1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. GÖKYÜZÜNÜ HİÇ BÖYLE GÖRMEDİNİZ!
GÖKYÜZÜNÜ HİÇ BÖYLE GÖRMEDİNİZ!

GÖKYÜZÜNÜ HİÇ BÖYLE GÖRMEDİNİZ!

Birden karşınıza Satürn çıkarsa ne olur. NASA'nın eski sanat danışmanı Ron Miller, dijital bir teknik kullanarak Ay'ın yerine Güneş'teki gezegenleri koydu. Çıkan görüntü muhteşem oldu.

A+A-

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın eski sanat danışmanı Ron Miller, Dünya'nın uydusu Ay'ın yerine Güneş sistemindeki diğer 7 gezegeni koyarak gökyüzünün geceleri nasıl görüneceğine dair alışılmadık bir fotoğraf sergisi yayınladı. Astronomi sanatçısı, Dünya ile Ay arasındaki 384 bin kilometrelik mesafeye sadık kalarak Kaliforniya'daki Ölüm Yolu'nu fon alarak küçük gezegen Merkür'den dev Jüpiter'e kadar güneş sistemindeki tüm gezegenleri dijital çizim teknikleri ile Ay'ın yerine yerleştirdi. Her gezegenin farklı jeolojik yapısı ve rengi olduğu için insanoğlunun milyonlarca yıldır merakla baktığı gökyüzü bambaşka bir görüntüye kavuştu.

ALTIN BİR DİSK VENÜS
Örneğin, Dünya'nın yaklaşık 11 katı olan dev gezegen Jüpiter hemen hemen tüm gökyüzünü kaplıyor. Neptün ve Uranüs'ün tamamı rahatlıkla görülebilirken, Ay'dan yaklaşık iki kat büyük olan kızıl gezegen Mars'ta şu anda sadece teleskopla görülen birçok detayın çıplak gözle bile görülebiliyor. Venüs ise çok parlak altın bir diski andırıyor.

'SATÜRN'ÜN HALKALARINDA' 4K YOLCULUK
Film yapımcısı Stephen van Vuuren, NASA'dan aldığı yüzlerce fotoğrafı özel bir teknikle bir araya getirerek, 4K çözünürlükte benzeri olmayan bir belgesel hazırladı. 'In Saturn's Rings' (Satürn'ün Halkalarında) adını taşıyan belgesel, "2.75D" (2.75 boyutlu) fotoğrafik 'flythrough' (kameranın bir görüntüde belli bir rotada hızla ilerlemesi) teknolojisiyle çekildi. Film yapımcılarının hiçbir CGI (bilgisayar tabanlı grafik efektleri) veya görsel efektler kullanılmadığı belirtirken, oldukça etkileyici görüntüler, Ferry Corsten, William Orbit ve Samuel Barber gibi sanatçıların müzikleriyle bir araya getirildi. IMAX sinemalarda, müzelerde, gökevleri ve 4K dijital sinemalarda gösterilecek olan "Satürn'ün Halkalarında", gelecek yıl gösterime girecek. Mashable'ın verdiği bilgiye göre, belgesel dev ekranlar ve konser seviye- sindeki çevresel ses düzeniyle 6K çözünürlükte bile gösterilecek.

GÖREV DEVAM EDİYOR
Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Huygens keşif aracıyla Ekim 1997'de ateşlenen Cassini, Satürn sistemini inceleme görevini 2008'de tamamladı. Ardından 2010'a kadar Cassini Ekinoks Görevi'ni yürüten uzay aracı, Cassini Gündönümü Görevi'nin Eylül 2017'ye kadar sürdürecek. Satürn'ün donmuş okyanuslara sahip Titan adlı uydusuna 14 Ocak 2005'te iniş yapan Huygens ise birçok önemli bilgi elde edilmesini sağladı. Cassini, 12 gözlem ve analiz aracıyla, 2004'ten bu yana görüntü ve veri gönderiyor.

 

ntvmsnbc

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.