1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÖNYELİLİ TANINMIŞ İSİM
GÖNYELİLİ TANINMIŞ İSİM

GÖNYELİLİ TANINMIŞ İSİM

Para kazanmasını sağlayacak bir yatırıma imza attı;

A+A-

 

Gönyelili tanınmış sebze üreticisi Kemal Bayır, hayvan üreticilerini rahatlatacak, çiftçilerin ise mısır ve buğday ekerek para kazanmasını sağlayacak bir yatırıma imza attı.

Bayır, Haspolat ile Büyük Kaymaklı bölgesindeki çiftliğinde, hayvanların beslenmesinde büyük önemi olan; “sığır, koyun ve keçi gibi geviş getiren memeli hayvanların yem ihtiyacını karşılayan ve silolarda saklanan yüksek nem içeren fermente edilmiş yem” yani “Silaj” yapımı için yeni bir sistem kurdu.

Kıbrıs’a konuşan Bayır ve oğlu Şenol Bayır, yeni sistem için yaklaşık 300 bin TL harcadıklarını anlattı. Kemal Bayır, “aynı yatırım Türkiye’de yapılsaydı, devlet yüzde 65’ini hibe olarak verecekti, ben devletten veya TC Büyükelçiliği’nden teşvik almadım” dedi.

Devletten yardım talep ettiklerini, TC Büyükelçiliği’nden de destek istediklerini aktaran Bayır, “Ne yazık ki tek kuruş alamadık” diye konuştu.

Bayır, “bir ilke imza atmış durumdayız ve bu bize gurur veriyor” derken, devletin teşvik sağlaması halinde, hayvancıya çok daha ucuza yem satabileceklerini ifade etti.

"Mısır için ideal ülkeyiz"

“Akdeniz İklimi mısır (darı) üretimi için idealdir ve ülkemizde yetişen mısırların besin değeri, kalitesi çok yüksektir” diyen Kemal Bayır, mısır üretimini teşvik etmeyi ve ucuz yem olarak hayvancıya sunmak istediklerini belirtti.

Bayır, “300 bin TL harcadık, bu sistemi kurduk, ithal silajdan çok daha kaliteli ve yüksek enerjili yem üretip, daha ucuza satacağız” dedi. Bayır, “mısır üretimi ve sulu arazide arpa üretimi de bizim girişimlerimizle artacak” diye ekledi.

Şu anda Türkiye’den gelen silajm kilosunun 38 kuruş ile 40 kuruş arasında değiştiğine dikkat çeken Bayır, “bizim ürünümüz kesinlikle daha kaliteli, ithal silaja göre bizim üründeki mısır taneleri oranı en az yüzde 200 yüksek ve bizim satış fiyatımız peşin ödemelerde kilosu 35 kuruşun altında olacak” dedi.

Bu yıl başlangıç yaptıklarını ve 3 bin ton yem (silaj) hedeflediklerini anlatan Kemal Bayır, mısır bitince buğday silajına geçeceklerini dile getirdi.

Kemal Bayır, önümüzdeki yıl KKTC’nin büyük bölümüne yayılacaklarını ve ithalata hiç gerek kalmaması için devletten destek beklediklerini kaydetti.

"Bir buçuk dakikada silaj hazır"

Kemal Bayır’ın en önemli yardımcılarından biri olan oğlu Şenol Bayır ise şunları aktardı: “Türkiye’de üretilen mısır açık pazarlarda, marketlerde satılır ve konserve fabrikalarına verilir. Kaba yem slaja gider. Bizde ise mısır satışı çok azdır ve dolayısıyla yem içinde mısır tanesi çok fazla olur.

Vatandaşın ayağına da makinelerimizi götürebiliriz. Yeter ki uygun beton zemin ve ‘3 faz’ elektrik olsun. Uygun platform varsa kurarız ve ürünü hemen paketleriz. Hayvancımız yeter ki dayansın, ucuza, kaliteli ve enerjisi yüksek yem sahibi olsun. 700 kiloluk silajlar hazırlıyoruz. Bir makine biçiyor, getirip özel beton platforma yerleştirilmiş silaj makinesine dökülüyor oradan da yaklaşık bir buçuk dakika içinde silaj hazır halde çıkıyor.”

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.