1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÖRÜŞMELERİ MAL SAHİBİ VE KULLANICI HAKLARI KONUSU TIKADI
GÖRÜŞMELERİ MAL SAHİBİ VE KULLANICI HAKLARI KONUSU TIKADI

GÖRÜŞMELERİ MAL SAHİBİ VE KULLANICI HAKLARI KONUSU TIKADI

Türk tarafı, ‘yerinden edilmiş mal sahipleri, bugünkü kullanıcılar...'

A+A-

GÖRÜŞMELERİ MAL SAHİBİ VE KULLANICI HAKLARI KONUSU TIKADI

“EVKAF 74 HATTA 64 ÖNCESİNDE MAL SATTI”

Rum basınının iddiasına göre, müzakere heyetleri, geçtiğimiz perşembe günkü toplantıya katıldığı iddia edilen Avrupa Komisyonu Başkanı’nın Kıbrıs’taki BM Barış Gücü nezdindeki özel temsilcisi Pieter Van Nuffel’e, tarafların mülkiyetle ilgili tezleri hakkında bilgi verilerek görüşü istendiği, bu şekilde “Komisyon’un mülkiyet konusunda seferber edildiği” öne sürüldü.

Fileleftheros, “Mülkiyete AB Kaması... Tarafların Tezleri İncelenmek Üzere Komisyon Başkanı’nın Temsilcisinde” başlığıyla manşete çektiği haberinde mülkiyet başlığında, mal sahibi ve kullanıcının hakları, özellikle de kriterlerin belirlenmesindeki büyük görüş ayrılıkları nedeniyle ilerleme kaydedilemediğini, bu nedenle Nuffel’in devreye sokulduğunu yazdı.

Edindiği bilgilere dayanarak Nuffel’in gelecek görüşmelerde konuyla ilgili bazı fikir ve formüller sunmaya çalışacağını yazan gazete, Nuffel’in “özel şartlarla” ilgili kurallara uydurmaya çalışarak sunacaklarını tarafların kabul etme zorunluluğu olmadığını ancak sunacağı “görüşün” önemine vurgu yaptı.

Gazete görüşmelerin özellikle yasal mal sahibi ve bugünkü kullanıcı üzerinde tıkanmış göründüğüne işaret ederek Rum tarafının, ilk söz hakkının mal sahibinde olduğunu savunurken, Türk tarafının kullanıcı meselesine geniş çaplı yorum getirerek kullanıcıya mal sahibiyle eşit haklar edindirmeye çalıştığını yazdı.

Türk tarafının, kullanıcıyı; ikamet eden ve sürekli işi olan kişi olarak yorumladığını ve kullanmakta olduğu mülke dair bütün haklara sahip olduğu görüşünde olduğuna vurgu yapan gazete özetle şunları ekledi:

“Türk tarafı, ‘yerinden edilmiş mal sahipleri, bugünkü kullanıcılar, etkilenen mülkler üzerindeki talepleri konusuna birçok seçeneğe sahip olacaklar’ ifadesini mal sahibi ile kullanıcının haklarının eşitlenmesi olarak yorumluyor.  Türk tarafı ‘kullanıcının önceliği’ ile ilgili argümanını, oluşturucu devlette, idare edecek toplumun ‘nüfus ve toprak’ çoğunluğuna sahip olacağı tezine dayandırıyor. Bunun paralelinde, siyasi haklarla (seçimler, oy hakkı, v.b.) ilgili çeşitli argümanlar öne sürüyor.

Mülkiyet, bu konunun karakteristiği olan birçok dikenli meselenin ötesinde, başka yönlerle de bağlantılıdır, bu nedenle üretilecek sonuç çok kritik addediliyor. Mülkiyet toprakla, vatandaşlıkla yani yerleşiklerle, ekonomiyle (tazminatlar v.b.) ile bağlantılıdır. Mülkiyet görüşmelerinin kısmen dondurulması ve başka bir konuya, muhtemelen toprak kriterlerine geçilmesi ihtimali de var.

Kıbrıs Rum tarafı ezelden beridir, ne kadar çok Rum Kıbrıs Rum idaresi altında geri dönerse mülkiyetin çözümü o kadar kolaylaşır tezini savunuyor.”

“EVKAF 74 HATTA 64 ÖNCESİNDE MAL SATTI”

Gazete haberinin “İşgal Bölgelerindeki Kilise Mallarıyla Da Oyun” başlığıyla ayırdığı bölümünde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ekim ayı içerisinde Din İşleri Dairesi Başkanı Talip Atalay ve Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’la “alanı nedeniyle mülkiyetin önemli paydası olan Kilise mallarını” görüşeceğini iddia etti.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Türk tarafının, Kilise mallarında bir ayrım olduğunu Kilise’nin ibadet yerlerinin mülkiyetine sahip olduğunu ancak halen kullanılmakta olan bina, tarla v.b. diğer mallarının mülkiyetine sahip olmadığı görüşünde olduğunu belirtti.

EVKAF’ın sahip olduğu malların boyutuyla ilgili bir anlaşmazlık bulunduğunu da savunan gazete “EVKAF’ın 1974 öncesinde, hatta 1963 öncesinde de arazi sattığına dair veri bulunduğunu”  iddia etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.