1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GİRNE’YE GİTMEM
GİRNE’YE GİTMEM

GİRNE’YE GİTMEM

FIFA Başkanı Blatter’in Eylül’de adaya geleceğini açıklayan KOP Başkanı Kutsokumnis’e ‘kuzeydeki bir Türk maçı için davet alması halinde tavrının ne olacağı’ soruldu, o da yanıtladı:

A+A-

Kıbrıs (Rum) Futbol Federasyonu (KOP) Başkanı Kostakis Kutsokumnis’e göre, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Joseph Blatter, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun (KTFF) KOP’a entegrasyonu için imzalanan anlaşmanın uygulanmasına ivme kazandırmak amacıyla Eylül ayında adaya gelecek.

Kathimerini gazetesinin sorularını yanıtlayan Kutsokumnis, ilginç açıklamalarıyla dikkat çekti.

KOP Başkanı, KKTC’deki önemli bir karşılaşmaya davet edilmesi durumunda buna nasıl bir karşılık vereceğine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

“Buna yanıt veremeyeceğim çünkü duruma göre değişir. Eğer bu G.S Praksandros stadında (Girne’deki 20 Temmuz Stadı) gerçekleşecek bir maç ise gitmeyeceğim. Bu, yapılacak olan maçlar için Rum mülkiyetindeki statların kullanılmayacağı konusunda, benim ortaya koyduğum ve KOP olarak da ortaya koyduğumuz şartlardan biridir. Kıbrıslı Türkler geldiler ve bana dediler ki, eğer bu şart ortadan kaldırılmazsa, o zaman futbol oynayacak yerleri kalmayacak. Benim yanıtım ise bunu ortadan kaldıracak olanın ben değil, Rum mülk sahipleri olduğu şeklinde idi.”

Anlaşma için geliyor

Haftalık Kathimerini gazetesinde “Blatter KOP ile Kıbrıs Türkler Arasındaki Anlaşma İçin Geliyor” başlığıyla yer alan söyleşiye göre Kutsokumnis, anlaşmanın, Rum kesiminin sorumluluğuyla başarısızlığa uğraması olasılığından ortaya çıkacak zincirleme etkilerden ötürü endişelerini de dile getirdi.

Gazeteye verdiği mülakatta, KTFF’nin KKTC’de gerçekleştirilen bir etkinliğinde yer almasıyla ilgili olarak kendisini eleştirenlere yanıt veren Kutsokumnis, Kıbrıslı Türklerin KOP’a katılımının ne şekilde olacağına da açıklık getirdi.

KOP Başkanı, KKTC’de bulunan eski Rum mülkiyetli statların kullanımıyla ilgili olarak ortaya koyduğu şartları da açıkladı.

Rum siyasiler memnun

Kıbrıslı Türklerle yapılan anlaşmanın, bundan haberdar edilmeleriyle birlikte, bütün Rum siyasi partiler ve parti başkanları ve  birçok yabancı elçilik tarafından da memnuniyetle karşılandığını dile getiren KOP Başkanı, Fransız büyükelçisinin konutunda bu amaçla bir kutlama yapıldığını dile getirdi.

Kutsokumnis, anlaşmanın başkaları tarafından da başlıca Güven Yaratıcı Önlem olarak selamlandığını anlattı.

Kıbrıslı Türklerle yapılan anlaşmanın esasının ne olduğunun kendisine sorulması üzerine ise KOP Başkanı kısaca şunları söyledi;

“Bu Kıbrıs sorununun çözümüne kadar olan geçici bir anlaşmadır. Siyasi sorununun çözümü muhtemelen Kıbrıslı Türklerle ilişkilerimizdeki ana unsurları değiştirecektir ve buna ilaveten, bu Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun KOP saflarına entegre olması için esaslı bir anlaşmadır. Kıbrıslı Türklerin KOP saflarından ayrılmasından önce, 1954’te sahip olduğumuz statüye geri dönüyoruz. Ancak bu bir farkla olacak, 1954’te üyemiz olan kulüplerimiz vardı. Bu kulüpler ve kurulan başka kulüpler aslında bir federasyon oluşturduysa da, entegrasyon, bütün Kıbrıs Türk futbolu için federasyon tarafından yapılır.”

Türk takımlarının üyeliği

“Örneğin Lefke’den bir Kıbrıs Türk takımı KOP’a kayıt olabilir mi? Bunu gelecekte yapabilir mi veya Kıbrıs Türk federasyonunda mı olması gerekir?” sorusuna karşılık ise Kutsokumnis, karşı tarafa ve onun bağlılığına saygı duymaları gerektiğini dile getirdi.

Kendilerinin hiçbir zaman, hiçbir şekilde karşı tarafın bağlılığını bozacak faaliyetlerde bulunmamaları gerektiğini dile getiren Kutsokumnis, KTFF kapsamında talep edilen şeyin de bağlılık olduğunu söyledi.

Lefke’nin doğrudan KOP’a entegre olmaya gitmek için kendilerini (KTFF’yi) tehdit ettiğini de ileri süren KOP Başkanı, Lefke’nin bunu baskı kurmak için yaptığını ekledi.

“Yarın anlaşma uygulandığında, Kıbrıs Türk Federasyonu KOP’a logosuyla mı entegre olacak” şeklindeki soruya karşılık ise KOP Başkanı, federasyonun tüzüğünde, KOP’a entegre olan her takımın logosunu değerlendirmeye sunmaya yükümlü olduğuna dair açık ve net bir madde bulunduğunu dile getirdi. Kutsokumnis, ancak bunun resmi katılım belgelerini aldıklarında görecekleri bir şey olduğunu söyledi.

“Varılan anlaşmanın başarısız olma olasılığı pratikte ne anlama gelir?” sorusuna karşılık ise Kutsokumnis, “eğer bizim sorumluluğumuzla başarısız olursa, Kıbrıs Türk federasyonunun statüsü ve genel olarak Kıbrıslı Türk futboluyla ilgili olarak birçok tehlike vardır” ifadesini kullandı.

Kutsokumnis devamla şunları söyledi:

“Çocukları futbol oynamıyor, biz sahip olduğumuzdan ötürü futbolları ölüyor gerekçesiyle 1963’ten bugüne kadar istedikleri şey yeniden gün yüzüne çıkacak ve bu gibi durumlarla ilgili olarak şu an dünya çapında var olan ortam yüzünden (Kosova’ya bakınız) muhtemelen Kosova modelinde bir anlaşma elde edebilirler. Tanınmış bir devlet varlığı olmaması dolayısıyla, tek bir kategoride değil ama bütün yaşlarda milli bir takım muhafaza etme, aynı zamanda diğer milli takımlarla maçlar yapma hakkına sahiptirler. Aynı zamanda kulüplerinin dünyadaki başka herhangi bir kulüple dostluk maçı yapması hakkına da sahiptirler. İşte bunu birkaç sene önce, Talat döneminde, İngiltere’den bilindik bir takımın Çetinkaya ile dostluk maçı yapmaya geleceği zaman başardık. Ve yaptığımız faaliyetlerimizle İngilizlerin gelişini önledik. Eğer anlaşma Kıbrıslı Türklerin sorumluluğuyla başarısız olursa da, statü bugünkü gibi kalacaktır.”

Anlaşmanın Kıbrıs Türk takımlarının KOP’un şampiyonluk kupası müsabakalarına katılmasını ise öngörmediğini dile getiren Kutsokumnis, uzak gelecekte ve uygun koşullar sağlanabildiği takdirde, Kıbrıs Türk takımlarının da katılımıyla turnuvalar veya kupa müsabakaları yapılabileceğini dile getirdi.

Resmi değil, dostane maçlar olabilir

“Kıbrıs Türk takımlarından elde ettiğim tecrübe, bunu federasyonlarına yönelik gerekli koşul olarak ortaya koyduklarıdır” ifadesini de kullanan KOP Başkanı, “mutlaka şampiyonluk seviyesinde değil ama en azından dostane aşamada bizim takımlarımızla oynamak istiyorlar” dedi.

Kıbrıs Türk federasyonunun entegrasyonuyla ilgili nihai kararı, KOP açısından kulüplerin alacağını dile getiren KOP Başkanı, Rum kulüplerin Kıbrıslı Türklerle yapılan anlaşmayı büyük çoğunlukla onayladıklarını anımsattı.

Kutsokumnis, Rum kulüplerin bunun akabinde KTFF’nin entegrasyonunu Genel Kurulda da onaylamaları gerektiğini dile getirdi.

Uluslararası unsurun bütün çabada oynadığı role de değinen KOP Başkanı, uluslararası unsurun genel olarak, konunun üzerinde mutabakata varıldığı şekilde kapanması gerektiğini bildirdiğini söyledi.

Dolayısıyla meselenin bu şekilde kapanmaması halinde, bunun yalnızca futbolla ilgili olmayacağını ifade eden KOP Başkanı, anlaşmanın siyasi bir mesele olacağını da ileri sürdü.

Kıbrıslı Türklerle yapılan anlaşmanın, FIFA Başkanı Blatter’in görev süresinin sona ermesine doğru (Mayıs 2015) kapanmasını beklediğini de dile getiren Kutsokumnis, Blatter’in en azından önümüzdeki Eylül ayının sonuna kadar Kıbrıs’a geleceğini tahmin ettiğini de söyledi.

KTFF’nin etkinliğine katılmasından ötürü aldığı tepkilere de değinen Kutsokumnis, Rum Vatandaşlar İttifakı haricinde, tepki gösterenin siyasi partiler olmadığını ifade etti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.