1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Gözünüzün önünde cisimler uçuşuyorsa...
Gözünüzün önünde cisimler uçuşuyorsa...

Gözünüzün önünde cisimler uçuşuyorsa...

Gözünüzün önünde cisimler uçuşuyorsa...

A+A-

Gözünüzün önünde uçuşan cisimler, siyah noktalar, sinekler görüyorsanız dikkat. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ateş Yanyalı, bu belirtilerin ciddi hastalıkların habercisi olabileceği konusunda uyarıyor.

Gözümüz yuvarlıktır ve içerisindeki boşluğu vitreus dediğimiz yumurta akı kıvamında bir yapı doldurmaktadır. Bu yapı çok ince ve çok düzenli liflerden oluşur ve lifler bu yapıya su gibi şeffaflık sağlarlar. Böylece, gözlerimiz etrafı berrak görürler. Bazı durumlarda bu lifler arası düzen bozulur ve lifler kalınlaşıp görünür hale geçerler. Dolayısıyla, gözümüzün önünde siyah noktalar, uçuşan cisimler, sinekler ve saç telleri varmış gibi algılarız. Bunları daha çok beyaz ya da parlak bir zemine bakarken daha çok görürüz.

GÖZ ÖNÜNDE UÇUŞAN SİNEKLER GÖRMEK ÇOK TEHLİKELİ OLABİLİR

Göz önünde uçuşan sinekler görmek, retina yırtılması gibi önemli bir göz hastalığının da belirtisi olabilir. Erken dönemde teşhis edildiğinde lazer ile tedavi edilebilen retina yırtılması, tedavide geç kalındığında retina dekolmanı (ayrılması) denilen, tedavisi daha zor ve körlükle sonuçlanabilecek hastalığa yol açabilir. Dolayısıyla, gözümüzün önünde uçuşan cisimler görmeye başlarsak ve bunlarla beraber ışık çakmaları görüyorsak mutlaka hemen göz doktoruna muayene olmamız gerekmektedir.

YAŞ İLERLEDİKÇE DE DEĞİŞİKLİKLER OLUR

Bazı kişiler gözlerinde bir hastalık olmaksızın da birtakım cisimcikleri gözlerinin önünde gördüklerinden şikayet ederler. Bu kişilerde vitreus denilen tabakada ciddi olmayan yapısal değişiklikler vardır. Gözün yaşlanma süreci içersinde de bu tabakada değişiklikler olduğundan yaşımız ilerledikçe bu cisimcikleri sıklıkla görmeye başlarız. Bunun dışında, özellikle miyoplar bu cisimcikleri görmekten sıklıkla şikayet ederler. Ayrıca tüm bu şikayetler, üveit gibi gözü tutan ve göz içersinde reaksiyon yapan hastalıklarda, şeker hastalığı gibi tüm vücudumuzu tutabilen hastalıklarda da görülebilir. Bu hastalıklarda gözümüzde başka hasarlarda oluşabileceğinden mutlaka düzenli göz muayenesi gerekmektedir.

RETİNA YIRTIĞI ERKEN TEŞHİS EDİLİRSE TEDAVİSİ DAHA KOLAY

Retina yırtıkları erken safhada yakalandığında lazerle tedavi edilmektedir. Ancak, lazer tedavisi uçuşan cisimcikler ya da ışık çakmaları görmemizi tedavi etmez. Lazer tedavisi ile retina ayrılması oluşumunu engellemeye çalışırız. Uçuşan cisimler genellikle kişileri çok rahatsız etmediğinden herhangi bir tedavi uygulanmaz. Ancak, kişinin günlük aktivitelerini yapmasını engelleyecek kadar çok olursa, vitrektomi ameliyatı ile temizlenerek hastaya daha berrak bir görüş kazandırılır.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.