1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÖRENLER HAYRET ETTİ
GÖRENLER HAYRET ETTİ

GÖRENLER HAYRET ETTİ

Kermiya’da dev mantarlar ortaya çıktı

A+A-

Lefkoşa’nın Kermiya bölgesinde yağmurların ardından ortaya çıkan mantarlar görenleri hayrete düşürdü.

Kermiya Bölgesi’nde ikamet eden Samiye Kırmızı tarafından birkaç gün önce fark edilen ilginç mantarların iki yıldan beri ayni ağacın üzerinde yetişmekte olduğu kaydedildi.

Ağacın her yanında ortaya çıkan dev mantarları fark ettiğinde hayretler içerisinde kaldığını söyleyen Samiye Kırmızı, zehirli olabilme ihtimaline karşın mantara eliyle dokunmaktan kaçındığını belirtti.

Bitki ve çiçek yetiştirmekten çok hoşlandığını ifade eden Kırmızı, bu güzel mantarları herkesle paylaşmak için gazeteyi aradığını vurguladı. Türkseven: Doğada önemli rolleri var

Kıbrıs Türk Biyologlar, Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Türkseven, mantarların toprağa bağlı yaşamasına rağmen, fotosentez yapmamalarından dolayı bitkiler aleminden farklılık gösterdiklerini söyledi.

Mantarların çürükçül beslenen tüketici canlılar olduğunu kaydeden Türkseven, mantarların salgıladıkları enzimlerle, ölmüş hayvan, bitki ve onların atıklarını parçalayarak beslendiğini ifade etti.

Mantarların doğadaki madde döngüsünde önemli rol oynadığını dile getiren Türkseven, Kıbrıs’ın doğasında yenilen ve zehirli olduğundan yenilemeyen mantar türleri bulunduğunu söyledi.

Doğadan toplanıp tüketilen mantarların başında Gavcar Mantarı ve Kırmızı Mantar’ın (Çam Mantarı) geldiğini belirten Niyazi Türkseven, mantarın özellikle, protein ve demir açısından çok zengin, besin değeri yüksek bir gıda olduğunu kaydetti.

Türkseven, mantarda A, B, D, P ve K vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor ve bakır minerallerin de bulunduğunu söyledi.

Ticaretinin yapılıyor olması, ülkede Gavcar Mantarı ve Kırmızı Mantar’ın neslini tehlikeye soktuğunu dile getiren Niyazi Türkseven, mantar zehirlenmelerinin ölümle sonuçlanabilecek çok ciddi zehirlenmelere yol açabileceğinden tecrübesi olmayan kişilerin doğadan mantar toplayıp tüketmesinin yanlış olduğunu vurguladı.

Ülkede pek kapsamlı bir çalışma yapılmamış olmasına rağmen yaklaşık 110 farklı şapkalı mantar türünün var olduğunun düşünüldüğünü belirten Türkseven, Kıbrıs’ın mantarlarının araştırılması gereken bir konu olduğunu dile getirdi.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.