1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜNDEMDE DÖVİZDEKİ ARTIŞ, TRAFİK VE NARENCİYE...
GÜNDEMDE DÖVİZDEKİ ARTIŞ, TRAFİK VE NARENCİYE...

GÜNDEMDE DÖVİZDEKİ ARTIŞ, TRAFİK VE NARENCİYE...

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, ekonomik ve mali sorunlarla ilgili gündem dışı konuşma yaptı.

A+A-

GENEL KURULDA DÖVİZDEKİ ARTIŞ, TRAFİK VE NARENCİYE KONUSU KONUŞULDU

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, ekonomik ve mali sorunlarla ilgili gündem dışı konuşma yaptı.

Tatar, 2014 yılının ekonomi için kötü bir yıl olacağını söyleyerek, tahsili geciken borçlarla ilgili düzenlemelere değindi.

Alınan tedbirlere rağmen dövizin hala yüksek seviyelerde bulunduğunu ifade eden Tatar, ekonomik büyümenin hedeflenen rakamın altında gerçekleşeceğini dile getirdi.

MUNGAN

Tatar’dan sonra söz alan Maliye Bakanı Zeren Mungan, ekonomideki büyümenin hedeflendiği şekilde gerçekleşmesi için gerekli önlemlerin alınacağını anlattı.

ÖZCENK

Daha sonra UBP Gazimağusa Milletvekili Erdal Özcenk “kamu düzeni ve gıda güvenliği” ile ilgili gündem dışı konuşma yaptı.

Konuşmasına kamu düzenin ne olduğu hakkında bilgi vererek başlayan Özcenk, ülkede yol güvenliğinin devlet tarafından sağlanmasının önemine işaret etti.

Hastanelerdeki randevu sistemine değinen Özcenk, uzaktan gelenler için kontenjan ayrılmasını istedi.

Asgari ücretle geçinmenin zorluğuna da işaret eden Özcenk, konuşmasında sağlığın ve gıda güvenliğinin önemine de işaret etti.

CANDAN

CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan, “Avrupa Parlamentosu seçimleri ve Kıbrıslı Türklerin temsiliyeti” ile ilgili gündem dışı konuşma yaptı.

Kıbrıslı Türklerin 2 dönemdir AP’de temsil edilemediğini söyleyen Candan, Rum kesiminin Kıbrıs Cumhuriyet vatandaşı olan Kıbrıslı Türklerin oy kullanabilmesi yönünde çalışma yaptığını anlattı.

Rum kesimin öngördüğü gibi 100 bin Kıbrıslı Türk’ün aynı anda Güney Kıbrıs’a geçerek oy kullanmasının çok da mümkün olmadığını söyleyen Candan, Kıbrıslı Türklerin AP’de temsili konusunda birlikte hareket edilerek çalışma yapılması gerektiğini dile getirdi.

SANER

UBP Milletvekili Ersan Saner de söz alarak, Avrupa Parlamentosu toplantılarına Armağan Candan ve Hasan Taçoy ile birlikte katıldıklarını ve Rumların yaptığı lobi faaliyetlerinin yarattığı sıkıntıları gördüklerini söyledi.

SUCUOĞLU

UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu,  “son siyasi gelişmelerle” ilgili gündem dışı konuşma yaptı.

Faiz Sucuoğlu, gıda güvenliği konusunda bir takım çalışmalar yapıldığını belirterek bu çalışmaların yapılmasının sevindirici olduğunu ancak yeterli olmadığını söyledi.

Döviz fiyatlarındaki artışın ülkede sıkıntı yarattığını dile getiren ve eğitim ve turizm sektörlerinin de döviz artışlarından olumsuz etkilediğini belirten Sucuoğlu, daha önce yaşanılan hayal kırıklıklarını yeniden yaşamamak için tedbir almak zorunda olunduğunu söyledi.

Kıbrıs müzakerelerinin egemenlik konusunda yoğunlaştırıldığını, ancak en önemli konunun toprak konusu olduğunu dile getiren Sucuoğlu, şu ana kadar Kıbrıslı Türklerin, Güneyde 670 futbol sahası alan kadar Türk malı sattığını söyledi.

Sucuoğlu, Kıbrıslı Rumların Kuzeyde sattığı malların Kıbrıslı Türklerin Güney’de sattığı maldan daha az olduğunu savunarak, bu konuda çalışma yapılmasını istedi.

Polisin fuhuş operasyonlarının “işbirliği” çerçevesinde olduğu yönündeki iddiaları dile getiren Sucuoğlu, bu konuda araştırma yapılmasını talep etti.

Sucuoğlu hastanedeki randevu sistemiyle ilgili halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

ULUÇAY

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Teberrüken Uluçay da söz alarak gece kulüpleriyle ilgili son zamanlarda çalışmalar yapıldığını anlattı.

İnsan haklarına aykırı olmayacak düzenlemeler öngördüklerini anlatan Uluçay, bu konuda zamana ihtiyaçları olduğunu anlattı.

Uluçay gece kulüplerinde çalışan kadınlar için çeşitli düzenlemeler yapılacağını, bu bağlamda bu kişilerin istismar edilmeyeceği bir ortam yaratmaya çalıştıklarını dile getiren Uluçay, bu kişilerin istedikleri zaman ülkelerine dönebilecekleri bir uygulama yapmayı düşündüklerini söyledi.

GÜRÇAĞ

UBP milletvekili İzlem Gürçağ “trafik” ile ilgili gündem dışı konuşma yaptı. Gürçağ, trafikle ilgili uygulamalı eğitim verilmesi gerektiğini anlattı.

Okullarda trafik konusunda eğitim başlatılması gerektiğini kaydeden Gürçağ bu eğitimin okul müfredatına alınması gerektiğine dikkat çekti.

KAŞİF

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif de eleştirilere verdiği yanıtta, trafikle ilgili tüm birimlerin bakanlığına bağlandığını ve trafikle ilgili kurul oluşturulduğunu anlattı.

Kurula Lefkoşa’yı merkeze alarak tüm ülkeyi gezerek sorunları tespit etmeleri tavsiyesinde bulunduğunu dile getiren Kaşif, Bakanlığın ve kurulun öncelikli hedefinin tüm bölünmüş yollara korkuluk koymak olduğunu açıkladı.

Kaşif yollarla ilgili çalışmalara başlandığını anlatarak, trafik konusunun ölümlü kazalar yaşanmadan da gündeme gelmesi dileğinde bulundu.

Bu sırada oturduğu yerden söz alan TDP milletvekili Mehmet Çakıcı, geçmiş hükümetlerde de trafik konusunun gündeme geldiğini söyleyerek, “Sizin iddianız var mı kazaları önlemek gibi? Siz aldığınız önlemlerle kazaları önleme iddianız var mı?” diye sorarak konunun istatistiki bilgilerle tespit edilebileceğini kaydetti.

Buna cevaben Kaşif, kendisinin sadece yönlendirici olabileceğini, oluşturulan kurulun iddiasının da alınacak tedbirlerle ölümlü kazaları aşağıya çekmek yönünde olduğunu dile getirdi.

Ersan Saner de oturduğu yerden söz alarak,  yapılacak bariyer çeşitleriyle ilgili bilgi istedi. Kaşif bu soruya cevaben bariyer çeşitlerinin incelenerek seçilecek bariyere karar verileceğini belirtti.

Kaşif önceki dönemlerde new jersey konusunda ihaleye çıkıldığını hatırlatarak, bu ihalelerin sonuçsuz kaldığını söyledi.

SANER

Bakan Kaşif’in ardından söz alan UBP Milletvekili Ersan Saner, kendi hükümet dönemlerinde trafikle ilgili çalışmalardan bahsetti.

ANGOLEMLİ

TDP Gazimağusa milletvekili Hüseyin Angolemli ise “hükümet icraatları” ile ilgili gündem dışı konuşma yaptı.

Trafik  konusundaki görüşlerini paylaşan Angolemli,  trafikte alınacak önlemlerin takipçisi olacaklarını kaydederek “Bu toplumu daha fazla üzüntülerle karşı karşıya bırakmayalım” dedi.

Güzelyurt bölgesinde narenciye ürünlerini paketlemek için paketleme evleri bulunduğunu ancak bölgede üretilen mandalinanın bu evlerde paketlenmediğini kaydeden Angolemli, “Güzelyurt’daki paketleme evleri gözden çıkarıldı mı çıkarılmadıysa bu konuda almayı düşündüğünüz önlemler var mı ?” dedi.

Angolemli’nin konuşmasının ardından yazılı sorular okundu.

SENNAROĞLU

Daha sonra söz alan Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Öner Sennaroğlu, ihracat teşvik primlerinin hesaplanmasında taraflar arasında pazarlık yapıldığını söyleyerek,  bu sistemin sürdürülebilir olmadığını dile getirdi.

Sistemi narenciyedeki verimliliği artırabilecek bir hale getirmeyi hedeflediğini ve bu amaçla gereken çalışmaları yapacağını anlatan Sennaroğlu, narenciye alım fiyatlarıyla ilgili bilgi verdi.

Sennaroğlu’nun konuşmasının ardından Meclis Genel Kurulu  bugünkü çalışmalarını tamamladı.

Cumhuriyet Meclisi’nin sonraki birleşim 3 Şubat Pazartesi günü gerçekleştirilecek.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.