1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÖNYELİ GÖLETİ'NDE TİMSAH VAR!
GÖNYELİ GÖLETİ'NDE TİMSAH VAR!

GÖNYELİ GÖLETİ'NDE TİMSAH VAR!

Gönyeli Göleti'nde timsah var!

A+A-

Zoolog Mert Beşiktaş, ülkeye inanılmaz sayıda yasak hayvan sokulduğunu; Veteriner Dairesi'nden kendilerine Gönyeli Barajı'nda timsah olduğu yönünde bir ihbar ulaştığını iddia etti; Veteriner Dairesi ise yalanladı

Ceren ÖZBİL

Gönyeli Barajı'nda timsah olduğu iddia edildi. Taşkent Doğa Parkı'nda Zoolog olarak görev yapan Mert Beşiktaş, Veteriner Dairesi'nden kendilerine Gönyeli Barajı'nda timsah olduğu yönünde bir ihbar ulaştığını ve bu doğrultu da inceleme başlattıklarını açıkladı.

Beşiktaş, şu ana kadar Gönyeli Barajı'nda timsah olduğuna dair bir bulguya rastlamadıklarını ancak bunun rastlamayacakları anlamına da gelmediğini anlattı.

Veteriner Dairesi ise olayı yalandı. Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben zaman zaman bu gibi iddiaların ortaya atıldığını ancak kendilerinin böyle bir araştırma yapılması için herhangi bir çalışma başlatmayıp, ihbarda da bulunmadığını belirtti.

Beşiktaş: Ülkeye inanılmayacak sayıda yasak hayvan geliyor

Zoolog Mert Beşiktaş, yasak hayvanlarla ilgilendiklerini ve bu doğrultuda ülkeye inanılmaz sayıda kaçak hayvan geldiğini saptadıklarını anlattı.

Bu hayvanların bazılarının pet shoplarda bazılarının da facebook aracılığıyla satıldığını kaydeden Beşiktaş, “Yasak hayvanlar Veteriner Dairesi'nden izinsiz getiriliyor” dedi.

Beşiktaş, Gönyeli Barajı'nda timsah olduğu yönündeki iddianın ise kendilerine Veteriner Dairesi tarafından yapıldığını belirtti ve bunun üzerine araştırma başlattıklarını iade etti.

“Araştırmanın tamamlanması için belli bir süre gerekiyor”

Göyeli Barajı'nın büyük bir alan olduğundan söz eden Beşiktaş, bu nedenle başlattıkları incelemenin tamamlanması için süreye ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Beşiktaş, Güney Kıbrıs'ta timsah yavrularının 200 Euro civarında bir fiyata satıldığını kaydetti ve “İnsanlar bu timsahları alır. Küçükken bakar. Ancak büyüyünce bakamayacağını anladığında bir göle ya da baraja bırakır. Şu anda Gönyeli Barajı'nda timsah olduğunu düşünmüyorum. Fakat, bu olmayacak anlamına da gelmiyor. Çünkü ülkedeki yasa dışı hayvan sayısı düşünülenin çok üstünde” şeklinde konuştu.

“Doğal denge bozuluyor”

Şu anda Kıbrıs'ta rakunlar, piton ve diğer yılan çeşitleri bulunduğuna dikkati çeken Beşiktaş şu ifadeleri kullandı:

"Bizim elimizde şu anda rakun var. Biz gittik birinden aldık. Bir hafta önce de Rum tarafından hamile bir rakun kaçtı. Bunlar çok büyük bir sıkıntıdır. Eğer kaçarsa, çoğalırlar ve doğayı mahvederler. Bu kadar yasak hayvandan sonra timsah da gelir. Aslan, kaplana da yakında rastlarsak hiç şaşırmam. Çünkü biz bu işin içine girdiğimizde bütün çalışmamız Kıbrıs'ın yaban hayvanlarıyla ilgiliydi. Ansızın her yerden farklı hayvanlar çıkmaya başladı. Hiç düşünmeyeceğimiz hayvanlar görmeye ve duymaya başladık. Bu bize olayın ciddiyetini gösterir. Eğer yasak hayvanlar bu ülkeye girecekse Veteriner Dairesi ve Çevre Koruma Dairesi'nin bunu denetlemesi gerekir. Ya da bu insanlara birer ehliyet verilip, bu hayvanlar öldüğünde ölen hayvanı ilgili daire yetkililerine göstermesi gerekir. Aksi takdirde doğaya bırakılıp bırakılmadığı kontrol altına alınmaz. Bütün dünyada aynı sıkıntı yaşanıyor. Örneğin Almanya'da 20 milyon civarında rakun var. Amerika'da yılanlar çok. Bu hayvanların bakımı görüldüğü kadar kolay değildir. Derecelendirmesi, ışıklandırılması ve beslenmesi var. Bunlar çok pahalı. Doğaya kaçmaları durumunda doğayı mahvederler.

Ataben: Benzer iddialar daha öncede ortaya atıldı

Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, "Ülkede timsah var" iddiasına benzer bir iddianın 5 yıl öncede ortaya atıldığını söyledi ancak doğru olmadığını belirtti.

Ülkeye giren ve çıkan hayvanların denetim altında olduğunu kaydeden Ataben, hayvan giriş çıkışının gerek Gümrük Dairesi gerekse Veteriner Dairesi tarafından denetime tabi olduğunu anlattı.

Ataben, ancak ülkeye tek giriş ve çıkışın deniz ve havayolu ile yapılmadığına dikkati çekerek, yasak hayvanların ülkeye kara kapılarından da getirilebileceğini söyledi.

Hüseyin Ataben, “Gerekli sağlık koşulları inceleniyor ve gümrüğe tabi tutuluyor. Yasak hayvan getirileceğinde mutlaka Veteriner Dairesi'nden izin alınması gerekir. Ancak yine de küçük de olsa ülkeye yasak hayvan getirilebilme ihtimali var. Çünkü bilindiği gibi sadece deniz ve hava yoluyla değil, kara kapılarından da geçiş var” dedi.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum