1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. GÜL: BASKI ÇATIŞMALARIN KAYNAĞI OLMUŞTUR
GÜL: BASKI ÇATIŞMALARIN KAYNAĞI OLMUŞTUR

GÜL: BASKI ÇATIŞMALARIN KAYNAĞI OLMUŞTUR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Dünyada barışın olması için farklı dil, din, inanış ve kültürlerin birbirine saygı duyması, tanıması ve birbirleri ile barış içinde yaşamaları lazım. Birbirini baskı altına alma gayretleri acıların, çatışmaların kaynağı olmuşt

A+A-

Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, dün Çankaya Köşkü’nde Uluslararası Türkçe Olimpiyatları etkinliğine katılmak üzere Türkiye’ye gelen öğrencileri kabul ettiler. 140 ülkeden 2 bine yakın öğrencinin katıldığı 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için dün Köşk’e 82 öğrenci geldi.

GÜL’E TÜRKÜ

Törende öğrenciler Gül çiftine küçük bir de performans sergilerdi. Malavi’den bir öğrenci Hz. Mevlana'nın ‘Etme’ şiirini okurken, Tunuslu kız öğrenci ‘Benzemez Kimse Sana’ şarkısını söyledi. Kırgızistan’dan bir grubun Trabzon yöresi halk oyunlarını sergilediği törende Azerbaycanlı Demir Demirov, Cumhurbaşkanı Gül’ün de çok sevdiği ‘Şen olasın Ürgüp’ türküsünde playback yaptı.

TÜRKÇEYE EN BÜYÜK HİZMET

Cumhurbaşkanı Gül törende yaptığı konuşmada öğrencilere şöyle seslendi:

“Televizyonlardan Türkçe olimpiyatlarının nasıl Türkiye’yi dolaştığını ve Türk halkının sizlere nasıl kucak açtığını ,onları nasıl mest ettiğinizi izliyorum. Dünyanın dört bir yanından 2 bine yakın öğrenci var. Büyük bir organizasyon. Sizin yaşınızda bu kadar kişi getirmek, Türkiye’de misafir etmek, şehir şehir gezdirmek büyük bir organizasyon, büyük bir iş. Kamu kaynakları ile yapılmadığı, sivil toplum ve vatandaşlarımızın gönüllü katkılarıyla yapıldığını düşününce organizasyonun ne kadar büyük olduğunu belirtmek istiyorum. Türkçeye kültürümüze en büyük hizmettir.

İLİŞKİLERE KATKI

‘Şen olasın Ürgüp’ türküsünün de benim için seçildiğini fark ettim, teşekkür ederim. Asya’dan Afrika’ya kadar ülkelerde Türk okullarını ziyaret ediyorum. Başarılarınızı görüyorum. Kendi ülkenizin kültürü ile birlikte Türk kültürünü ne kadar iyi öğrendiğinizi, evrensel kültüre ne kadar aşina olduğunuzu görüyorum ve memnuniyet duyuyorum. Türk kültürü dünyanının önemli kültürlerinden birisi. Afrika’dan veya Asya’nın en uzak ülkelerinden Moğalistan’a kadar her yerde, batı ülkelerinde, Türkçeyi öğreteceksiniz. Türk kültürüne, Türkçeye Türkiye’nin tanıtılmasına ve ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkınız olacağına inanıyorum.

BASKI ACININ KAYNAĞI

Bu faaliyetlerin başka bir önemi de gençler arasında barışın, kardeşliğin, dostluğun oluşması. Bu günkü gençler artık başka ülkelerde ne olup bittiğini görüyor. Bugün kimse doğduğu şehirde yaşamıyor. Dünyada barışın olması için farklı dil, din, inanış, kültürlerin birbirine saygı duyması, tanıması ve birbirleri ile huzur, barış içinde yaşaması lazım. O olmazsa birbirini baskı altına alma gayretleri çok acıların, çatışmaların kaynağı olmuştur.

GURUR DUYUYORUZ

Faaliyetlerin merkezinin Türkiye olması ve faaliyetlerin gönüllü yapılması gurur duyacağımız büyük bir zenginliktir. Türkiye’yi uzaktan öğrendiniz. Şarkıları türküleri uzakta öğrendiniz ama kaynağını da görüyorsunuz. Ben de okullarınıza uğradığımda bize Türkiye’yi hatırlatıyorsunuz. Geçen gün televizyonda gördüm. Tayyip bey Cezayir’deyken Türk okulunda Karadaniz türküsü okundu. Bütün bunlar gurur duyduğumuz faaliyetlerdir.”

Tören bitiminde Senegalli bir öğrenci sahneye çıkarak Cumhurbaşkanı Gül’e mumyalanmış gül yaprağından yapılma bir Türk bayrağı hediye etti.

 

Kaynak: Hürriyet

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.