1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÖKŞAN: "YALANCI VEBA İNSANLAR İÇİN TEHLİKELİ DEĞİL"
GÖKŞAN: "YALANCI VEBA İNSANLAR İÇİN TEHLİKELİ DEĞİL"

GÖKŞAN: "YALANCI VEBA İNSANLAR İÇİN TEHLİKELİ DEĞİL"

Son dönemlerde sebebi “Yalancı Veba” hastalığı olduğu düşünülen kanatlı hayvanlarda yaşanan ölümlerle ilgili olarak, Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan değerlendirmelerde bulundu…

A+A-

Yalancı Veba hastalığının 83 yıl önce keşfedildiğini ve uzun yıllardır bu hastalığın olduğunu söyleyen Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, hastalığın insan sağlığı açısından tehlikeli olmadığının altını çizdi.

Yalancı Veba hastalığından kanatlı hayvanlar arasında bulaşıcı olduğunu ve sadece ekonomik kaybı olduğuna dikkat çeken Ramadan Gökşan, önlem alınması durumunda ekonomik kaybın da önlenebileceğini kaydetti…

“Bu hastalık ancak kanatlı hayvanlarla temas halinde insanlara bulaşabilir. Bulaşsa bile insan hayatını etkilemez nezle gibi hastalıklarla atlatılır” şeklinde konuşan Ramadan Gökşan, hastalığın kanatlı hayvanların etinden değil salgılarından bulaşabileceğini söyledi.

Hayvanlarda görülen ve görülebilecek olan hastalıklarla karşı mücadele için Avrupa Birliği standartlarına uygun şekilde hareket ettiklerine vurgu yapan Ramadan Gökşan, henüz yürürlüğe geçmemiş olan birtakım önlemlerin olduğunu işaret etti.

Ramadan Gökşan, “Yalancı Veba” hastalığının rüzgârla, tozla hayvanlara bulaşabilecek bir hastalık olduğunu ifade etti. Kanatlı hayvan besleyen kişilerin hayvanlarını açık yerde değil kapalı yerde muhafaza etmeleri gerektiğini söyleyen Ramadan Gökşan, kümese girerken çevreyi dezenfektan ile temizlemesi gerektiğini belirtti. 

“Kanatlı hayvanlara aşı yapılırsa hastalık tehlikesi kalmaz”

Yalancı Veba Hastalığı’nın Mayıs ayından itibaren bazı vakalarda görüldüğünün altını çizen Ramadan Gökşan, bu hastalık ilk Güney Kıbrıs’ta görülmüş bir hastalıktır. Biz bu hastalığı öğrendiğimiz günden itibaren önlemler almaya başladık” dedi. Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs arasında bir komite olduğunu ve sürekli istişare içinde olduklarını belirten Gökşan, hastalığın güney kuzey dinlemediğinin altını çizdi.

Yalancı Veba’nın sadece ekonomik kaybı olduğuna dikkat çeken Gökşan, kanatlı hayvanları olan ve hayvanlarında yalancı veba hastalığı olduğunu düşünenler varsa veteriner dairesine başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.  

Yalancı veba hastalığının insanlar açısından tehlikeli olmadığına vurgu yapan Gökşan, yalancı veba hastalığına karşı aşıların geliştirildiğini söyledi.

Kanatlı hayvanların yalancı veba hastalığına karşı aşılandığı zaman, hastalığa karşı bağışıklık kazandığını kaydeden Gökşan, aşı olan kanatlı hayvanlar hastalığa bulaşması durumunda semptom göstermeden hastalığı atlatabileceğini ifade etti.

Haberal Kıbrıslı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.