1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜNDEME ÇOK GELECEK...
GÜNDEME ÇOK GELECEK...

GÜNDEME ÇOK GELECEK...

''Kayıtlara geçsin diye yazıyorum, yarın öbür gün kota gündeme çok gelecek çünkü''

A+A-

Doğuş Derya, 28 Kasım 2013 tarihinde meclis de yaşanan bir olayı sosyal medyadan duyuruyor, yazdıkları ise şu şekilde;

Bugün Meclis’te ilginç bir durum oldu. Ulusal Birlik Partisi vekillerinden Sayın Faiz Sucuoğlu gündem dışı konuşmasında Kadına Yönelik Şiddet’e değindi. Konuşmasında once Feminist Atölye'nin “Bir El de Sen Ver, Şiddete Son Ver” etkinliğinde paylaştığı şiddet oranlarını verdi. Ardından 15 örgütün birlikte düzenlediği “Bir Anlık Hiddet değil, Kadına Yönelik Şiddet” kampanya videolarında paylaşılan bilgileri aktardı. Devamında ismini vermese de sevgili Mine Yucel’in araştırmasından veriler aktardı. Tabii bu bilgileri aktarırken gerekli verileri topluma sunan örgüt ve araştırmacılardan maalesef bahsetmedi. Daha sonra da kadınların genetik olarak erkeklerden daha güçlü olduğunu, biyolojik olarak da doğum sancısı gibi sancılara karşı daha dayanıklı olduğunu söyledi.

Bu konuşmanın bence bir olumlu bir olumsuz yanı var:

Olumlu yanı: Sendikalar, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri el ele verip “Bir Anlık Hiddet değil” gibi geniş çaplı kampanyalar düzenledikçe konu ile ilgili toplumsal duyarlılık ve farkındalık artıyor. Öyle ki herhangi bir zamanda belki kadına yönelik şiddet ve benzeri konular üzerinde pek de durmayan insanların düşünmesine mahal verebiliyor. Bu tüm bu örgütlerin gösterdiği güzel emeğin sonucudur.

Olumsuz yanı: Toplumsal cinsiyet eşitliği için uğraşan kişiler ve örgütler olarak bizler “biyolojik cinsiyet” ile “toplumsal cinsiyet” farkını hala yeterince anlatamamış olmalıyız ki, bu konu ile ilgili hassasiyet gösteren insanlar hala biyolojik determinist bir biçimde genlere ve fiziksel olarak çekilen doğum sancısına referans vererek konuşabiliyorlar. Kadınlık ve erkekliğin biyolojik değil, toplumsal olarak kurulan, öğrenilen roller ile alakalı olduğunu ve fiziksel/biyolojik durum ile alakası olmayan sosyal bir konum olduğunu daha çok anlatmamız lazım.

PS. Sayın Sucuoğlu konuşurken, kendisinden bu konuda gösterdiği duyarlılığı Siyasal Partiler Değişiklik tasarısında bulunan kota ile ilgili de beklediğimizi söyledim ve UBP vekillerinin ilgili maddeye itirazlarını kaldırmalarını rica ettim. “Biz kotaya destek veriyoruz” şeklinde bir cevap verdi. Kayıtlara geçsin diye yazıyorum, yarın öbür gün kota gündeme çok gelecek çünkü

Doğuş Derya

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.