1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÖKŞAN: "LSD AŞILARI 372 BİN TL..."
GÖKŞAN: "LSD AŞILARI 372 BİN TL..."

GÖKŞAN: "LSD AŞILARI 372 BİN TL..."

Gökşan, LSD hastalığıyla mücadelede alınacak aşılar için çıkılan ihalenin sözleşmesinin,

A+A-

“İHALE SÖZLEŞMESİ 30 OCAK’TA İMZALANDI; AŞILAR 7 İŞ GÜNÜ İÇİNDE TEMİN EDİLECEK”

“AŞILAR 372 BİN TL’YE, KARPAZ’DAKİ İTLAF 600 BİN TL’YE MAL OLDU… TC YARDIM HEYETİ’NİN AYIRDIĞI BÜTÇEDEN KARŞILANDI”

Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, LSD hastalığıyla mücadelede alınacak aşılar için çıkılan ihalenin sözleşmesinin 30 Ocak’ta imzalandığını ve 7 iş günü içinde aşıların temin edileceğini açıkladı.

Aşıların 372 bin TL’ye ihale edildiğini, Karpaz bölgesindeki itlafın ise 600 bin TL’ye mal olduğunu bildiren Ramadan Gökşan, söz konusu miktarların TC Yardım Heyeti’nin Veteriner Dairesi’ne ayırdığı bütçeden karşılandığını ifade etti.

Gökşan, LSD hastalığının ülkede yayılmasının önlenmesinin aciliyet arzettiğini vurgulayarak, hastalığın sıcaklar artmadan, sinek popülasyonunun az olduğu bu günlerde aşılama yapılmasıyla önlenebileceğini ifade etti.

Gökşan yazılı açıklamasında, dünyada kaydedilmiş ve denenmiş olan iki aşının olduğunu ve bu aşıların her ikisinin de KKTC’de distribitörü olduğunu tespit ederek iletişime geçtiklerini; TC ve AB nezdinde yaptıkları değerlendirmede bu iki aşının aynı olduğu kanaatine vardıklarını anlattı.

AB’nin aşıyı bir ile iki ay arasında temin edebileceğinden yola çıkarak ihaleye çıkıldığını belirten Gökşan, ihale sonucunda ihaleyi kazanan şirketle sözleşme imzalandığını ve aşıların sözleşmenin imzalandığı gün olan 30 Ocak’tan itibaren yedi iş günü içerisinde teslim edileceğini bildirdi

Aşı ihalesiyle devletin zarara uğratıldığı iddialarının doğru olmadığını kaydeden Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, LSD hastalığının görüldüğü günden itibaren derhal TC, AB ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ile kontak kurulduğunu ve LSD konusunda dünyada uygulanan mevzuatlar çerçevesinde tedbir ve yöntemlerin uygulandığını belirtti.

LSD EYLEM PLANI

Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, LSD hastalığının ülkede görüldüğü günden bu yana yaşanan süreci, alınan tedbirleri de anlattı.

Gökşan, LSD hastalığının Karpaz bölgesinde görülmesiyle birlikte derhal TC, AB ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü ile kontağa geçtiklerini ve uzmanların adaya davet edilerek istişarede bulunulduğunu kaydetti.

AB uzmanlarının bölgede yaptıkları incelemelerde yazılı görüş de verdiklerini belirten Gökşan, hastalığın görülmesiyle derhal acil eylem planı oluşturduklarını ve bu çerçevede kapalı bir bölge olan Karpaz bölgesinin ucunda görülmesi nedeniyle hastalığın hapsedilebilme ihtimali göz önüne alınarak ilk olarak karantina ve itlaf yoluna gidildiğini vurguladı.
Ramadan Gökşan, hastalığın başka bir bölgede görülmesi halinde aşılama yöntemine geçileceği öngörüsünün ilk oluşturulan eylem planında da yer aldığını ve hastalığın Karpaz’dan uzak bir bölge olan Nergisli’de de görülmesiyle aşılama kararının üretildiğini kaydetti.

“HER ADIM AB DİREKTİFLERİNE UYGUN”

Aşılamaya nereden başlanacağı ve nasıl yapılacağı konusunda yine dünyada uygulanan yazılı AB direktiflerine göre davrandıklarının da altını çizen Gökşan, bir ülkede LSD hastalığı görülmesi halinde aşılamanın hastalık odağının 20-25 veya 50 km çevresinden başlandığını ekledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.