1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GİRNE LİMANI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI
GİRNE LİMANI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

GİRNE LİMANI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

İhaleye çıkılacak

A+A-

Girne Antik Liman’daki mendirek ve üzerindeki yürüyüş yolunun tamiri için düğmeye basıldı. Çalışmalar Turizm Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Girne Belediyesi iş birliğinde yürütülecek.

BAŞBAKAN TALİMAT VERDİ: Girne Antik Limanı’ndaki mendireğin durumu Bakanlar Kurulu’nda ele alındı. Başbakan Ömer Kalyoncu, Turizm ve Ulaştırma Bakanlıklarına mendireğin tadilatının süratle yapılması için talimat verdi

İHALE DOSYASI HAZIRLANIYOR: Başbakan’ın talimatı üzerine harekete geçen Turizm ve Ulaştırma Bakanları ihaleye çıkılması için çalışma başlattı. İhalenin ağustos sonuna tamamlanması hedefleniyor

BELEDİYE ASFALT DÖKECEK: Girne Belediyesi, de mendireğin tamiri konusunda sorunluluk aldı. Belediye, mendirek üzerindeki yürüyüş yolunun asfaltlamasını yapacak. Asfalt çalışması yaklaşık 80 bin TL’ye mal olacak

KITSAB DESTEK VERDİ: Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, Girne Antik Limanı’nın KKTC’nin kapak fotoğrafı olduğunu belirterek Girne Limanı’nın yeniden turizme kazandırılması amacı ile limanda yapılacak olumlu tüm çalışmalara destek olup katkıda bulunacaklarını ifade etti

Duygu ALAN


Turizm Bakanlığı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ve Girne Belediyesi, Girne Antik Liman’da bulunan ve geçtiğimiz yıl kış aylarında tahrip olan mendireğin tadilatı ve delik deşik olan mendirekteki yürüyüş yolunun asfaltlanması için harekete geçti.
Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, geçen hafta Girne Liman Bölgesi’nde yaptığı incelemeler sonucu mendirekteki sıkıntılara bir an önce çözüm üretmek adına konuyu Bakanlar Kurulu’na taşıdı.
Başbakan Ömer Soyer Kalyoncu, mendirek tadilatının yapılması için gerekli işlemlerin başlatılması yönünde Turizm Bakanlığı’na ve Ulaştırma Bakanlığı’na sözlü talimatı verdi.
Bakanlar Kurulu’nda tüm bakanların hassasiyetle üzerinde durduğu mendirek tadilatı için Ağustos ayı sonunda sonuçlandırılacak şekilde ihaleye çıkılacağı belirtildi.
Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü ise mendirekteki yürüyüş yolu zeminin asfaltlanması için sorumluluk yüklendi.

Sucuoğlu: Başbakan talimatı verdi
Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Gire Antik Limanı’nda bulunan mendireğin durumunun Bakanlar Kurulu’nda konuşulduğunu, tüm bakanların hassasiyet gösterdiği mendireğin tadilatı için gerekli çalışmaların bir an önce başlatılması yönünde Başbakan Ömer Soyer Kalyoncu’nun Turizm Bakanlığı’na ve Ulaştırma Bakanlığı’na sözlü talimat verdiğini kaydetti.
Mendireğin tadilatı için süratle sonuçlandırılacak şekilde ihaleye çıkılacağını ifade eden bakan Sucuoğlu, ihalenin ağustos ayı sonunda sonuçlanmasını öngördüklerini söyledi.

“Önceliğimiz mendireğin tamiri”
Mendirekteki yürüyüş yolunun tadilatı, limanın temizliğinin de projenin bir parçası olduğunu ve ülke turizmi, imajı bakımından önem arz ettiğini dile getiren bakan faiz Sucuoğlu, “Yürüyüş yolu, liman temizliği sonra da yapılabilir. Mendirek tamamen yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Tüm limanın selameti bakımından önceliğimiz kış gelmeden mendireğin tamir edilmesidir” dedi.

Güngördü: Yürüyüş yolu asfaltlanacak

Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü, mendirekteki yürüyüş yolunun asfaltlanması için sorumluluk aldıklarını kaydetti. Yürüyüş yoluna 8 cm kalınlığında bir asfalt döküleceğini kaydeden Güngördü, çalışmanın toplam maliyetinin 80 bin TL civarında olduğunu, bu nedenle ihaleye çıkılacağını söyledi.
Nida Güngördü, ihale için yapılan tekliflerin Belediye İhale Komisyonu’nda ve Belediye Meclisi’nde değerlendirileceğini belirtti.
Güngördü, tekliflerin açılmasında bulunması için Turizm Bakanlığı’ndan yetkili kimseleri de davet edeceklerini söyledi.
Nidai Güngördü, şöyle dedi: “Mendirekteki sorumluluk ise Turizm Bakanlığı’ndadır. Mendirekteki yürüyüş yolunun sorumluluğu ise Ulaştırma Bakanlığı’nındır. Geçtiğimiz hafta Turizm Bakanı, Ulaştırma Bakanı ve her iki bakanlıkta yetkili bazı isimler, bazı sivil toplum örgütleri ile bölgede inceleme gezisi yaptık. Biz Girne Belediyesi olarak zaten geçmiş dönemdeki sayın bakana mektup yazmış, yasal olarak sorumluluk alanımızda olmasa da tadilat için yardımcı olmak istediğimizi belirtmiştik. Yeni bakan da bizim bu mektuplarımızı okuduktan sonra ilgili bakanlık müdürüne talimat verdi, yazılan dilekçenin uygun olduğunu, mendirekteki yürüyüş zeminini düzeltebileceğini ve bu konuda Girne Belediyesi ile işbirliği yapabileceklerini belirttiler. Biz de hemen bu bölgede teknik elemanlarımızla, mimarlarımızla ve mühendislerimizle bir keşif yaptık. Mendirekteki yürüyüş yolunun daha güvenli olması için zeminine 8 cm asfalt ile kaplamak istiyoruz. Belediye Meclisi de konuya ilişkin gerekli kararı aldı. Çalışma 20 bin TL’yi aştığından ihaleye çıkılacak. Gelen teklifler, Belediye İhale Komisyonu’nda ve Belediye Meclisi’nde değerlendirilecek. Tekliflerin açılmasında Turizm Bakanlığı’ndan yetkili de çağıracağız. İhale mektupları açılırken de bizimle olmalarının hiçbir sakıncası yoktur.”

4-058.jpg

Tolun: Turizm Girne Limanı’nı terk etti

Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, turizmin Girne Limanı’nı terk ettiğini öne sürerek, limanın bir an önce elden geçirilip yeniden turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.
Girne Antik Limanı’nın KKTC’nin kapak fotoğrafı olduğunu söyleyen Tolun, “Antik liman’ın durumu ülkemizde hükümetlerin turizme verdikleri değerin aynasıdır” diye konuştu.

“Albenisini kaybetti”
Girne Limanı’ndaki sorunları aktaran Orhan Tolun, şunları söyledi: “Bu liman 10 yıl önce turistlerin gittiği, dolaştığı, acentelerin turistlerini götürdüğü güzel bir yer iken bugün hiçbir acente turistini oraya götürmüyor. Ülkeye münferit gelen Antik Liman’a gitmiyor. Yerli vatandaş bile ayağını Girne Limanı’ndan çekti. Uzaktan bakıldığında tarihi bir mekan, güzel bir görüntü ama yaklaşıldığı zaman delik deşik bir mendirek, çarpık bir yapılaşma ve idrar kokusundan geçilemez, pis bir liman olduğunu görüyoruz. Limanda tersane izin verilmemesi gerekmesine rağmen izinlendirilmiş gemi içerisinde restoranlar, bakımsız binalar, pencereleri sökük, balkonları çökmüş yapılar. Kısacası limanın albenisi yok.

“Kaderine terk edildi”
Limanın yıllarca kimin yetkisinde olduğu konusunda değişik Bakanlar Kurulu kararı çıkarıldı. Liman bir dönem Ulaştırma Bakanlığı, Turizm Bakanlığı ve belediyenin kontrolüne verildi, bir dönem yalnızca belediyenin kontrolüne verildi. Son 3 yıldır da Turizm Bakanlığı’nın kontrolünde. Ama geçen dönem içinde limana gereken ilgi gösterilmedi, istenilen şekilde denetlenmedi ve kaderine terk edildi. Şimdi Turizm Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Girne Belediyesi limanın yeniden can bulması için harekete geçti. Biz de KITSAB olarak yapılacak olan her olumlu adımda yanlarında olacağımızı, katkıda bulunacağımızı ve olaylara pozitif yaklaşacağımızı belirttik.”

Havadis

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.