAKLİYLE İLGİLİ YENİ OLGULAR GÜNDEME GETİRİLEBİLİR

YUNANİSTAN’IN “EAST MED PIPELINE PROJECT” ALTERNATİFLERİ

Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın ABD ziyareti sırasında ABD Başkanı Barack Obama’ya, Doğu Akdeniz’deki doğal gazın Yunanistan üzerinden Avrupa’ya borularla taşınmasına ilişkin projelerin ana unsurlarını anlattığı haber verildi.

Fileleftheros “Girit Yatakları Mevzubahis... Samaras Başkan Obama’ya Enerji Projeleriyle İlgili Bilgi Verdi” başlıklı haberinde, Girit adasının güneyinde saklanan doğal gaz yataklarının, deniz altı boru hatlarıyla Girit’e, oradan da Avrupa piyasalarına doğal gaz nakliyle ilgili alternatif çözümü yeniden gündeme getirecek yeni olgular yaratabileceğini yazdı.

Gazete Norveçlilerin, PGS araştırma gemisinin topladığı verilerden çıkacak sonuçları en geç eylül ayında açıklayacağını da belirtti.

İsrail hükümetinin, İsrail Yüksek Mahkemesi’nin doğal gazın ihracıyla ilgili 17 Eylül’de vereceği kararı beklediğini, ihraç edilecek miktarın netleşmesi halinde, derin jeopolitik boyutları da olan, doğal gazın piyasaya ulaştırılma yollarıyla ilgili büyük oyunun başlayacağına işaret eden gazete, halen Güney Kıbrıs’ın Vasiliko’da doğal gaz sıvılaştırma terminali inşa edeceğini açıklayıp İsrail’i de kendi doğal gazını bu terminale aktarmaya çağırdığını hatırlattı.

YUNANİSTAN’IN “EAST MED PIPELINE PROJECT”İ

Simerini “Kıbrıs-Yunanistan-İsrail İşbirliğinden Enerji Oyununda Mat Hareketi... Enerji Seçenekleri”  başlıklı haberinde İsrail-Güney Kıbrıs-Yunanistan arasındaki, Asya-Avrupa elektrik bağlantısı anlaşması ile Doğu Akdeniz bölgesindeki enerji haritasının şekillenmeye başladığını, şimdi herkesin; İsrail’in doğal gazını ihraç edip etmeme kararını beklemekte olduğunu yazdı.

Yunanistan Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı Yannis Maniatis’in doğal gazın Doğu Akdeniz’den boru hatları ile Yunanistan üzerinden Avrupa’ya nakledilmesi projesinin ana hatlarını, Samaras’ın ABD ziyareti sırasında Amerikalılara aktardığını belirten gazete, özetle şunları yazdı:

“Matiatis Bakanlığın üzerinde çalıştığı ‘East Med Pipeline Project’ isimli projesini ve diğer bulguları Kıbrıslı ve İsrailli mevkidaşları Yorgos Lakkotripis ve Silvan Şalom’a anlatma fırsatı buldu. Halen Doğu Akdeniz’in doğal gazının Yunanistan üzerinden İtalya veya Güneydoğu Avrupa’ya nakil yolları alternatifleriyle ilgili ön fizibilite raporu oluşturuldu. Bu projede ana rolü, (8 bcma) Doğu Akdeniz kaynaklarından (Kıbrıs ve İsrail MEB’leri) gelip Girit’in kuzeybatı kıyısına ilerleyen boru hattı oluşturuyor.

Bu itibarla gerek doğal gazın kuzeybatı ve merkez Avrupa’ya gerek İtalya’ya gönderilmesiyle ilgili çeşitli alternatif seçenekler ortaya çıkıyor. Birinci seçenek Girit’ten Gümülcine’ye deniz altından boru hattı döşenmesini ve IGB ile birleşip Bulgaristan’a ulaşmasını öngörüyor. Aynı seçenek Girit’ten kıta Yunanistan’a uzanacak daha kısa bir deniz altı boru hattı döşenmesi ve oradan da Makedonya’ya giden kara boru hattına bağlanması, doğal gazın oradan ya İtalya’ya veya Bulgaristan’a aktarılmasına için de geçerli olabilir.

Halen Girit’te, doğal gazın muhtemel giriş noktası olarak Atherinolakku bölgesi belirlendi, hattın Girit’ten de Nonemvasia bölgesine ulaşacak. Yunanistan’ın bu projesi Komisyon’dan ortak ilgi çalışması olarak onay aldı ve ‘Med East Pipeline Project boru hatları alternatifleri belirlenmesi Komisyon’un Enerji Müdürlüğü tarafından haziran ayında ‘Energy Infrastructure-Natural GAs’ birliğine sunuldu.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.