1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GİRNE BÜYÜK SEL FELAKETİ YAŞAYABİLİR!
GİRNE BÜYÜK SEL FELAKETİ YAŞAYABİLİR!

GİRNE BÜYÜK SEL FELAKETİ YAŞAYABİLİR!

Uyardı!

A+A-

Çevre Koruma Vakfı (ÇEKOVA), kış gelmeden Girne içinde ve çevresinde, havadan ve yerden gözlemle, suyun akışını tıkayan ve zorlaştıran tüm unsurların saptanıp temizlenmesi gerektiğine işaret etti.

ÇEKOVA Yönetim Kurulu Üyesi Serkan İlseven yaptığı yazılı açıklamada, her geçen gün beton parke taşı ve asfalt gibi sert yüzeylerin suyu emici toprağı azalttığını, ayrıca şehir içindeki ve dışındaki yol kenarlarındaki yağmur suyunun akmasına yarayan drenaj hendeklerinin kapatılmış olduğundan yağmur sularının yeraltına ulaşamadığını ve şehir içinde yol içinden mecrasına akmak zorunda kaldığını kaydetti.

İlseven, KKTC’nin yakında aşırı yağışlı dönemler yaşayabileceğini, fakat yöneticilerin bu dönemlerde de ne yapacağını bilemeyip, kusurları başkalarına yükleyen çocuklar gibi davrandıklarını savundu.

Vadilerin korunması; inşaatlarla bozulan vadilerin ıslah edilmesi gerektiğini kaydeden İlseven, vadi içlerine plansız hatta izinsiz inşa edilen evlerin istimlâk edilip yıkılması gerektiğini de yöneticilerin bildiğini ama bunlardan söz etmediğini kaydetti.

Deprem, sel gibi doğal afetlerin mevkii, rütbe veya zümre ayırt etmediğini ifade eden İlseven, Girne için tehlikeden bahsederek, “inşaatlar, inşaat artıkları ve doğal tıkaçlarla darlaşan Girne içerisindeki vadilerde aşırı yağışlarla sıkışacak sel sularının gittikçe hızlanacağı; coşan, kabaran suların içine karışmış kum, toprak, çakıl, taş ve dal gibi malzemelerle önlerine çıkan her şeye adeta bir balyoz gibi çarpa çarpa ilerleyeceği” uyarısında bulundu.

İlseven şöyle devam etti:

“Bu sırada vadi içlerinde köprü ayaklarında, büz ağızlarında taşıdığı materyalleri biriktirecek ve sıkışarak sularını geriye doğru adeta bir baraj gibi şişirecek. Ciklos yakınlarında gerçekleşeceğini tahmin ettiğimiz işte bu baraj yağışların devamı durumunda birdenbire yıkılacak ve müthiş bir enerji ve büyük bir kütle halinde önüne çıkan her şeyi tahrip ederek yoluna devam edecektir.

Girne ve yakın çevresindeki alanlarda bu yapı ve bu tehlike vardır. Girne de şehir planlamadan bihaber yapılan yeni inşaatlarla yüzey sularının denize ulaşması artık çok daha zordur. Geriye tepen suların da bu felaketi başta Ciklos’ta çok yakın bir gelecekte hatta belki bu kış gerçekleşebileceğini söylemek için müneccim olmaya da gerek yoktur.

ÇEKOVA olarak bu konuyu sayın ilgililerin dikkatine getirmeyi vicdani bir görev olarak kabul ediyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.