1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÖRME ENGELLİLER İÇİN “BENİM GÖZÜMDEN” ADLI “SESLİ KİTAP” YAYINLANDI
GÖRME ENGELLİLER İÇİN “BENİM GÖZÜMDEN” ADLI “SESLİ KİTAP” YAYINLANDI

GÖRME ENGELLİLER İÇİN “BENİM GÖZÜMDEN” ADLI “SESLİ KİTAP” YAYINLANDI

Görme engelliler için “Benim Gözümden” adlı “sesli kitap” yayınlandı.

A+A-

Görme engelliler için “Benim Gözümden” adlı “sesli kitap” yayınlandı.

Gazeteci Yazar Hasan Çakmak  tarafından yazılan Kıbrıs’la ilgili 10 deneme yazısı kitap için 11 sanatçı tarafından seslendirildi.

Hasan Çakmak’ın sesli kitap projesine Telsim Sanat, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK), Opus Stüdyosu, Rauf Raif Denktaş Görme Engelliler Okulu ve Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Orkestrası destek oldu.

SESLİ KİTAP GÖRME ENGELLİ VATANDAŞLARA ÜCRETİZ DAĞITILACAK

Kitap, Kıbrıs Türk Görme Engelliler Derneği aracılığıyla ülkedeki görme engelli vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılacak.

Dünyada ve ülkemizde kutlanacak olan 3 Aralık Dünya Engelliler Dayanışma Günü kapsamında sesli kitabın tanıtımı bugün Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nde düzenlenen basın toplantısıyla yapıldı.

Basın toplantısında Gazeteci Yazar Çakmak, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Başkanı Derviş Yücetürk ve Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar birer konuşma yaptı.

YÜCETÜRK’TEN TEŞEKKÜR

Basın toplantısında ilk sözü alan Derviş Yücetürk, Hasan Çakmak’a görme engellilere gösterdiği duyarlılık nedeniyle teşekkürlerini sunarak, “Benim Gözümden” isimli kitabın dernek bünyesindeki sesli kütüphanede yer alacağını söyledi.

Yücetürk, kitabın hazırlanmasına katkı koyan sanatçılara ve projeye destek verenlere teşekkür etti.

Yücetürk, konuşmasında dernek bünyesinde oluşturulan sesli kütüphane hakkında bilgi verdi, kütüphane için yaklaşık 3 bin kitap seslendirildiğini söyledi, bu sayının yetersiz olduğunu dile getirdi.

Sesli kitap konusunda Türkiye’deki Boğaziçi Üniversitesi ile bir anlaşma yaptıklarını ifade eden Derviş Yücetürk, söz konusu üniversitenin seslendirdiği 15 bin kitabın internet üzerinden okunabileceği bir sistem kurduklarını anlattı.

KÜTÜPHANE OCAK 2014 HİZMETTE

Boğaziçi Üniversitesi ile sağladıkları işbirliğinden sonra şu an itibarıyla kütüphanelerinde yaklaşık 18 bin sesli kitap olduğunu belirten Yücetürk, bazı eksikler nedeniyle kütüphanenin Ocak 2014’te hizmete sunulacağını söyledi.

Derneğin satın aldığı ve alacağı kitap okuyucularına, seslendirilmiş nota sistemine ve müzik programlarına dikkat çeken Yücetürk, konuyla ilgili detaylı bilgi verdi.

Dernekteki teknik araç gereçlerin, özel makinelerin yenilendiğini kaydeden Yücetürk, görme engelliler için bilgisayarlar alındığını da vurguladı.

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİELER DAYANIŞMA GÜNÜ...

3 Aralık Dünya Engelliler Dayanışma Günü nedeniyle yarın Dereboyu olarak bilinen Mehmet Akif Caddesi’nden Meclis’e kadar geniş katılımlı bir yürüyüş gerçekleştireceklerini ifade eden Derviş Yücetürk, gün nedeniyle siyasiler ile görüşeceklerini de söyledi.

“KOLLEKTİF BİR ÇALIŞMA”

Yücetürk’ten sonra söz alan Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar, Hasan Çakmak’ı çalışmasından ötürü kutlayarak, kitabın kolektif bir çalışmanın ürünü olduğunu vurguladı.

Engellilere yönelik ortak bir duyarlılığa ve harekete ihtiyaç olduğunu ifade eden Tanpınar, “Teknoloji şirketi olarak teknolojiyi engelli vatandaşlarımızın hizmetine sunmak ve onların hayatını bir nebze de olsa kolaylaştırmak istiyoruz ama iş sadece bununla bitmiyor. Ülkenin her kesiminin aynı noktada bir seferberlik içine girmesi gerekiyor” dedi.

“İKİ HAYALİM DE GERÇEK OLDU”

Hasan Çakmak ise basın toplantısında yaptığı konuşmasında sesli kitap projesini hayata geçirmekle iki hayalini gerçekleştiğini söyledi, bunun mutluluğunu ve huzurunu yaşadığını söyledi.

Çocukluk hayallerinden birinin Küba’ya gitmek olduğunu ve bu hayalini gerçekleştirdiğini dile getiren Çakmak, 2008’de Kıbrıs’ta Özel Eğitim adlı bir kitap yayınladığını, bu kapsamda da Küba’daki eğitim ve sağlık kuruluşlarını ziyaret ettiğini belirtti.

Sesli kitap projesinin hayata geçmesinin kolay olmadığını ifade eden Çakmak, “Sesli kitap çalışmamız Kıbrıs’ta bir ilktir” ifadesine yer verdi, Türkiye’de ve dünyada bu alandaki uygulamaları değerlendirdi.

Benim Gözüm’den kitabının hazırlanası hakkındaki sürece değinen Hasan Çakmak, 3 görme engelli eğitim uzmanının projeye katkı koyduğunu söyledi.

Sanatçılara ve projeye destek verenlere teşekkür eden Çakmak, “Süreci hızlandıran ve motive eden birçok güzel olay yaşadık” dedi.

11 SANATÇIYA TEŞEKKÜR PLAKETİ VERİLDİ

Basın toplantısı sonunda kitabı seslendiren sanatçılardan Çetin Özen, Cevahir Yerebakan, Derman Atik, Yonca Kanı, Mustafa Öncü, Bahar Gökhan, Sonay Darbaz, Dervişe Güneyyeli Kutlu, Cankat Çeribaşı Pilter, Ertaç Hazer ve Fahriye Özay’a Telsim tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.