1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GİRNELİLER ÇÖPLÜĞE KARŞI
GİRNELİLER ÇÖPLÜĞE KARŞI

GİRNELİLER ÇÖPLÜĞE KARŞI

Girne Belediyesi çevreyi ve doğal güzellikleri koruma temelli belediyecilik anlayışıyla çevre örgütleri ve bölge halkından destek görmeye devam ederken, Girne çöplük projesinin gündemden düşmemesi bölgede huzursuzluk yaratıyor…

A+A-
Girne Belediyesi çevreyi ve doğal güzellikleri koruma temelli belediyecilik anlayışıyla çevre örgütleri ve bölge halkından destek görmeye devam ederken, Girne çöplük projesinin gündemden düşmemesi bölgede huzursuzluk yaratıyor…
 
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü'nün, yeni Belediye Meclis üyeleriyle birlikte göreve gelmesiyle daha modern bir yönetim şekline dönüşen belediye, geçtiğimiz aylarda düzenlediği Girne Kent Kurultayı ve kurultay sonrasında belediye başkanının koyduğu ilk imzayla kamuoyuna açıklanan Girne Kent Sözleşmesi önemli bir eksikliği doldururken, çevre ve doğal güzelliklerin korunmasına yönelik ortaya koyduğu vizyondan hareketle bölge halkı, çöplük projesinin iptal edilmemesine karşı Girne Kent Sözleşmesi’nin sloganı olan “Senin de imzan olsun” sloganıyla imza kampanyası başlatmaya hazırlanıyor.
 
"Girne’ye Çöplük ve Kontrolsüz Baz İstasyonu İstemiyoruz” Çağrıları sözleşmede yer aldı… 
Girne Kent Kurultayı’nda Girne sakinleri tarafından Kent Sözleşmesi’ne girmesi istenen "Girne'ye Çöplük ve Kontrolsüz Baz İstasyon İstemiyoruz" maddesinin sözleşme içerisine "Girne’nin doğal, kültürel ve tarihi zenginlikleri tüm insanlığa aittir ve bu mirası uluslararası normlara uygun bir bakışla korumak için gerekli önlemleri almak ve girişimlerde bulunmak yerel yönetimlerin görevidir" ifadesi ilgili kesimler tarafından olumlu karşılanırken, Girne'nin en güzel yerine çöplük projesinin gündemden bir türlü düşmemesi ise bölge halkı başta olmak üzere sivil toplum örgütleri ve çevre örgütleri tarafından endişe ile takip ediliyor. 

 

"Çöplük Kararı Altında Dönemin Başbakanı Sibel Siber'in İmzası Var" 
CTP-BG/DP-UG hükümeti öncesi kurulan Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Dr. Sibel Siber'in başbakanlığında kurulan geçici hükümetin kararı ve Dr. Sibel Siber imzası ile alınan Girne'ye çöplük kurulması kararı ve sonrasındaki süreç, bölgede endişeyle takip edilirken, bölge halkı Çevre Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkilileri sürecin gündemden düşürülmesi için göreve çağırıyor. 
 
Girne Belediyesi liderliğinde imzalanan Girne Kent Sözleşmesi’ndeki çevreyle ilgili vizyonun çöplüğün yapılmaması yönünde umut olduğuna da işaret eden bölge halkı, konuyla ilgili tüm kesimleri Girne'nin geleceğini ve doğasını kurtarmak için göreve çağırmaya hazırlanıyor. 
 
"Yetkililerin Ortaya İrade Koymaması Konuyu Gündemden Düşürmüyor" 
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz bölge halkı, yerleşim biriminin yakını ve tarihi güzelliklerin ortasına yapılması düşünülen çöplüğün yaratacağı çevre felaketine, gerekirse tüm demokratik ve yasal hakların kullanılarak “dur” denileceğini belirterek, yetkililerin ortaya irade koymamasının konunun gündemden düşmemesini doğurduğuna dikkat çektiler. 
Konuyla ilgili Başbakanlık ve YAGA'nın ısrarcı olduğuna dair zaman zaman kamuoyuna yansıyan farklı açıklamaları dikkatle ve kaygıyla izlediklerinin de altını çizen bölge halkı, çevreye duyarlı herkesi başlattıkları mücadeleye destek olmaya davet etti. 

 

"Girne Sözleşmesi’nde neler var?" 
Girne Kent Kurultayı 2014’te oluşturulan ve “Senin de imzan olsun” sloganı altında hazırlanan Girne Sözleşmesi şu maddeleri içeriyor: 
“Yaşadığı şehrin yönetimine katılmak her bireyin temel hak ve sorumluluğudur. 
Yerel Yönetimler; inanç, kimlik ve siyasi görüşe bakmaksızın bu hakkın kullanılması için gereken araçları yaratır. 
Yerel yönetimler demokratik katılımcılık anlayışına uygun olarak her sokak, mahalle ve köyün merkezden değil, merkezle işbirliği çerçevesinde yerinden yönetilmesini desteklemekle yükümlüdür. Her düzeydeki şehir yönetimi, dürüstlüğü, şeffaflığı ve hesap verilebilirliği sağlamakla yükümlüdür. Konut, sağlık, eğitim, ulaşım, altyapı hizmetleri, spor ve rekreasyon, kültür, sanat ve kentin diğer imkânlarına erişim temel insan hakkıdır. Girne’de yaşayan herkesin bu haklara en kolay ulaşmasını sağlamak yerel yönetimlerin öncelikli görevidir. 
Yerel yönetimler; kent kültürünün yaratıcı ve çok sesli bir şekilde geliştirilmesini sağlar. Kentlilerin ve kâr amacı gütmeyen kurumların önereceği kamusal nitelikli projeleri teşvik eder, sanat eğitimi, üretimi ve sunumunun desteklenmesi amacı ile gereken araçları yaratır. Şehri paylaştığımız tüm hayvanların, sağlık, barınma ve kaliteli yaşam hakkı vardır. Bu hakkın korunması için yerel yönetimler, kurum kuruluş ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği içerisinde çalışır. Girne’nin doğal, kültürel ve tarihi zenginlikleri tüm insanlığa aittir ve bu mirası uluslararası normlara uygun bir bakışla korumak için gerekli önlemleri almak ve girişimlerde bulunmak yerel yönetimlerin görevidir. Yerel yönetimler şehirde yaşayan herkesin dilediği yere zamanında, güvenli, sağlıklı ve engelsiz ulaşım olanağını sağlar. 
Yerel yönetimler Girne’nin bugün ve geleceğini doğrudan ilgilendiren müştereklerimiz olan sahilleri, denizleri, ormanları su havzalarını, tarım alanlarını ve bunların içinde yaşayan tüm canlıları korumakla yükümlüdür. Parklar, limanlar, kıyılar, meydanlar, yeşil alanlar ve askeri alanlar hep birlikte kullandığımız ya da kullanabileceğimiz kamu mallarıdır, mülkiyetleri özelleştirilemez. Bu alanların kullanımında kamu yararı ilkesini gözetmek yerel yönetimlerin sorumluluğu altındadır. 
Girne’nin sağlıklı, güvenli ve engelsiz bir şehir olması için Girne’nin planlarının en geniş katılımla, çoğulcu, çevre-insan dengesini merkezine alan bütünlüklü bir bakışla yapılmasını sağlamak yerel yönetimlerin görevidir. 
Yerel yönetimler ekolojik sürdürülebilirlik ilkesini bütün plan, proje ve uygulamalarının odağına alır, bilinçli üretim ve tüketim, geri dönüşüm, yenilenebilir enerji gibi alanlarda gerekli altyapı alanlarını hazırlar ve uygular. 
Yerel yönetimler merkezi yönetim ve sivil toplum örgütleriyle birlikte çocukların haklarının korunması, geliştirilmesi, ayırıma uğramaksızın bütün çocukların sağlıklı ve güvenli ortamlarda yaşamaları için programlar geliştirir. 
Yerel yönetimler kentteki sosyal ve kültürel etkinlikler yanında kentteki ekonomik yaşamın gelişmesi için gerekli katkıları yapar ve teşvik eder.”
 
Haberal Kıbrıslı
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.