1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜL, CUMHURBAŞKANI EROĞLU'NA MEKTUP GÖNDERDİ
GÜL, CUMHURBAŞKANI EROĞLU'NA MEKTUP GÖNDERDİ

GÜL, CUMHURBAŞKANI EROĞLU'NA MEKTUP GÖNDERDİ

TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI GÜL, CUMHURBAŞKANI EROĞLU'NA MEKTUP GÖNDERDİ.

A+A-

 

MEKTUPTAN: ''KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜME KAVUŞMASI, SADECE ADA'DA DEĞİL, TÜM DOĞU AKDENİZ'DE İŞBİRLİĞİNİ, GÜVENLİĞİ VE REFAHI ARTTIRICI ETKİLER YARATACAKTIR. ANAVATAN TÜRKİYE'NİN ETKİN VE FİİLİ GARANTİSİ DE VARILACAK ÇÖZÜMLE SAĞLANACAK BARIŞ VE İSTİKRARIN VAZGEÇİLMEZ UNSURU OLACAKTIR''

''KIBRIS MESELESİNİN ÇÖZÜMÜNÜN DAHA FAZLA GECİKTİRİLMEMESİNE VE TARAFLARIN BİR AN ÖNCE SONUÇ ALMAK ÜZERE MASAYA OTURMALARINI SAĞLAMAYA YÖNELİK MÜSTESNA GAYRETLERİNİZİ DESTEKLİYORUZ''

''RUM TARAFININ DA KIBRIS TÜRK TARAFI GİBİ ÜZERİNE DÜŞEN SORUMLULUĞU YERİNE GETİREREK AYNI SAMİMİ VE YAPICI ÇABAYI GÖSTERMESİ HALİNDE KIBRIS SORUNUNUN SÜRATLE ÇÖZÜME KAVUŞTURULABİLECEĞİNE OLAN İNANCIMIZI MUHAFAZA EDİYORUZ''

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kıbrıs sorununun çözüme kavuşmasının, sadece Ada'da değil, tüm Doğu Akdeniz'de işbirliğini, güvenliği ve refahı arttırıcı etkiler yaratacağını belirterek, "Anavatan Türkiye'nin etkin ve fiili garantisi de varılacak çözümle sağlanacak barış ve istikrarın vazgeçilmez unsuru olacaktır'' ifadesini kullandı.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Gül'ün, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 39. yıl dönümü nedeniyle Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen aracılığıyla mektup gönderdiği bildirildi.

Gül mektubuna, Kıbrıs adasının eşit ve ortak sahibi olan Kıbrıs Türkü'nün hukukuna, hürriyetine ve nihai olarak mevcudiyetine kasteden teşebbüsü ebediyen tarihe gömen Barış Harekatı'nın 39. yıl dönümü münasebetiyle Eroğlu ve şahsında tüm Kıbrıs Türk halkını kutlayarak başladı.

Cumhurbaşkanı Gül, mümtaz Kıbrıs Türk halkının, yıllardır azim ve kararlılıkla mücadelesini verdiği milli davada, her türden baskı, terör ve sindirme hareketine rağmen yılmayacağını, meşru haklarından hiçbir koşulda feragat etmeyeceğini, mevcudiyetinin sona erdirilemeyeceğini ve tarih sahnesinde hakkı olan mertebeden daha düşük bir konuma asla razı olmayacağını en güç zamanlarda dahi uluslararası camiaya göstermeyi bildiğini vurguladı.

Türkiye'nin 20 Temmuz 1974'te gerçekleştirdiği Barış Harekatı'nın, Kıbrıs Türkü'nün kendini yönetme hakkının teminatı olduğunu belirten Gül, anavatan Türkiye'nin her koşulda Kıbrıs Türkü'nün yanında olacağı gerçeğini tarih sayfalarına yazdığına ve bu gerçeği bugüne ve geleceğe de taşıdığına işaret etti.

''GAYRETLERİNİZİ DESTEKLİYORUZ''

Barışa ve çözüme bağlılığını her vesileyle kanıtlayan Kıbrıs Türkü'nün, maruz bırakıldığı haksız ve meşru dayanaktan yoksun kısıtlamalara rağmen demokrasi kültürü, birlik ve dayanışma bilinci ve hukukuna sahip çıkma kararlılığıyla her türlü zorluğun üstesinden gelebilecek kudrete ve iradeye sahip olduğuna dikkati çeken Gül, şunları kaydetti:

''Kıbrıs'ta adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüme yönelik olarak BM Genel Sekreteri'nin İyi Niyet Misyonu çerçevesinde Ada'daki iki eşit taraf arasında 2008-2012 yıllarında gerçekleştirilen son müzakere sürecinde, Kıbrıs Türk tarafının liderliğinizde sergilediği yapıcı ve samimi tüm çabalara rağmen çözüme ulaşılması ve Ada'nın tamamını meşru biçimde temsil edebilecek yeni ortaklık devletinin kurulması Rum tarafının irade eksikliği ve uzlaşmaz tutumu nedeniyle maalesef mümkün olamamıştır. 2013 yılı itibarıyla 50. yılına girmiş bulunan Kıbrıs meselesinin çözümünün daha fazla geciktirilmemesine ve tarafların bir an önce sonuç almak üzere masaya oturmalarını sağlamaya yönelik müstesna gayretlerinizi destekliyor, Rum tarafının da Kıbrıs Türk tarafı gibi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirerek aynı samimi ve yapıcı çabayı göstermesi halinde Kıbrıs sorununun süratle çözüme kavuşturulabileceğine olan inancımızı muhafaza ediyoruz.''

''ORTAK MİLLİ DAVAMIZ''

Türkiye'nin, Ada'nın ortak sahibi olan iki halkın asli kurucu iradelerini esas alan müzakere edilmiş bir çözüm için Kıbrıs Türk tarafınca sarfedilen çabalara güçlü desteğini bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdüreceğini ifade eden Gül, ''Kıbrıs sorununun çözüme kavuşması, sadece Ada'da değil, tüm Doğu Akdeniz'de işbirliğini, güvenliği ve refahı arttırıcı etkiler yaratacaktır. Anavatan Türkiye'nin etkin ve fiili garantisi de varılacak çözümle sağlanacak barış ve istikrarın vazgeçilmez unsuru olacaktır'' görüşüne yer verdi.

Türkiye'nin, tarihi ve ahdi mesuliyetlerinin bilinciyle, daima ve her koşulda birlik ve beraberlik ruhu içinde değerlerine sahip çıkarak milli davaya olan inancını kararlılıkla muhafaza etmiş olan Kıbrıs Türkü'nün yanında yer almaya devam edeceğini vurgulayan Gül, kardeş Kıbrıs Türk halkının hür, müreffeh, güçlü ve kendi kaderinin tartışmasız sahibi olarak ilerleyişini güvenle sürdürmesinin ve kendi ayakları üzerinde durabilmesinin, Anavatan'ın en samimi arzusu ve ortak milli dava olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, şu ifadeleri kullandı:

''Bu yolda yapılması gerekenleri de elbirliği ve kararlılıkla gerçekleştirmekteyiz. Anavatan Türkiye'nin her alanda yükselen çizgisi ve artan gücü, Kıbrıs Türk halkının ve Kıbrıs Türkü'nün verdiği eşitlik ve özgürlük mücadelesinin en değerli eseri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin istikbali için de en büyük güvence olmayı sürdürecektir.

Bu vesileyle Büyük Türk Milleti ve şahsım adına Kıbrıs Türk Halkının Barış ve Özgürlük Bayramı'nı gönülden kutluyor, kurtuluş mücadelesinde canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi şükran ve saygıyla anıyor, Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin refah, esenlik ve mutluluğunun ilelebet devamı için en iyi dileklerimi yineliyorum.''

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.