1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “GÖREVLİLER HAKKINDA ÇIKAN HABERLER ÜZÜCÜ”
“GÖREVLİLER HAKKINDA ÇIKAN HABERLER ÜZÜCÜ”

“GÖREVLİLER HAKKINDA ÇIKAN HABERLER ÜZÜCÜ”

Orman Mühendisleri Odası, Yeşilırmak yangınının söndürülmesinde çalışan görevliler hakkında çıkan haberlerin kendilerini üzdüğünü belirtti.

A+A-

ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI: “GÖREVLİLER HAKKINDA ÇIKAN HABERLER ÜZÜCÜ”

Orman Mühendisleri Odası, Yeşilırmak yangınının söndürülmesinde çalışan görevliler hakkında çıkan haberlerin kendilerini üzdüğünü belirtti.

Oda Başkanı Cemil Karzaoğlu yaptığı açıklamada, yangın ile ilgili rakamsal verileri paylaşarak, 17 Ağustos Cumartesi  Güney Kıbrıs’tan başlayarak Yeşilırmak bölgesine geçen yangında ülke doğasının ciddi kayıplara uğradığını söyledi.

Bu kayıpların minimize edilmesinde canla başla çalışan başta ormancıları, genelde ise yangında görevli kişilere teşekkür eden Karzaoğlu, bu yanan alanın ağaçlandırılması için yine de ter akıtmaya hazırız olduklarını ifade etti.

Karzaoğlu, yangında KKTC topraklarında 452 hektarlık alanın yandığını, yanan bu alan içinde çeşitli nitelikte arazi mülkiyetleri bulunduğunu belirterek, bu arazilerin mülkiyetlerinin tespiti için Tapu-İskan ve Orman Daireleri müdürlüklerinin ortak çalışma yapacağını ifade etti.

Yangının Güney Kıbrıs’ta olmasından dolayı muhtemelen 15:00-16:00 arası çıktığını dile getiren Karzaoğlu,, rüzgarın hakim yönü Kuzey-Batı yönünden ve şiddetli olduğundan Kuzey Kıbrıs sınırları içinde geçmesinin çok çabuk olduğunu belirtti.

Karzaoğlu, yangına ilk müdahalenin 17:11’de yapıldığını ve 18.00’de yangın helikopteri talep edildiğini helikopterin, 14 kez yangın sahasında soğutma amaçlı su attığını ve ertesi gün 10.54’de dönmek için havalandığını söyledi.

Helikopterin iki günlük çalışması sonucu 2 bin 750 USD’lık yakıt ikmalinin Orman Dairesi Müdürlüğü’nce karşılandığını ifade eden Karzaoğlu , “Orman Dairesi’nin yangın sırasında bölgede görev yapan 50 kişilik personeli ile ve 5 yangın arazözü, 1 tanker, 4 pickup, 1 dozer, 1 tır, Tarım ve Karayolları dairelerine ait dozerler ve sivil dozer olmak üzere bölgede 4 dozer çalışma yapmış olup ertesi günü de çalışmalarına devam etmişlerdir. Ayrıca yıllarca Yeşilırmaklıların ulaşmakta sorun yaşadıkları Eski Süleymaniye köyüne giden yolun yapılmasında Orman Dairesi çalışanlarının büyük katkısı olduğunu kimse inkar edemez” dedi.

Karzaoğlu, tüm bu çalışmaların takdir için yapılmadığını lakin eleştirilmek için de yapılmadığını belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Orman Mühendisleri Odası olarak bölgede yaptığımız arazi çalışmalarında gerekli olacak yeni yangın emniyet şeritleri tesis edilmesi, yapılacak yeni ağaçlandırmada yangına dayanıklı türler ile ağaçlandırma yapılması, mevcutların genişletilmesi, asfalt yol kenarlarına paralel yol temizliğinin Karayolları ve/veya Belediyenin yapması gerekmektedir.”

Özellikle köy ile orman sınırında bulunan tarımsal arazilerden çıkan kuru dal, otlar, seralardan çıkan atık naylonlar, siyah çilek naylonları, plastik kasaların bahçe kenarlarına atılması yangına davetiye hazırlanıldığını gözlemlediklerini belirten Karzaoğlu, bölgede bulunan orman yollarının temizlenmiş olduğunu fakat arazinin yapısından dolayı yolların genişlemesinin mümkün olmadığını, zaman zaman yolların özel arazilerden geçmesi köylü tarafından sorun yarattığının bilgilerine geldiğini kaydetti.

Karzaoğlu, bölgenin korunmasından öncelikle bu bölgede yaşayanların birinci dereceden sorumlu olduklarını vurgulayarak, “Bizler ormancılar ormanların korunması ve geliştirilmesinde görev yapan işçi arılarız. Bu yaz sıcaklarında arazi şartlarında çalışan ormancılara biraz daha saygı beklemekle hakları olduğu kanaatindeyiz“ dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.