1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GİRNE’NİN ORTASINDA SEFALETİ YAŞIYORLAR
GİRNE’NİN ORTASINDA SEFALETİ YAŞIYORLAR

GİRNE’NİN ORTASINDA SEFALETİ YAŞIYORLAR

Girne’nin ortasında sefaleti yaşıyorlar

A+A-

 

 

Sosyal yardım maaşı ile geçinen 48 yaşındaki Şemsi Kaya’nın maaşı gerekçe gösterilmeden kesildi. Bakmakla yükümlü iki küçük çocuğu ile ortada kalan çaresiz anne ve çocuklar duyarlı vatandaşların yardımı ile karınlarını doyuruyor.

Eşinden 5 yıl önce boşanan 48 yaşındaki Şemsi Kaya’nın, iki küçük çocuğuna verilen Sosyal Yardım maaşı gerekçe gösterilmeden kesildi. Oturdukları eve 250 sterlin kira ödeyen Şemsi Kaya, karın tokluğuna ev temizliklerine gidiyor. İşe gidemediği günlerde ise çocukları ile aç yatan Kaya, zor günler geçiriyor.
Maaşının kesilme nedenini öğrenmek için defalarca Sosyal Yardım Dairesine giden Şemsi Kaya, “Gençsin çalışabilirsin, bizde çalışıyoruz bizimde çocuklarımız var” şeklinde karşılık aldığını iddia etti.

“Eski eşim beni tehdit ediyor”

İki çocuğunun da okula gittiğini belirten anne, ayrıldığı eşinin başka bir kadınla yaşadığını ve çocuklarını istemediğini söyledi. Mahkeme emri ile 5 yıl önce boşanan Şemsi Kaya, Sosyal Yardım maaşı ile geçiniyordu.
Şimdi eli kolu bağlanan iş bulamayan gözü yaşlı anne çocuklarına nasıl bakacağını kara kara düşünüyor. Ayrıldığı eşinin çocuklarına bakmadığını iddia eden Kaya, “5 yıl önce boşandık. Çocuklarını sayılı 2 veya 3 kez gördü. Ama hakaretle, küfürle benim çocuklarım babalarını görmek bile istemiyor” diyerek isyan etti.

Boşandığı eşi ile sürekli sorun yaşadığını iddia eden Şemsi Kaya, “Eski eşim ben ve çocuklarımın kendisine muhtaç olmamızı istiyor. Sürekli beni telefonda tehdit edip, maaşımı kestireceğini söyleyip duruyordu. Aldığım maaş bizi zaten 2 gün idare edebiliyordu. Ek bir işte çalışmak zorunda kaldığım zamanlar oldu günlük ev temizliğine gittim, tanıdıklarımızın yardımı ile karnımızı günü birlik doyuruyoruz” dedi.

Sefalet içinde yaşam süren Şemsi Kaya’nın 250 Stg ödediği iki odalı apartman pislik içinde. Giriş çıkış kapıları olmayan apartmanda karanlık olunca yürümek ise mümkün değil

Bazen aç bazen tok yaşıyorlar

Şemsi Kaya Girne’nin orta yerinde yabancı uyruklu kişilerin kaldığı 2 odalı bir apartmanda 11 ve 12 yaşındaki çocukları ile hayata tutunmaya çalışıyor. Karınlarını günlük doyurabilen aile bazen aç bazen tok yatıyor.

Sefalet içinde yaşam süren Kaya’nın 250 Stg ödediği iki odalı apartman katı ise yıkılmaya yüz tutmuş. Apartman’ın hiçbir güvenliği yok, giriş çıkış kapısı olmayan apartman’da ise 1 dairede sadece 12 Pakistan uyruklu yaşıyor. Akşamları apartmanın ışıklarının yanmadığını belirten Kaya, “Güneş kaybolduktan sonra kapımın önüne çıkmak bile istemiyorum. Ne çocuklarım ne de ben burada yaşamak istemiyorum ama ev olmadığı için mecburen katlanıyorum. Kiralar çok yüksek, iş bulamıyorum maaşım yok ortada kaldım” şeklinde konuşarak Sosyal Yardım Dairesi yetkililerini göreve çağırdı.

Şemsi Kaya: Artık boğuldum

Çaldığı tüm kapıların yüzüne kapandığını ifade eden Şemsi Kaya, devlet büyüklerine yardım çağrısında bulundu. Kaya, “O kadar çaresiz ve kimsesizim ki ölüm benim için tek yol. Artık boğuldum eski eşimin yaptığı eziyetler, uğradığımız haksızlıklar psikolojim çok bozuk. Eski eşimin amacı beni muhtaç etmek süründürmek, bu devlet bana ve çocuğuma sahip çıkmıyorsa kovsunlar ülkeden. Çocuklarımın velayetini bana versinler kaçıp gideyim hayatımız sefalet içinde geçiyor” dedi.

Umut Derneği aileye yardım yapıyor
Sosyal Yardımdan aldığı maaşın kesilmesinin ardından ortada kalan aileye KKTC Umut Derneği elini uzattı. Kaya ailesine yardımcı olmaya çalışan dernek, Sosyal Yardım Dairesi ile iletişime geçtiği halde hiçbir şekilde cevap alamadı.

“Sistemin bozukluğu bir aileyi mağdur etti”

Havadis’e konuşan KKTC Umut Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Çakır, gıda yardımın da bulundukları ailenin Sosyal Yardım Dairesinin yaptığı hata yüzünden 2 küçük çocuğun mağdur edildiğini ifade etti.

Serkan Çakır, “Dernek olarak bayramlarda ve çok ihtiyaçlı oldukları zaman elimizden geldiği kadar aileye yardımda bulunuyoruz. Sistemin bozukluğu bu ihtiyaçlı aileyi mağdur etti. Maaşının neden kesildiğini sorduğum zaman Sosyal Yardım Dairesinde çalışan personelin bana verdiği cevap ise hayli üzücüydü. Dairenin bana yaptığı açıklamada Şemsi hanımın evine geldiklerini ve evde olmadığı için maaşını kestiklerini açıkladılar. İki küçük çocuk bakıma muhtaç, okula gidiyorlar ihtiyaçları ise cabası. Elimizden geleni yapıyoruz ama geniş bir kitlemiz olmadığı için yapabildiğimiz yardım sınırlı. Kadının psikolojisi meydana gelen olaylardan dolayı mahvoldu ve ben daireyi bu kadının başına bir şey gelmesi durumunda kendilerinin sorumlu olacağı konusunda uyardım” şeklinde konuştu.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.