1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “GÖSTERMELİK BİR CEZA”
“GÖSTERMELİK BİR CEZA”

“GÖSTERMELİK BİR CEZA”

Bizim statümüz belli ve bu gerçeği kabul etmeliyiz....

A+A-

ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın ziyaretini değerlendiren Tuncel, Doğan ve Dayıoğlu, ziyaretin ABD çıkarları için yapıldığı konusunda birleşti

Cuma akşamlarının sevilen programı “SÖZ SİZDE” de bu hafta ülke gündemindeki konular tartışıldı. Erçin Şahmaran’ın hazırladığı ve ADA TV de yayınlanan programın bu haftaki konukları, köşe yazarı Ediz Tuncel, Derviş Doğan ve eski Tarım Bakanı Sami Dayıoğlu oldu. Programda konuşan Tuncel, Biden’ın ziyaretinin önemli olduğunu ancak sonuca bakıldığında, dağın fare doğurduğunun görüldüğünü söyledi. “Bölgede bir tek Kıbrıs’ta şov yapabilirlerdi. Geldiler ve şov yaptılar. Suriye’ye gidebilirler miydi? Hayır, orayı kan götürüyor” diyen Tuncel, sebebin doğalgaz olduğunu savundu.

Doğan da, ABD’nin dünyadaki petrol yataklarına olan ilgisinin ortada olduğunu kaydederek, “Biden, burada gaz için olduğunu satır aralarında söyledi” dedi.Esas meselenindoğalgaz ve İsrail gazının Türkiye’den gitmesi olduğunu yineleyen Dayıoğlu ise, Biden’in ziyaretinde Maraş’ın konuşulduğunu iddia ederek, “düşünmeseler, vurgulanmazdı. Maraş- Mağusa formülünü konuşun dedi. “Parça parça bir al-ver süreci olacak. Toprak verip, güç alacağız” ifadesini kullandı.
Programda, konuklar şu ifadelere yer verdi:

EDİZ TUNCEL: “ŞOV YAPTILAR”
“ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın ziyareti tabi ki önemlidir. Ama sonuca baktığımızda dağ fare doğurdu. Çok abartıldı bu olay. Bölgede bir tek Kıbrıs’ta şov yapabilirlerdi. Geldiler ve şov yaptılar. Suriye’ye gidebilirler miydi? Hayır, orayı kan götürüyor. Burada da tek ilgileri enerji kaynakları. Biden’le ilgili bir başka durum da, küçük oğlunun doğalgazla ilgili bir şirketin başında olması. Bal var ve parmaklarını yalayacaklar. Olay bu. Elli yıldır bizler yolumuzu bulamadık. Onlar bize kendi yollarını gösterecekler.

“BİDEN BAŞKANLIĞA HAZIRLANIYOR”
Biden’in güneye daha sıcak davranması ciddi mesajlar içeriyor. Mesajlar iyi okunmalı. Gelir gelmez Başpiskoposla görüştü. Biden, siyasi hayatında dindar kesime hep yakın oldu. ABD’de en güçlü lobiler, Ermeni ve Rum-Yunan lobisidir. Bence Joe Biden, Obama sonrası Başkanlığa hazırlanıyor. Bu türden mesajlar da veriliyor. Bugün görüşmeler al gülüm-ver gülüm havasındadır. Boştur yani. ABD Başkan Yardımcısı kapı arkasında bu işi bitirelim dedi.

“GÖSTERMELİK BİR CEZA”
AİHM, Türkiye’yi 90 milyon Euro tazminata mahkûm etti. Ecevit, zamanında biz Kıbrıs’ta kırdık, döktük olay bizim için bitmiştir dedi. Ama öyle olmadı. Rumlara adam başı ödenen miktar, hesaplandığın da 10 TL’ye denk gelir. Bu bir tiyatrodur. Göstermelik bir cezadır. Aslında bir ödüldür. Ve Türkiye bunu ödeyecek. Burada dikkat edilmesi gereken, bunlar tesadüf olmadığıdır. Bu gelişmelerin arkası gelecek. 1974 sonra aldıklarımız, bıraktıklarımızdan daha fazla oldu. Bu yüzden bu güne kadar hiçbir hakkımızı aramadık. Türkiye hükümetleri de böyle bir politika üretmedi. Ama bugün, Türkiye hükümeti çözüm istiyor.”

DERVİŞ DOĞAN: “SORUN ÇÖZÜLECEKSE, BEN RAZIYIM”
“ABD’nin dünyadaki petrol yataklarına olan ilgisi ortada. Bu ilgiye bizimde örtüştürdüğümüz bir nokta var. Kıbrıs sorunu, bir şekilde bu sorun var ve çözülemiyor. Biden, burada gaz için olduğunu satır aralarında söyledi. Önemli bir olaydır. Neden önemlidir? Çözümü seslendiriyor. Sonra burada bir müttefiki var. O da Türkiye’dir. Yapılan hamleler, Kıbrıs sorununu çözecekse, ben razıyım. ABD’nin, Kıbrıs’a gelmesini ideolojik gözle değerlendirmek yanlıştır. Biz derdimizi anlattık ama o bunu anladı mı? Önemli olan bu. Ve belli ki bir ivme olacak. Zaten NATO burada. Askerini getirmesi söz konusu değil. Bunu kazanıma döndürebilmektir en önemlisi.

“KIRK YILI BOŞA GEÇİRDİK”
Biden bu adaya geldi. Kuzeye de geldi, görüştü ve de gitti. Bizim statümüz belli ve bu gerçeği kabul etmeliyiz. ABD Başkan yardımcısı buraya gelirken, çantasında neler olduğunu, Türkiye yöneticileri biliyordu. Türkiye de bu süreçte aktördür. Yaptığı temaslarda ve konuşmalarda iki halka vurgu yaptı. Bunu kabul ediyorlar. Bu arada, DeepPurple geldi bu ülkeye. ABD Başkan Yardımcısı geliyorsa, onlarda gelip konser verebiliyorlar. Bu süper bir şey. Biz kırk yılı boşa geçirdik. Toplumu yıllarca avuttular. Şimdi de kurulan statükodan kurtulmaya çalışıyoruz.

“KUZEYDE SIKINTI YOK”
Çözüm, toplumların kaynaşması, spor karşılaşmaları, bunlar çok önemlidir. Ve kuzey de, yani bizde bu anlamda sıkıntı yoktur. Ama güneyde maalesef bu etki devam ediyor. Bir soğukluk var. Önyargı durumu hala aşılamadı. Kilise siyasete çok girmeyin uyarılarına rağmen bunu kıramıyor. Bazı şeylerde zaman bağlıdır. Bunu sağlamak daha çok zaman ister. Fakat bizim bunları bekleyecek zamanımız var mı? Bence artık bekleme ve zaman kaybetme şansımız yok. Bunu çoktan yitirdik.” 

SAMİ DAYIOĞLU: “MARAŞ’A VURGU YAPILDI”
Güneyde uluslar arası tanınmışlığı olan bir devlet yapısı var. O nedenle bakış açısı her yerde farklı oluyor. Kıbrıs’ta iki eşit halk olduğu vurgulandı bu önemli. Rumların söylediği azınlık durumunun olamadığını, ABD Başkan Yardımcısının ziyaretinde gördük. Esas olan masada iki tarafında ekipleriyle oturmasıdır. Esas mesele tabi ki gazdır. Ve esasen İsrail gazının Türkiye’den gitmesidir. Yabancı diplomatlar, beklentileri olmazsa hiçbir şeye vurgu yapmazlar. Bence Maraş’ı düşünmeseler, gündeme getirmeseler vurgulanmazdı. Maraş- Mağusa formülünü konuşun dedi.”

“PARÇA PARÇA ÇÖZÜME GİDİYORUZ”
“Parça parça bir al-ver süreci olacak. Toprak verip, güç alacağız. Başka unsur yok. Maraş, parça parça bir çözümün ilk adımı olabilir. Bunun yanında ticaret ve uçuş gibi karşılıklar gelecek. Senaryo hazır. Biz neredeyiz? Önemli olan bu. AP seçimleri de var gündemde. Bence bir faydası olmadı. Güneyin iyi niyetli olmadığını gördük. İyi niyet önemlidir. Biz kırk yıldır ne olacak diye bekliyoruz. Bizim bir “B” planımız yok. Devlet gittikçe, devlet olmaktan çıkıyor. Mevcut yapıyı düzeltmek içinde hiçbir şey yapmıyoruz. Maraş konuşuluyor, fakat Güzelyurt’ta Türk malı olan topraklar var. Ama kimse bilmiyor. Artık kendimiz için bir şeyler yapmalıyız.”

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.