1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜL’E 'KKTC DEVLET NİŞANI' TAKDİM EDİLDİ
GÜL’E 'KKTC DEVLET NİŞANI' TAKDİM EDİLDİ

GÜL’E 'KKTC DEVLET NİŞANI' TAKDİM EDİLDİ

GÜL’E 'KKTC DEVLET NİŞANI' TAKDİM EDİLDİ

A+A-

CUMHURBAŞKANI EROĞLU TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI GÜL İLE YAKLAŞIK BİR SAAT GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına katılmak üzere onur konuğu olarak KKTC'ye gelen Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e törenle “KKTC Devlet Nişanı” takdim etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndaki Resmi karşılama töreni sonrası bir süre başbaşa görüşen iki Cumhurbaşkanı, görüşmenin ardından KKTC Devlet Nişanı takdim törenine geçti. Eroğlu ile Gül'ün başbaşa görüşmesi yaklaşık bir saat sürdü.

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığında, Meclis Başkanı Sibel Siber ile Başbakan Yorgancıoğlu başkanlığındaki Bakanlar Kurulu üyeleriyle de görüştü.

DEVLET NİŞANI TÖRENİ

Törende ilk olarak TC Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün biyografisi okundu. Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Eroğlu Gül’e Devlet Nişanı’nı takdim etti. Törende TC Cumhurbaşkanı Gül de bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Toplantı Salonda gerçekleştirilen "KKTC Devlet Nişanı" takdim töreninde, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, , Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Ana muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Türkiye Ana Muhalefet CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, Maliye Bakanı Zeren Mungan, Tarım Gıda Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay ve diğer yetkililer hazır bulundu.

GÜL’ÜN BİYOGRAFİSİ

“TC Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 29 Ekim 1950’de Kayseri’de doğdu. Öğrenimini Kayseri Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yaptı. Aynı fakültede başladığı doktora çalışmaları için iki yıl İngiltere’de kaldı ve 1983’te İstanbul Üniversitesi’nden Doktor unvanı aldı. Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nün kuruluşunda çalıştı ve aynı bölümde ekonomi dersleri verdi. 1989’da uluslararası ekonomi dalında Doçent oldu. 1983-1991 yılları arasında merkezi Cidde’de olan İslam Kalkınma Bankası’nda ekonomist olarak çalıştı. 1991 – 2007 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde beş dönem Kayseri Milletvekili olarak hizmet verdi. 1991 – 1995 yılları arasında TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliği yaptı. 1991 - 2001 yılları arasında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi olarak Konsey’in Kültür, Tüzük, Siyasi ve Ekonomik Kalkınma komitelerinde çalıştı. 1995 – 2001 yılları arasında TBMM’de Dışişleri Komisyonu’nda üye olarak görev yaptı. 1996’da kurulan 54. Hükümet’te Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü olarak görev aldı.

2000 yılında Yenilikçi Hareket’e liderlik etti ve Fazilet Partisi Kongresi’nde genel başkan adayı oldu.

2001’de Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kuruluşunda rol alan öncülerden oldu. Siyasî ve Hukukî İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

2001 – 2002 yılları arasında NATO Parlamenterler Meclisi üyeliği yaptı.

2002’de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde 10 yıl aralıksız sürdürdüğü başarılı çalışmalarından dolayı kendisine “Pro merito” madalyası ve “Sürekli Onursal Üye” unvanı verildi.

18 Kasım 2002'de Başbakan olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 58. Hükümeti’ni kurdu.

2003 – 2007 yılları arasında 59. Hükümet döneminde Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

28 Ağustos 2007 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye'nin onbirinci Cumhurbaşkanı olarak seçildi.

Bulgaristan Burgaz Hür (2003), İngiltere Exeter (2005), Azerbaycan Bakü Devlet (2007), Romanya Dimitrie Cantemir Hıristiyan (2008), Kazan Devlet (2009), Hindistan Amity (2010), Bangladeş Dakka (2010), Pakistan Kaid-i Azam, Güney Kore Hankuk (2010) ve Endonezya Üniversiteleri (2011) tarafından verilen fahri doktora; Çin Kuzeybatı Üniversitesi (2009) tarafından verilen fahri ekonomi doktorası ve Sincan Üniversitesi (2009), Kırgızistan Yusuf Balasagun Millî Üniversitesi (2009), Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesi (2010) ve Türkmenistan İktisat ve Kamu Yönetimi Devlet Enstitüsü (2013) tarafından verilen fahri profesörlük unvanları bulunmaktadır..

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngiltere’den “Knight Grand Cross of the Order of the Bath”, Portekiz’den “Grande Colar”, Hollanda’dan “Order of the Dutch Lion”, Kazakistan’dan “Altın Kartal Nişanı”, İsveç’ten “Royal Order of the Seraphim”, Türkmenistan’dan “Türkmenistan Devlet Nişanı” ve “Mahtumkulu Firaki Nişanı”, Norveç’ten “Aziz Olaf Nişanı”, Azerbaycan’dan “Haydar Aliyev Nişanı” ve Gürcistan'dan "Victory Order of St. George" adlı nişanların yanı sıra İtalya, Katar, Kuveyt, Kamerun, Suudi Arabistan, Macaristan ve Pakistan’dan da yüksek devlet nişanlarına layık görülmüştür.

Abdullah Gül, 2010 yılı Chatham House ödülünü kazanmıştır.
Hayrünnisa Gül ile evli olan Abdullah Gül, Ahmet Münir, Kübra ve Mehmet Emre adlı üç çocuk babasıdır.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.