1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KTÖS, ÖĞRETMENLERE AÇILAN DAVAYA KARŞI EYLEM YAPTI
KTÖS, ÖĞRETMENLERE AÇILAN DAVAYA KARŞI EYLEM YAPTI

KTÖS, ÖĞRETMENLERE AÇILAN DAVAYA KARŞI EYLEM YAPTI

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Lefkoşa Polis Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı ve Meclis önünde eylem yaparak,

A+A-

21 ÖĞRETMEN “HANEYE TECAVÜZDEN” DAVA EDİLDİ…

DAVALAR BUGÜN ÖĞRETMENLERE TEBLİĞ EDİLDİ

ELCİL: “HAKKIMIZI ARAMAK İÇİN MECLİS’E YASAL OLARAK GİRDİK, HANEYE TECAVÜZCÜ OLDUK. HAKLIYIZ, HAKKIMIZI KAZANACAĞIZ”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Lefkoşa Polis Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı ve Meclis önünde eylem yaparak, “Göç Yasası eylemleri” sırasında 2 Nisan’da milletvekillerine yasa değişikliği önerilerini sunmak üzere Meclis salonuna giren 7’si KTÖS, geri kalanları KTOEÖS üyesi toplam 21 öğretmene açılan “haneye tecavüz” davalarını protesto etti.

KTÖS üyesi 2011 yılı sonrası işe giren öğretmenlerin katıldığı eylemde, “Eşit İşe Eşit Ücret” ile “Baskıcı Anlayışa Hayır” pankartları açılırken, öğretmenler ile KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil’e açılan davada “şikayetçi” olarak görülen Meclis Başkanı Sibel Siber de protesto edildi.

“KİMLİKLERİMİZİ İBRAZ EDEREK İÇERİYE GİRDİK”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, eylemlerde yaptığı konuşmalarda, KTÖS olarak “Göç Yasası” diye nitelendirdikleri “Kamu Çalışanlarının Aylık Maaş Ücret ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’na” karşı yaptıkları eylemler kapsamında 2 Nisan tarihindeki Meclis oturumuna da katıldıklarını ve buraya girerken yasal olarak kimlik kartlarını ibraz ederek içeriye girdiklerini anlattı.

Elcil, oradaki eylemin ardından Meclis Başkanı Sibel Siber’in şikayeti üzerine 21 öğretmene dava açıldığını ve bu davaların bugün poliste kendilerine verildiğini ifade ederek, Meclis’i, Meclis Başkanı’nı ve mensubu olduğu CTP-BG’yi eleştirdi. 

Öğretmenlere “haneye tecavüz” suçlaması getirildiğini, ancak bu davanın açılması için Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin geçmesinin beklendiğini savunan Elcil, “Ankara’nın uşaklarına taviz vermeyeceğiz, halkın iktidarını sağlamak için yürüttüğümüz kavgayı sonuna kadar vereceğiz” dedi.

Elcil, eylemler sırasında Meclis’e haklarını aramak için yasal olarak girdiklerini ancak “haneye tecavüzcü” olduklarını ifade ederek, toplumun haklarını aramak için her türlü yasal eylemi yapacaklarını ve bildikleri yoldan geri dönmeyeceklerini, haklı olduklarını ve haklarını kazanacaklarını kaydetti.

EĞİTİM BAKANI’NI İSTİFAYA ÇAĞIRDI

Şener Elcil, Milli Eğitim Bakanlığı önünde ise Milli Eğitim Bakanı’nı istifaya çağırarak, bakanın “eğitimden anlamadığını, eğitime ve öğretmene sahip çıkmadığını” öne sürdü.

Lefkoşa Polis Müdürlüğü önünde yapılan eylemde basın açıklamasını KTÖS üyesi öğretmenlerden Onur Emir Bütüner, Meclis önündeki eylemde ise Hazal Eren okudu. 

“GÖÇ YASASI KIBRISLI TÜRKLERİ FAKİRLEŞTİRME PROJESİDİR”

Lefkoşa Polis Müdürlüğü önünde sendika açıklamasını okuyan KTÖS üyesi Onur Emir Bütüner, “Göç Yasası” diye tabir ettikleri yasanın; “Kıbrıslı Türkleri fakirleştirme projesi” olduğunu ileri sürerek, öğretmenler olarak toplum adına bu “fakirleştirme projesini” kabul etmeyeceklerini söyledi.

Bütüner, yasanın yarattığı sosyal, ekonomik ve demokratik eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için emek ve enerjilerini ortaya koymaya devam edeceklerini belirtti.

Yasa geçirilirken Anayasa Mahkemesi’nin “eşitlik” ilkesi sulandırılarak, taraflı karar aldığını ileri süren Bütüner, adalete de güvenlerinin kalmadığını söyledi ve Meclis’te bulunan ve bu yasaya taraf olan siyasileri eleştirdi.

Bütüner, şöyle devam etti:

“2 Nisan günü vekillere Meclis içinde dağıtmış olduğumuz materyallerin barışçıl bir davranışla gerçekleşmesine rağmen bunu ‘haneye tecavüz’ olarak algılayan siyasetçilerin koltuk korkularını anlayabiliyoruz. Yasaya karşı direnenlerin vermiş olduğu onurlu mücadelenin, polis aracılığıyla dava dosyalayarak ortadan kaldırılamayacağını hâlâ öğrenememiş olmaları ise bir talihsizliktir.” 

Bütüner, verdikleri mücadelenin “hak mücadelesi” olduğunu vurgulayarak, bu davaları “baskı aracı olarak gördüklerini belirtti ve “Davaların bizi korkutacağını zannedenlere mücadelemizin devam edeceğini hatırlatırız” dedi.

MECLİS ÖNÜNDEKİ EYLEM

Cumhuriyet Meclisi önünde sendikanın açıklamasını okuyan KTÖS üyesi Hazal Eren de, barışçıl eylemlerle “Göç Yasası”na karşı mücadelelerine devam ettiklerini belirterek, söz konusu yasanın; “Ankara tarafından Kıbrıslı Türklerin fakirleştirilmesi ve göç ettirilmesi için işbirlikçi siyasilere armağan edildiğini” iddia etti.

Eren, 2009’dan bu yana iktidarda olan partileri eleştirerek, Anayasa Mahkemesi’nin de “eşitlik” ilkesini ihlal ederek, ülkede ayrıcalıklı bir sınıf yaratılmasına ortak olduğunu savundu.

“2 BİN 400 KİŞİ OLUMSUZ ETKİLENDİ”

Yasanın geçtiği 2011’den günümüze 2 bin 400 kişinin işe girdiğini ve bu yasadan aileleri ile birlikte olumsuz etkilendiğini kaydeden Eren, yasanın varlığından dolayı ülkedeki ucuz emek sömürüsü ile güvencesiz, sendikasız işçi çalıştırma kotasının aşıldığını öne sürdü.

Şu andaki hükümetin muhalefetteyken yasayla ilgili verdiği sözlerinin akıllarda olduğunu ifade eden Eren, şöyle devam etti:
 
“Yasaya karşı verdiğimiz mücadelede birçok kez polis şiddeti ile karşı karşıya kaldık. Mücadele arkadaşlarımıza birçok defa davalar okunmuş, yargılanmışlardır.

2 Nisan Perşembe günü de barışçıl bir hak arama eyleminde Meclisi ziyaret ederek, vekillere göç yasası değişiklik yasa taslağı önerilerimizi vermiştik. Bu barışçıl ziyaret sonrasında 7 tane üyemize ‘mülke tecavüzden’ dava açılması demokrasi anlayışından uzak, hakkını arayanlara karşı bir yıldırma politikasıdır. Bu politikalara karşı yılmadık, yılmayacağız.

“BİZDEN DEĞİL EŞİTSİZLİKTEN RAHATSIZLIK DUYUN”

Mülk denilen Meclis binasının sahibi kimdir? Mülkünüze kim tecavüz etmiştir?  Sayın Sibel Siber, Meclis Başkanı olarak Meclis binasının sahibi mi olduğunu düşünüyor? Ya diğer vekiller ne düşünüyor? Barışçıl bir şekilde ziyarete gelen kendi toplumun öğretmenlerini mülküne tecavüz etmiş gibi mi algılıyor? Bizlerden rahatsızlık duyacağınıza, yasanın yaratmış olduğu eşitsizlikten rahatsızlık duymanız daha insani bir davranış olabilirdi.”

Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nın yarattığı eşitsizliğin kendilerini çok rahatsız ettiğini vurgulayan Eren, ayrıca Meclis’te ivediliği alınan yasa (değişiklik) önerilerinin Meclis’in tozlu arşivlerinde hapsedilmesinin daha çok rahatsız ettiğini işaret etti.

Hazal Eren, “Bu yasa ortadan kaldırılana kadar kalbiniz eşitsizlikleri hissedene kadar geç gelen adaletin adalet olmayacağını kavratana kadar sizlere rahatsızlık vermeye devam edeceğiz” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.