1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GİRNE UÇTU!
GİRNE UÇTU!

GİRNE UÇTU!

Fiyatlar tavan yaptı!

A+A-

Girne-Çatalköy İmar Planı ile bölgede inşaatlaşmanın kontrol altına alınması ve yurtdışından gelen yoğun talep nedeniyle Girne’de emlak fiyatları tavan yaptı

 

Eniz ORAKCIOĞLU

Emlakçılar Girne’deki emlak fiyatlarındaki artışın nedeninin Girne-Çatalköy İmar Planı’nın hayata geçirilmesi ile inşaatta sınırlamaya gidilmesi, yurtdışından ülkemize yatırım talebinin artması ve sterlinin yükseliş olduğunu kaydetti.

Emlak fiyatlardaki artışa rağmen yurtdışından yatırım taleplerinin süratle devam ettiğini belirten emlakçılar, fiyat artışının vatandaşı mağdur ettiğini söyledi.

Kumsal Emlak Direktörü Nejmi Sıddık, Girne’deki emlak fiyatlarının yükselişinin imar planı ve yurtdışından talebin artması ile yaşandığını belirterek, “Girne’de 45 bin sterlin olan 2+1 daire, şimdi 75 bin sterlinden satılmaktadır. 100 bin sterlin olan bir arsa fiyatı ise 300 bin-400 bin sterlinden satışa sunulmaktadır” dedi.

Emlak Dünyası Şirket Ortağı Ender Meta, yurtdışı yatırımcılarının, arsa olmayışı, Girne-Çatalköy İmar Planı ve sterlinin yükselişinin Girne’deki emlak fiyatlarını yükselttiğini vurgulayarak, “Bu yükseliş yurt dışı yatırımcılarını etkilemese de iç piyasayı ve ev sahibi olmak isteyen gençlerimizi oldukça etkiliyor” dedi.

Emlak Kıbrıs Emlak Danışmanı Erkan Arıklı, Girne’de emlak fiyatlarındaki artışın ülkemizde kaosa sebep olduğunu söyleyerek, “Gençlerimiz ve yeni evli çiftlerimiz bu sebeple bırakın ev almayı, Girne’de kiraya bile çıkamıyorlar” dedi.

Avertiss Emlak Direktörü Deniz Kürşat ise bir bucuk yıl önce Türkiye’deki darbe girişiminin ve öğrenci velilerinin yatırım amaçlı taleplerinin emlak ve arsa piyasasını yükselttiğini söyleyerek, “Şimdilerde ise darbe girişiminin etkisinin zayıflaması, fiyatların yükselmesinden dolayı yatırım amaçlı taleplerin azalmasıyla fiyatlar düşmeye başladı” diye konuştu.

 

Sıddık: Artan talep ve imar planı fiyatları artırdı

Kumsal Emlak Direktörü Nejmi Sıddık, Girne’deki ev ve arsa fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, “Fiyatların yükselişindeki sebep imar planı olarak gösterilebilir. Özelikle Girne ve Mağusa’daki deniz ve dağ manzarasına sahip olduğundan dolayı yurtdışından gelen kişilerin daha fazla ilgisini çekmekte ve böylelikle de talep artmaktadır.  Artan talep artı imar planının değişmesi fiyatları yukarıya çekmektedir. Örneğin geçmişte Girne’de 45 bin sterlin olan 2+1 daire fiyatı, şimdi 75 bin sterlinden satılmakta, 100 bin sterlin olan bir arsa fiyatı ise 300 bin-400 bin sterlinden satışa sunulmaktadır” dedi.

“Bu durum satışları düşürdü”

Bu durumun emlak piyasasını da etkilediğini vurgulayan Sıddık, “Yükselen fiyatlarla satışlar azalmaya başladı. Ev sahibi olmak isteyen ve Girne’deki fiyatlardan dolayı bu hayalini gerçekleştiremeyen vatandaşlara ise tavsiyem Girne içinden değil Girne Boğazı’ndan daha uygun fiyatlara ev almaları olabilir” şeklinde konuştu.

 

Meta: Arsaların az olması fiyatları yükseltti

Emlak Dünyası Şirket Ortağı Ender Meta, Girne’deki emlak fiyatı artışını değerlendirdi, “Yurtdışındaki yatırımcıların Girne’nin güzelliğini fark etmesi talebin artmasına sebep olmuştur. Ama bu artış villalarda değil özelikle apartman dairelerinde gerçekleşmiştir. Buda Girne’nin içerisinde apartman yapacak arsa azlığından kaynaklanmaktadır. Lapta, Alsancak ve Çatalköy gibi Girne civarı bölgelerinde villa fiyatları neredeyse Girne’deki daire fiyatınadır” şeklinde konuştu.

“İmar planı diğer bir yükseliş sebebi”

Fiyatların artmasındaki bir diğer sebebin Girne-Çatalköy İmar planı olduğunu söyleyen Meta, İmar planı geçtikten sonra Girne içerisine çok katlı binaların yapılamaması ve bu nedenle talebin karşılanamaması fiyatlardaki bir diğer yükseliş sebebidir. Öte yandan fiyatların yükselişi, yurtdışından gelip yatırım yapmak isteyenleri veya buradan ev, daire, arsa almak isteyenleri etkilemiyor, çünkü onların geldikleri yerlerde zaten fiyatlar oldukça yüksekti, ama iç piyasamız bu durumdan oldukça etkilenmektedir. Gençlerimiz ev sahibi olmak istediğinde fiyatların yüksek oluşu bu isteği zorlaştırmaktadır. Bunların yanında Sterlinin yükselmesi de piyasayı etkilemektedir” dedi.

 

Arıklı: Siyasi baskılardan kaçanlar fiyatları yükseltti

Emlak Kıbrıs Emlak Danışmanı Erkan Arıklı, emlak sektörünün ülkenin lokomotif sektörlerinden biri olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: “Ülkemizde özellikler de Girne’deki ev daire ve arsa fiyat yükselişinin sebeplerinden biri Türkiye, Çin, Rusya ve Katar gibi ülkelerden siyasi baskıdan kaçarak ülkemizden ev ve daire satıl alma talepleridir. Öte yandan Türkiye’nin İzmir gibi bölgelerinde ev fiyatları oldukça yüksektir, oralardan bazı kesimlerin sahip oldukları evleri yüksek fiyatlara satarak ülkemizde yerleşik bir hayat kurmak için daha uygun fiyatlara ev almaları ve buna ek olarak yatırım amaçlı dair almaları da fiyatlarda etkili olmaktadır.”

“İmar Planı arsa fiyatlarını artırdı”

Girne-Çatalköy İmar Planı’nın arsa fiyatlarını artırdığını söyleyen Arıklı, “Eskiden alınan bir arsaya 10 veya 12 daire yapılırken şimdi 12 kata 45 daire yapılabiliyor. Bu da doğal olarak arsa fiyatlarına yansıyor” diye konuştu.

“Kiraya bile çıkamıyorlar”

Arıklı, sözlerine şu şekilde son verdi; “Tüm bu gelişmeler ise kendi vatandaşımıza ülke insanımıza çok olumsuz yansıyor. Özellikle gençler ve yeni evli çiftlerimiz Girne’den bırakın ev almayı aldıkları maaşlarla kiraya bile çıkamıyor.”

 

 

Kürşat: Fiyatlar darbe girişimi ile tavan yaptı

Avertiss Emlak Direktörü Deniz Kürşat, Girne’de arsa ve ev fiyatlarının Türkiye’deki darbe girişiminden hemen sonra gerçekleştiğini söyleyerek, “Şimdilerde ise fiyatlar yeniden düşmeye başladı. 2015 yılındaki darbe girişimi ile oradaki vatandaşların herhangi bir duruma tedbir amaçlı KKTC’den ev sahibi olmak istemeleri, bununla beraber yatırımcılar ve öğrenci velilerinin yatırımı düşünerek talebi artırmaları fiyatları da yükseltmişti” diye konuştu.

“Fiyatların yükselişi imar planından önceye dayanıyor”

Kürşat, “Bir dönem yatırım amaçlı daire aldıktan sonra bu dairelerin kira anlamındaki geri dönüşü 10 veya 12 yıl civarındaydı, bu nedenle de yurtdışından ülkemize okuma amaçlı gelen öğrencilerin aileleri yatırım yapmayı hedefleyerek talebi yükseltmişlerdi. Şimdi ise fiyatların artmasıyla kira anlamındaki geri dönüş 17 ile 18 yıla çıktı ve talep azalmaya başladı, buna ek olarak darbenin etkisinin de zayıflaması fiyatların yavaş yavaş düşmesine sebep oldu.  Öte yandan Fiyatların yükselişi imar planı değişikliğinden önceye dayanmaktaydı.”

Haber Kaynağı: Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.