1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR
GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR

GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR

Anıl Kaya, AB ile Kıbrıslı Türkler arasındaki ilişkiler ve uygulamaya konan yöntemlere dikkat çekti

A+A-

Aydınlık Yarınlar Hareketi, Kıbrıslı Türkler ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler ve AB ile işbirliğinde Kuzey Kıbrıs’ta hayata geçirilen uygulamaların gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.

Aydınlık Yarınlar Hareketi Başkanı Anıl Kaya, dönemin Fransa Dışişleri Bakanı Robert Schuman tarafından 9 Mayıs 1950 tarihinde, birleşmiş bir Avrupa vizyonunu ve bu vizyonun uygulamaya geçirilebilmesi için gereken kurumları ortaya koyan ve yüzyılın en büyük barış projesini başlatan “Schuman Deklarasyonu”nun yayımlandığı gün olan ve Avrupa’nın Doğum günü olarak kutlanan 9 Mayıs AB günü vesilesiyle bildiri yayımladı.

Anıl Kaya, Kıbrıslı Türklerin AB’de yer alamamasının ve bunun sürekli olarak Kıbrıs sorunuyla gündeme gelmesinden; Kıbrıs Türklerinin, Kıbrıs sorunu nedeniyle her türlü haksız engel ve izolasyona maruz bırakılmasından ve temsiliyetinin olmamasından rahatsızlık duyduğunu ifade etti.

Sorunların aşılmasındaki samimiyetini dünyaya ispat eden Kıbrıslı Türkler ile AB arasında var olan diyalogun artırılması, normal ve onurlu bir seviyeye çekilmesi gerektiğini belirten Kaya, “Avrupa Birliği ile Kıbrıslı Türkler arasında bugüne kadar kurulmaya çalışan köprüler ve uygulamaya konan yöntemler Avrupa Birliği yetkilileri tarafından gözden geçirilmelidir” dedi.

Kaya, Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs arasında ticareti düzenleyen Yeşil Hat Tüzüğü, AB tarafından Kıbrıslı Türkler için ayrılan 259 milyon Euro’nun ne şekilde harcandığının ve verimliliğinin gözden geçirilmesi gerektiğini de vurguladı.

Anıl Kaya, ayrıca Kıbrıslı Türklerle temas kurmak amacıyla oluşturulan, Avrupa Parlamentosu üyelerinin yer aldığı Yüksek Seviyede Temas Grubu’nun amaçlarına ne kadar ulaşabildiği ve Kıbrıslı Türklere ne fayda sağladığının da değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

AB Komisyonu’nun etkinliklerine katılacak olan Kıbrıslı Türk sivil toplum kuruluş temsilcilerine, AB tarafından Larnaka Havaalanı kullanma koşulunun getirilmesinin de toplum üzerindeki etkisinin de incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Kaya, “Gelinen aşamada görülen odur ki hem Kıbrıslı Türklerin hem de Avrupa Birliği yetkililerinin yapması gereken çok önemli işler ve atılması gereken adımlar vardır” dedi.

Anıl Kaya şöyle açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Avrupa Birliği, yıllarca süren savaş ve çatışmaların yerine barışı, hoşgörüyü ve ortak geleceğin oluşturulması üzere kurulmuş, çeşitlilik içinde birliği kurma temelinde örnek bir projedir. Herkesin kendi kültürünü, kendine has özelliklerini koruduğu ama ortak paydalarda buluştuğu yerdir. Sorunların savaşarak değil konuşarak, kişilere veya toplumlara endeksli değil tüm Avrupa insanının ortak menfaatleri doğrultusunda çözümlenmesi hedefini önemli ölçüde başarmıştır. Birkaç duyarlı, ileriyi görebilen ve büyük düşünen liderin ideali bugün insanlığın geldiği en büyük aşamalardan birini yaratmıştır. Bu başarı geçtiğimiz yüzyılın en önemli medeniyet projelerinden olan Avrupa Birliği olarak tarihteki insanlığa yaraşır yerini almıştır. Demokrasi, eşitlik, insan hakları, hukukun üstünlüğü, yanı sıra Lizbon antlaşmasının öngördüğü Yurttaş İnisiyatifi yoluyla Avrupa’yı ilgilendiren konularda vatandaşlarına söz hakkı tanıyarak, politikalarına doğrudan katkı yapma olanağı tanımıştır. Avrupa’da yaşayan 500 milyon insan bugün birçok alanda eşitlik, özgürlük ve ortak değerler çerçevesinde ortak gelecek ve refahı yaşamakta ve geleceklerini birlikte inşa etmektedirler. Bizler Kıbrıslı Türkler olarak bu resimdeki yerimizin sürekli Kıbrıs sorunuyla gündeme gelmesinden, bu sorunun yaratmış olduğu her türlü haksız engel ve izolasyona maruz bırakılmaktan ve temsiliyetimizin olmamasından rahatsızız. Bu sorunların aşılmasındaki samimiyetini dünyaya ispat etmiş Kıbrıslı Türkler ile var olan diyalogun artırılması normal ve onurlu bir seviyeye çekilmesi şarttır.

Avrupa Birliği ile Kıbrıslı Türkler arasında bugüne kadar kurulmaya çalışan köprüler ve oluşturulmuş yöntemler Avrupa Birliği yetkilileri tarafından gözden geçirilmelidir. Yeşil Hat Tüzüğü, Kıbrıslı Türkler için ayrılan ve harcanan başta 259 milyon Euro olmak üzere finansman katkılarının nasıl ne şekilde harcandığının ve sonuçlarının, burada yürütülen projelerin ve ofislerin verimliliğinin gözden geçirilmesi gerekmektedir. Kıbrıs Türk siyasileri, iş dünyası, sivil toplum örgütleri, akademisyenleri ve medya ile iletişim kurmak üzere oluşturulan Yüksek Seviyede Temas Grubunun amaçlarına ne kadar ulaşabildiği ve Kıbrıslı Türklere ne fayda sağladığı konusu değerlendirilmelidir.

AB Komisyonu tarafından yapılan davetlerde Kıbrıslı Türk sivil toplum kuruluşlarına Larnaka havaalanı koşulu getirilmesi gibi çalışmaların sonuçlarının analizleri ve toplum üzerindeki etkisinin değerlendirilmesinde fayda vardır.

Gelinen aşamada görülen odur ki hem Kıbrıslı Türklerin hem de Avrupa Birliği yetkililerinin yapması gereken çok önemli işler ve atılması gereken adımlar vardır. Avrupa’nın bugün bu aşamaya getirilmesinde katkısı olanları saygı ile anarken AB gününü en derin saygılarımla kutlarım.”

 

Kaynak: Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.