1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “GÖRÜŞMELER DURDUĞU YERDEN BAŞLAMALI. YAKINLAŞMALAR ANLAŞILMIŞ KABUL EDİLMELİ”
“GÖRÜŞMELER DURDUĞU YERDEN BAŞLAMALI. YAKINLAŞMALAR ANLAŞILMIŞ KABUL EDİLMELİ”

“GÖRÜŞMELER DURDUĞU YERDEN BAŞLAMALI. YAKINLAŞMALAR ANLAŞILMIŞ KABUL EDİLMELİ”

Güney Kıbrıs Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan Kıbrıs sorununa yönelik müzakerelerin, görüşmelerin son durduğu yerden devam etmesi çağrısında bulundu.

A+A-

BKP GENEL BAŞKANI İZCAN: “MESELELERİN TEKRAR TARTIŞMAYA ÇIKMASINI DOĞRU BULMUYORUZ.”

AKEL GENEL SEKRETERİ KİPRİANU: “GÖRÜŞMELER DURDUĞU YERDEN BAŞLAMALI. YAKINLAŞMALAR ANLAŞILMIŞ KABUL EDİLMELİ”

“DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK İLE ÇAPRAZ OY MASADA YOK”

Güney Kıbrıs Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan Kıbrıs sorununa yönelik müzakerelerin, görüşmelerin son durduğu yerden devam etmesi çağrısında bulundu.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile BKP Genel Başkanı İzzet İzcan BKP Genel Merkezinde bu sabah bir arya geldi. Görüşmede iki partinin yetkilileri de yar aldı.

Kiprianu açıklamasında Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in müzakerelerde varılan yakınlaşmalarla ilgili olarak hazırladığı rapora da değindi. Kirprianu, “dönüşümlü başkanlık ile çapraz oy” önerisinin masada olmadığını ve belgede Kıbrıs sorununun özü ile ilgili bazı noktaları savunmadıklarını söyledi.

İZCAN

İzzet İzcan saat 10:15’de başlayan görüşmenin başında basına yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ta federal bir çözüme ulaşılması, çözümün iki toplumlu ve iki bölgeli olması, en erken zamanda Kıbrıs sorununa çözüm bulunması, her iki partinin de ortak tutumu olduğunu kaydetti.

Görüşmelerin 1977-1979 doruk anlaşmaları, Birleşmiş Milletlerin Kıbrıs’la ilgili kararları ile Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderlerinin vardığı mutabakatlar temelinde yürütülmesini savunan İzcan, Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Anastasiades’in ‘Beni geçmiş mutabakatlar bağlamaz’ yaklaşımını doğru bulmadıklarını da belirtti ve “Gerek siyasi eşitlik, gerekse dönüşümlü başkanlık, gerekse çapraz oy konusunda anlaşılan meseleleri tekrar tartışmaya çıkmasını doğru bulmuyoruz. Bu bizi yıllarca sürecek bir müzakere sürecine geri götürecek” dedi.

İki toplum arasında güven artırıcı önlemler çerçevesinde Maraş’ın 1974 öncesi sahiplerine iadesi karşılığında Gazimağusa Limanı’nın ticarete açılması, Ercan Havalimanı’nın uluslararası uçuşlara açılması önerileri hakkında ise İzcan, “Federal bir Kıbrıs’a giden yolda Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliğinin onay verdiği şekilde bu meselelerin halledilmesi çözüm sürecini hızlandırır. İki toplumu yakınlaştırır. Bu sürecin görüşme süreci ile paralel gitmesi şartıyla bunları kabul ediyoruz” dedi.

Kıbrıs’ın, ne Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin ne de Anglo Amerikan politikalarının parçası olmaması gerektiğini belirten İzcan, “BKP Kıbrıs Türk toplumunun varlığı ve kimliğinin korunması için tüm Kıbrıslıların haklarının insan haklarının korunması için mücadele etmektedir. AKEL bu mücadele içerisinde Güney Kıbrıs’ta bulunan değerli müttefikimizdir” dedi.

KİPRİANU

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasının AKEL açısından hayati olduğunu vurguladı.

Adadaki ekonomik durumun Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumları ciddi şekilde etkilediğini ifade eden Kiprianu, adil bir çözümün her iki tarafın ekonomisini canlandıracağını söyledi.

Müzakerelerin BM kararları, Doruk Anlaşmaları ile Avrupa Birliği yasaları temelinde olması gerektiğini kaydeden Kiprianu, “Görüşmeler durduğu yerden başlamalı. Yakınlaşmalar anlaşılmış noktalar olarak kabul edilmeli” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in müzakerelerde varılan yakınlaşmaları içeren belgesi hakkında ise Kiprianu, “Belgeye dahil ettiği tüm noktaları kabul etmiyoruz. Ancak Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için iki toplum lideri tarafından varılan yakınlaşmaları kabul etmek çok önemlidir” dedi.

KIBRIS SORUNUNUN ÖZÜ İLE İLGİLİ

Downer’in belgesinde doğru bulmadıkları noktaların sorulması üzerine Kiprianu, bu konu hakkında kamuda bir tartışma yaratmanın doğru olmayacağını kaydederek “Kıbrıs sorununun özü ile ilgili. Ancak çapraz oy, dönüşümlü başkanlık veya yerleşiklere atıfta bulunmuyorum” dedi.

DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK VE ÇAPRAZ OY MASADA YOK

Türkiye’den Kıbrıs’a yerleşenlerle ilgili olarak yazılı bir öneri bulunmadığını dolayısı ile Downer belgesinde bu konunun yer almadığını savunan Kiprianu, Downer’in açıkça,  Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun “dönüşümlü başkanlık ile çapraz oy” önerisinin sadece dönüşümlü başkanlık kısmını kabul ettiğinden önerinin artık masada olmadığını ve masada olanın Kıbrıslı Rum Başkan ve Kıbrıslı Türk Başkan Yardımcılığı olduğunu belirttiğini söyledi.

Kiprianu, AKEL’in doğru temel üzerinde varılmayan bir antlaşmayı asla kabul etmeyeceğini de vurguladı.

Belirtilen çerçeve dahilinde bir çözüme ulaşılması için ellerinden gelen tüm çabayı göstereceklerini kaydeden Kiprianu, adanın yeniden birleştirilmesi konusunda BKP’nin AKEL’in sıkı müttefikleri olduğunu söyledi.

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.