1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. GÖSTERİLERİN SÜRDÜĞÜ BREZİLYA'DA PROTESTOCULAR POLİSLE ÇATIŞTI
GÖSTERİLERİN SÜRDÜĞÜ BREZİLYA'DA PROTESTOCULAR POLİSLE ÇATIŞTI

GÖSTERİLERİN SÜRDÜĞÜ BREZİLYA'DA PROTESTOCULAR POLİSLE ÇATIŞTI

SAO PAULO VE BRASİLİA DA DAHİL OLMAK ÜZERE ÜLKEDEKİ FARKLI KENTLERDE YENİ PROTESTO GÖSTERİLERİ PATLAK VERDİ

A+A-

BELO HORİZONTE'DE 50 BİN GÖSTERİCİNİN KATILDIĞI GÖSTERİLER SIRASINDA KÜÇÜK GRUPLAR YER YER POLİSLE ÇATIŞTI VE DÜKKANLARI ATEŞE VERDİ

Brezilya'nın dört bir yanındaki kentlerde göstericiler, ülkenin Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmasına karşı çıkmaktan, siyasetteki yozlaşmaya, kamu sağlığı, eğitim ve taşımacılıktaki kötü standardlara kadar farklı gerekçelerle sokaklara döküldü.

Polisin verdiği bilgiye göre, Belo Horizonte'de önce barışçı olarak başlayan 50 bin kadar kişinin katıldığı protesto gösterileri, FIFA Konfederasyon Kupası fikstüründe yeralan Brezilya ile Uruguay arasında Mineirao Stadyumu'nda onyanan maç sırasında doruğa çıktı.

Maçta, rakibini yenen Brezilya turnuvanın finaline adını yazdırırken, küçük bir gösterici grubunun polislerin oluşturduğu hattı yarmak üzere zorlaması, göstericilerle, kalabalığı dağıtmak amacıyla plastik mermi, ses bombası ve göz yaşartıcı gaz kullanan çevik kuvvet arasında çatışmaların çıkmasına neden oldu.

Çatışmalar sonucu, kamu ve özel mülklerde geniş çaplı hasar meydana gelirken bazı dükkanlar da ateşe verildi.

Polisin kalabalığı dağıtma girişimleri gün boyu sürerken, Praça Meydanı'ndaki çatışmalar, parti havasında başlayan protesto gösterilerinin üzerinden saatler geçmesine karşın dinmedi.
    
HER MİLLETVEKİLİ İÇİN BİR TOP
    
Başkent Brasilia'da göstericiler, hükümetteki yozlaşmayı protesto etmek amacıyla, Brezilya Ulusal Kongre binasının önüne, parlamentodaki her milletvekili ve senatör için bir tane olmak üzere 594 futbol topu yerleştirdi.

Daha sonra sayıları 2 bini bulan göstericiler, yolsuzluğu, kamu harcamalarının gelecek yıl düzenlenecek Dünya Kupası'na harcanmasını protesto eden sloganlar atarak, bakanlıkların bulunduğu kentin ana merkezi Esplanade boyunca uzanan hükümet merkezinden yeni inşa edilen Mane Garrincha Ulusal Stadyumu'na doğru yürüyüşe geçti.

Küçük grupların farlklı yerlerde biraraya geldiği Sao Paulo'da da doktorlardan oluşan iki grup kentin ana ticarethanelerinin bulunduğu Avenida Paulista'da toplandı. Gruplar, ülkedeki devlet sağlık sistemi (SUS) ile Brezilya İnsan Hakları ve Azınlıklar Komisyonu'nun, toplumda artışmalara yolaçan başkanı Papaz Marco Feliciano ve meclise sunduğu, şimdiye kadar Brezilya'da yasaklanmış olan erişkin homoseksüellerin "tedavi edilmelerini" öngören "homoseksüel tedavisi" teklifini protesto etti.

Bu gösterilerde herhangi bir şiddet olayı meydana gelmezken, Brezilya'nın başka kentlerinde de daha küçük çaplı olsa da protesto gösterileri düzenlendi.

Brezilya'nın önünde halen, biri bugün, diğer ikisiyse, biri final karşılaşması olmak üzere yarın oynanacak 3 Konfederasyon Kupası maçı bulunuyor.

HÜKÜMET TARAFI BAZI TALEPLERİ DİKKATE ALDI

Brezilya makamları protestocuların bazı ana taleplerini dikkate aldı. Gösterilerin başlamasına neden olan otobüs ve metro biletlerine yapılan 20 centavoluk zam pek çok kentte geri çekildi ve "PEC 37" adıyla anılan ceza soruşturma erklerine ilişkin düzenleme teklifi de hükümet tarafından iptal edildi.

Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Roussef, protesto gösterilerini sona erdirmek amacıyla, siyasi reformlar yapma, hükümette daha fazla şeffaflık, kamu hizmetlerine ek nakit ayrılması ve özellikle de petrol işletme gelirlerinin eğitim ve sağlık için harcanması sözünün de aralarında bulunduğu 5 paketten oluşan çözüm teklifi sundu. Senatoda da hem aktif hem de pasif olarak işlenen vicadını yaralayan rüşvet suçlarına daha sert cezalar verilmesini ve mecburi hapis cezaları getirilmesini içeren bir teklifi dün erken saatlerde oylandı.

Ancak halen henüz çözülmemiş durumda şikayetler bulunuyor ve protestoların bir süre daha süreceği düşünülüyor.

 

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.