1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ, 30’UNCU YILINI KUTLADI
GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ, 30’UNCU YILINI KUTLADI

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ, 30’UNCU YILINI KUTLADI

Girne Amerikan Üniversitesi, 30’uncu yıl kuruluş yıldönümü etkinlikleri nedeniyle gala gecesi ve meşale yakma töreni düzenledi.

A+A-

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), 30’uncu yıl kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde görkemli bir tören düzenledi. “30. Yıl Gala Gecesi ve Meşale Yakma Töreni”, GAÜ tarafından yeniden ülke turizmi ve ekonomisine kazandırılan Le Chateau Lambousa Hotel’de düzenledi.

Etkinliğe Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Dr. Sibel Siber, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve üst düzey devlet yetkilileri, bilim ve iş insanları ile kanaat önderleri katıldı.

Gecede Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ve GAÜ Kurucu Rektörü ve Yönetiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar birer konuşma yaptı.

Akpınar, GAÜ’nün kurulma öyküsünü anlattı

GAÜ Kurucu Rektörü ve Yönetiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, 1983 yılında İngiltere’de yüksek öğretimine devam ederken televizyonda KKTC’nin ilan edildiğini ve Rauf Raif Denktaş’ın yurt dışında yaşayan Kıbrıslılara “ülkeye dönüp yatırım yapmaları konusunda çağrı yaptığını” gördüğünü söyledi.

Akpınar, 1985 yılında mezun olduktan sonra ülkesine döndüğünü ve Rauf Denktaş’ın yanına gittiğini belirtti. Rauf Denktaş’ın bir kağıda “Bu çocuğa yardım edin” şeklinde yazıp müsteşarının yanına gönderdiğini anlatan Akpınar, KKTC’de yükseköğretimin ilk adımlarının orada atıldığını dile getirdi.

Serhat Akpınar, dönemin bakanları ve milletvekilleriyle yapılan görüşmelerin ardından o döneme göre ileri bir vizyonla bakanlar kurulu kararıyla KKTC’de yüksek öğretim sürecinin başladığını kaydetti.

Akpınar, ilk özel üniversiteyi hayata geçiren GAÜ’nün daha sonra yaptığı girişimlerin ardından ilk kez GAÜ tarafından alınan denklik belgesiyle diğer üniversitelerin de önünün açıldığını anlattı. GAÜ’nün ilk kez özel orta dereceli okulları da hayata geçirdiğini anlatan Akpınar, daha sonra dünyaya açıldıklarını aktardı.

Serhat Akpınar, İngiltere, Amerika, Hong Kong ve Türkiye yerleşkelerinin ardından Moldova’da da bir üniversite ve kolej kurma çalışmalarının başladığını ifade etti. Akpınar, yaşanan süreçte yanlarında olan Türkiye ve KKTC devlet yetkililerine, GAÜ çalışanları ile öğrencilerine ve hayatta olmayan Ali Rıza Özel’e teşekkürlerini sundu.

Eroğlu: "GAÜ, dış dünyaya açılan bir kurum haline geldi"

GAÜ, dünyaya açılan bir kurum Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise KKTC kurulduğunda başbakan olduğunu ifade ederek, ülkeyi kalkındırmak için turizm ve eğitime yöneldiklerini söyledi.

Eroğlu, turizm limanında bir dairede eğitime başlayan GAÜ’nün, dış dünyaya açılan bir kurum haline geldiğini dile getirdi.

Plaketler verildi, belgesel gösterildi. Konuşmaların ardından olgusunun başlamasını sağlayan ve GAÜ’nün yükseköğretime başlamasına destek olan eski politikacı ve bakanlara teşekkür ve onur plaketleri verildi. Gecede, “Soy izi peşinde” isimli belgesel gösterildi.

GAÜ’nün kıtalararası kampüsleri İngiltere, Amerika, Hong Kong ve Türkiye yerleşkelerinin rektör ve üst düzey yöneticileri canlı yayınla “30. Yıl Gala Gecesi”ne mesajları ile katkı koydu. Meşale yakıldı “30. Yıl Eğitim Meşalesi”nin yakıldığı gecede, GAÜ Sahne Sanatları Fakültesi Dans Akademisi gösteri sergiledi. Etkinlikte, GAÜ Koleji öğrencilerinden Türkan Kürşad da şarkı söyledi.

GAÜ 30. Yıl Gala Gecesi”nin sonunda ise Türkiye’den ve yurt dışından dünyaca ünlü müzisyenleri bünyesinde barındıran ENBE Orkestrası sahne aldı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.