1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GİZLİ KONULARI “DÜMBÜR DÜDÜK” ETTİLER…
GİZLİ KONULARI “DÜMBÜR DÜDÜK” ETTİLER…

GİZLİ KONULARI “DÜMBÜR DÜDÜK” ETTİLER…

Duymayan kalmadı

A+A-
Görüşmelerdeki “Gizlilik” kararına rağmen, görüşmelere ilişkin detaylar Rum Basını’nda yer aldı…

 

“Yeni yakınlaşmalar sağlandı; yarın toprak, mülkiyet ve garantiler ele alınacak…”

 

Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ile Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in dün gerçekleştirdiği 4 saate yakın görüşmede gizlilik kararı almalarına rağmen, Rum Basını’nda dünkü görüşmeye ilişkin önemli detaylar aktarıldı...

 

Rum basınında yer alan haberlere göre, “Yönetim”, “Yasama” ve “AB” başlıklarında yeni yakınlaşmalar saptanan görüşmede sunulmuş tezlerin “taranmasına” başlandı ve Güven Yaratıcı Öneriler (GYÖ) listesine de son şeklinin verilmesi için de çalışma yapıldı.

Simerini “Müzakereciler ‘Omerta’ (suskunluk yasası) Kararı Verdi” başlıklı haberinde Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in dünkü görüşmelerinde gizlilik kararı aldıklarını, dolayısıyla görüşme sonucuyla ilgili bilgilerin kısıtlı olduğunu yazdı.

Gazete, görüşme sonuçlarının bildirildiği “hükümetten bir kaynağa” dayandırdığı haberinde, sunulmuş tezlerin taranmasına (screening) başlandığını ve 28 Mayıs’taki görüşmelerinde ilan etmek üzere liderlere verilecek ortak GYÖ listesine son şeklinin verilmesi için de görüşme yapıldığını kaydetti.

“Yeni yakınlaşmalar ortaya çıktı”

Politis ise “Yeni Yakınlaşmalar Ortaya Çıktı” başlıklı haberlerinde, daha önce karşılıklı sunulmuş tezleri taramaya devam eden müzakerecilerin, “Yönetim”, “Yasama” ve “AB” başlıklarında, Rum tarafını da ilgilendiren yeni yakınlaşmalar saptadığını yazdı.

Gazete, Türk tarafının, Avrupa müktesebatını ve AB’nin müzakerelere katılımının yükseltilmesini kabul ettiği söylemlerini pratikte gösterdiği için dünkü müzakereciler görüşmesinin verimli geçtiğini yazdı.

Kıbrıs Türk ve Rum tarafları arasında, Eroğlu döneminde mümkün olmayacak yeni yakınlaşmalar saptandığını yazan gazete “Örneğin, yargı erki ve bağımsız (kurum) yetkilileri (memurlar) konularında tam anlaşmaya varıldı. Anlaşmazlıkların önemli ölçüde daralmış olmasına karşın bazı konular, diğer başlıkların ele alınması arifesinde açık bırakıldı” ifadelerini kullandı.

Toprak, mülkiyet ve garantiler ele alınacak

Gazeteye göre, müzakereciler yarın ve Pazartesi günü yeniden görüşecek. Yarınki görüşmede liderlerin Cumartesi (23 Mayıs) günkü sosyal nitelikli görüşmesiyle ilgili detaylar kararlaştırılacak. Bir sonraki hafta liderlere sunulacak ortak GYÖ listesinin hazırlık çalışmalarının da tamamlanması bekleniyor.

Müzakerecilerin yarınki görüşmesinde ayrıca “Toprak”, “Mülkiyet” ve “Garantiler” başlıklarını da ele alarak, daha ileri yakınlaşma sağlanıp sağlanamayacağına bakacak. Bu süreç Pazartesi günkü görüşmede tamamlanacak.

“Neredeyse her gün görüşecekler”

Fileleftheros “Müzakerecilerin Yoğun Görüşmeleri... Neredeyse her Gün Görüşecekler” başlıklı haberinde dün karşılıklı anlayış ortamında görüşen müzakerecilerin yarın, Cumartesi ve Pazartesi günleri de görüşeceklerini yazdı.

Alithia “Müzakereciler Dün Görüştü... Yarın Karşılıklı Ziyaretlerin Detaylarını Belirleyecekler” başlıklı haberinde, müzakerecilerin yarınki görüşmede liderlerin, karşılıklı ziyaretler de yapacakları Cumartesi günkü sosyal nitelikli görüşmelerinin detaylarını belirleyeceklerini yazdı.

Haberde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin 15 Mayıs’ta gerçekleşen ilk liderler görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada “iki liderin önümüzdeki dönemde sosyal düzeyde görüşmeler de planladıkları ve 23 Mayıs’ta karşılıklı ziyaretler yapacakları” söylemi de hatırlatıldı.
 
 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.