1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GİRNE'NİN KURTULUŞU MALİ KAYNAKTA!
GİRNE'NİN KURTULUŞU MALİ KAYNAKTA!

GİRNE'NİN KURTULUŞU MALİ KAYNAKTA!

Girne'nin kurtuluşu mali kaynakta!

A+A-

 

Başta yağmur drenaj hatları olmak üzere altyapı sorunları ve özel mülkler içinde kalan su akarlarının derelerle birleştirilememesi nedeniyle turizm şehri Girne’yi tehdit eder hale gelen su baskınları, mali kaynak bulunmaması durumunda çözüme kavuşturulamayacak.

Girne’nin mevsim normallerinde seyreden bir yağış esnasında dahi mevcut durumda olduğu gibi su baskınlarıyla karşı karşıya kalmaması için yağmur suyu drenaj hatlarının geliştirilmesi, menfezlerin yapılması ve su akarlarına müdahale edilebilecek düzenlemeler gerektiği üzerinde duran Girne Kaymakamı Mehmet Envergil’e göre, tüm bunları hayata geçirecek projenin hazırlanması işin kolay kısmı. Zor olan ise mali kaynak bulunması. Bu bağlamda ne Girne Belediyesi’nin ne de kaymakamlığın böyle bir mali kaynağa sahip olmadığının altını çizen Kaymakam Envergil, “Biz projelerimizi hazırlayalım. Maliyeti çok yüksek çıkacak ama Girne’yi kurtarmak isterseniz, bu projeye ve finansmana ihtiyaç var. Bu olmazsa su baskınlarına katlanacağız” dedi.

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş’a göre de Girne’deki yağmur suyu drenaj hatları için ayrı bir yönetim masası oluşturulması ve proje üretilmesi gerekiyor ancak konu yine mali kaynağa dayanıyor. Gelmiş geçmiş tüm belediyelerin ve hükümetlerin mevcut durumda sorumluluğu olduğunu ifade eden Bektaş, “Projeler için mutlaka para ayrılması gerekiyor. Bir tek Girne değil, Lefkoşa da tehdit altındadır” dedi.

Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, Girne’nin meydana gelen yağış sonrasında su baskınlarıyla karşı karşıya kalmasını önlemenin, yağmur drenaj hatlarını, menfezleri ve su akarlarını kapsayan çok yönlü bir proje ve bu projeye dair mali kaynak sağlanması durumunda hayata geçirilebileceğini, mevcut durumda su baskınlarının kaçınılmaz olacağını kaydetti.

Ne Girne Belediyesi’nin ne de Girne Kaymakamlığı’nın Girne’deki su taşkınlarını önleyici altyapı düzenlemeleri ile alternatif uygulamaları kısa sürede hayata geçirilebilecek mali kaynaklara sahip olmadığını vurgulayan Kaymakam Envergil, önemli tespitlerini aktardı.

Sorun su akarları

Devlet malı olan derelerin aksine çoğu özel mülkiyet içerisinde kalan ve derelerle bağlantı kurulması durumunda yağmur suyunun dereye kavuşmasını sağlayan su akarlarına müdahale edilememesinin Girne’de sorun yarattığını ifade eden Kaymakam Envergil, “Dere devlet malıdır. Başbakan bile yönünü değiştiremez, müdahale edemez. Tapu Dairesi’nin izniyle su akarlarının yönü bile değiştirilebilir. Bazı su akarları dereye döndü, vatandaş da yanılıyor, dere sanıyor ama onlar özel mülk içindeki su akarlarıdır. Önlem alınmazsa onun tam kenarına kadar konut yapılablir ve onlar izinlidir. Müdahale edemeyiz” dedi.

“Su akarlarını devlet mülkiyetine dönüştürmek, dereye dönüştürmek lazım. Girne bölgesinde mal istimlak etmek kolay mı?” diyerek devletin tüm su akarlarını istimlak edebilecek durumu olmadığını ifade eden Kaymakam Envergil, geçmişte su akarları konusunda arazi sahiplerinin, arazide inşaat yapabilmek için belediye, Şehir Planlama Dairesi ve Tapu Dairesi’nden onay alabildiğini, bugün ise su akarından çekiliş hakkı kaydıyla gerekli iznlerin verildiğini kaydetti.

Tüm mesele paraya dayanır”

Kaymakam Envergil, kaymakamlığın mali kaynağı olmaması nedeniyle çoğu zaman yetki alanı olan derelere müdahale ederken bile ilgili belediyeden destek istemek durumunda kaldığının da altını çizerek, Girne’de su baskınlarının önlemenin yolunun su akarları, menfezler ve yağmur suyu drenaj hatlarını içeren projenin yapılması ve uygulanması için mali kaynak bulunması olduğunu vurguladı.

Kaymakam Envergil şöyle konuştu:

“Yağmur suyu drenaj hatlarının zamanla kapanması, şehrin kalp krizi geçirmesidir. 60 cm çapında döşenir, zamanla kapanır. Yağmur suyu drenaj hatlarının daha geniş ızgarardan yapılması lazım. İnsanların içine girip menfez türü suyu akatacaj yağpmur dranaj hatları yapılmalı. Tüm mesele hep paraya dayanır. 3 katını ödeyeceksin ama 10 sene gidecek. Bütün mesele belediyelerin gücüyle alakaladıır. Su akarını denize ulaştırmamız, 2 metre genişliğinde, 3 metre derinliğinde menfezler yapmak lazım. Belediyeler tek başına bunun altından kalkamaz. Halkın bilmesi lazım. Bazı böglelerdeki sorunları çözmek için çok büyük para ve proje lazımdır. Bizim proje yapacak elelmanlarımız vardır ama en önemlisi paradır. Bu menfezleri yapmazsan, bu su baskınları olacak. Bu paraların bulunması lazım.”

Girne’yi kurtarmak için projeye ve finansmana ihtiyaç var”

Girne Belediyesi’nin tüm mali kaynaklarını sorununun çözümüne yöneltmesi durumunda dahi kısa sürede sorunu çözemeyeceğini, kaynak ve proje olmaması durumunda da sorunun devam edeceğini kaydeden Envergil, “Girne Belediyesi tüm maddi kaynağını ayırsa da çok uzun zamanda çözemez. Belki 15 seneye yayacak. Biz projelerimizi hazırlayalım. Maliyeti çok yüksek çıkacak ama Girne’yi kurtarmak isterseniz, bu projeye ve finansmana ihtiyaç var. Bu olmazsa su baskınlarına katlanacağız” dedi.

Nilden Bektaş: “Muhakkak para gerekiyor”

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş da, Girne’deki yağmur suyu drenaj hatları için ayrı bir yönetim masası oluşturulması ve proje üretilmesi gerektiğini, bu projenin hayata geçirilmesi için da mali kaynak gerektiğini kaydetti.

Çağdaş kentlerde yağmur suyu drenaj hatları kousunda sıkıntı olmamasına rağmen ülkedeki hiçbir şehirde hatların tam olarak döşenmediğini aktaran ve Girne’ye bu bağlamda öncelik verilmesi gerektiği üzerinde duran Nilden Bektaş, şöyle konuştu:

“Girne’de dağ ile deniz arasında kurulan yerleşim alanı ve mesafe çok kısa. Yağmur sırasında dağdan su geliyor ve derelerle denize akması gerekiyor. Derelerden gelen suyun akışı küçük menfezlerle sağlanmaya çalışılıyor ama başarısız oluyor Yağmur suyu drenaj hatları konusunda gelmiş geçmiş belediyeler de burada böyle bir çalışmayı öngörmediler. Derelerin önünün tıkanması, yağmur suyu drenaj hatlarının düzgün çalışmaması, yaşadığımız selin en büyük nedeni.

Yağmur suyu drenaj hatlarıyla ilgili ayrı bir yönetim masası oluşturulmalı. İnşaat mühendisi, projelerin geliştirilmesi için çevre mühendisi ve muhakkak para ayrılması gerekiyor.

Girnede çevre yolu var. O çevre yolunun üzerinden dere geliyor. Çok bariz. Çevre yolunun aşağısında dere yok. Nereye gitti bu dere? Nereye çıktığı belli değil. Akışının düzgün olup olmadığı belli değil. Çok acil olarak burada düzenleme olabilir. Gelmiş geçmiş tüm belediyeler bana göre suçludur. Yaptırım yapmayan hükümetler de suçludur. Bir alan çalışması yapılmalı. Kounusunda uzman kişiler ve finans gerekiyor. Bir tek Girne de değil, Lefkoşa da tehdit altındadır. Sanayi bölgesi dere yatağının içine konuşlandırılmış bir alan. Dün Lefkoşa’da büyük bir yağmur yağsaydı, Girne’yle aynı durum olurdu.

Kıbrıs Postası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.