1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜNEŞ TANRISI RA 25 DÜNYAYA TANITILDI
GÜNEŞ TANRISI RA 25 DÜNYAYA TANITILDI

GÜNEŞ TANRISI RA 25 DÜNYAYA TANITILDI

YDÜ'nün AR-GE ekipleri tarafından tasarlanıp üretilen ve ülkemizin güneş enerjisi ile çalışan ilk yerli üretim arabası olan RA 25

A+A-

 

Yakın Doğu Üniversitesi tarafından tasarlanan ve üretilen, KKTC’nin enerjisini güneşten alan tescilli ilk yerli otomobili, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Sergi Salonunda gerçekleştirilen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Basın Toplantısına, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel ve Yakın Doğu ailesi mensupları katıldı.

r1.gif

Açılış konuşmasını yapan Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, ülke adına ortak bir gururu yaşamak için toplanıldığını ifade ederken, Yakın Doğu Üniversitesi’nin AR-GE ekipleri tarafından tasarlanan ve üretilen KKTC’nin enerjisini güneşten alan tescilli ilk yerli otomobilini “Güneş Tanrısı RA 25”i tanıtmaktan dolayı duyduğu mutluluğunu ifade etti.

r2-004.jpg

Günsel; RA 25 South African Solar Challenge’da KKTC adına yarışacak…

Doç. Dr. Günsel, RA 25’in Ekim ayından gerçekleştirilecek olan South African Solar Challenge’da KKTC adına yarışacağını kaydederek, çeyrek asırda Yakın Doğu Üniversitesi’nin eğitim, teknoloji yanı sıra pek çok alanda bir çok başarı elde etmiş olduğunu vurguladı.

RA 25’in Yakın Doğu Üniversitesi’nin ülkeyi ulaştırdığı noktayı göstermesi bakımından çok önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Günsel, aracın ismini güneş tanrısı Ra ile Yakın Doğu Üniversitesi’nin 25. yılından almış olduğunu belirtti.

Gelecek nesil araç 135 Km. hıza ulaşabiliyor…

Doç. Dr. Günsel RA 25’in tamamen güneş enerjisi ile çalıştığını ifade ederken, 1800 W. Doğru akımlı bir motora sahip olduğunu ve 135 KM. Hıza ulaşabildiğini kaydetti. Üç tekerlekli olan RA-25, modern araçlarda kullanılan disk fren sistemi, direksiyon ve süspansiyon yapısı ile Formula-1 araçlarında olduğu şekilde dizayn edilmiş teknoloji harikası bir araç olduğunu ifade eden Doç. Dr. Günsel,  5 metre uzunluğunda, 1,8 metre genişliğinde olan bu gelecek nesil aracın yalnızca ileri ve geri olmak üzere iki vitesli kontrol paneli bulunduğunun altını çizdi.

r3.gif

Günsel; biz her adımımızı ülkemiz, insanımız, dünyamız ve en önemlisi insanlığın bütünü için atıyoruz…

Doç. Dr. Günsel, “Biz her adımımızı ülkemiz, insanımız, dünyamız ve en önemlisi insanlığın bütünü için atıyoruz. Güneş enerjisi ile çalışan ve çevre dostu RA-25’in ülkemizde kullanılmaya başlaması da Yakın Doğu Üniversitesi’nin ülkemizin bilimine ve insanına katkıda bulunmasında ulaştığı lider rolünün bir göstergesidir” ifadelerini kullanırken, “RA-25’in Güney Afrika Cumhuriyeti’nde gerçekleşecek olan Dünya Rallisi’nde bayrağımızı gururla dalgalandıracağına inancımız sonsuzdur” dedi.

Yarışa Mercedes, Audi gibi dev araba üretici firmaları ile birlikte dünyanın önde gelen üniversiteleri katılacak…

Günsel “Mercedes, Audi gibi dev araba üretici firmalarının araçları ile birlikte dünyanın önde gelen üniversitelerinin araçlarının yarışacağı Johannesburg’dan başlayıp Cape Town’da sona erecek 2000 Km’lik rallide ülkemizi temsil etmekten gurur duyuyor, RA-25’in ülkemizi çok başarılı bir şekilde temsil edeceğine, bayrağımızı gururla dalgarandıracağına ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nden çok iyi bir sonuçla döneceğine inanıyorum” diye konuştu.

Ahmet Kaşif; Azmin Zaferi

Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel’in ardından konuşan KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, herkesi selamlayarak konuşmasına başlarken, Yakın Doğu Üniversitesi’nin başarılarına işaret ederek “Azmin Zaferi” ifadesini kullandı.

Kaşif “herkesi şahsım ve hükümetim adına en derin sevgi ve saygılarımla selamlamak istiyorum. Dünya teknolojisi ilerliyor, adamız üniversiteleri ile artık dünyanın her yerinde biliniyor.  Elbette Yakın Doğunun yeri de her zaman yaptığı atılımlar ile fark ediliyor. YDÜ yine önemli bir ilki başardı yakın doğu ailesini kutluyorum” dedi. Bugün dünya enerji ihtiyacını güneşten ve doğadan tedarik etmeye çalıştığını anlatan Kaşif “ bu tamamen tanrının bize sunduğu ve tabiatın bize sunduğu bir lütuftur. Bundan ne kadar faydalanabilirsek ve halkımıza da bu konuda ne kadar hizmet verebilirsek o denli faydalı oluruz. Ülkemizde enerji açığı vardır, işte bu enerji açığını kapatmak için de alternatif  enerjiden faydalanmalıyız.

Bu gün yüne Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir ilkin yaşandığını dile getiren Bakan Kaşif “bu ilki yaşarken bu ilki yaşatanları ve bu ilki yaşamamıza vesile olanları kutlamak istiyorum” dedi.

YDÜ’nün ürettiği araç ile KKTC’nin ismi, bayrağı ve plakası dünya liginde temsil edilecek…

RA 252in en önemli özelliğinin ilk defa bir uluslar arası yarışmada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adıyla ve plakasıyla yarışacak olmasıdır diyen Bakan Kaşir “ KKTC’nin 70 ülke içinde ismi anılacaktır. Yakın Doğu Üniversitesi’nin bu aracı üretmesi sadece ülkemizde teknolojinin hangi noktalara ulaştığını göstermesi bakımından değil KKTC’nin ismini, bayrağını ve plakasını dünya liginde temsil etmesiyle de çok önemli bir dönüm noktasıdır” dedi.

Ülkede henüz kalıcı bir anlaşma olmamasına rağmen YDÜ gibi güzide üniversitemizin girişimleriyle kendimizi ürettiğimiz araçlarımızla dünyaya tanıtıyoruz…

r5.gif

KKTC plakasının uluslar arası bir yarışta yer almasının KKTC’nin isminin ve bayrağının orda olması anlamına geldiğini işaret eden Kaşif, Afrika’dan sonra Amerika’da da yapılacak olan yarışlara YDÜ’nün devletimiz adına KKTC plakasıyla katılmasının ülkede henüz kalıcı bir anlaşma olmamasına rağmen yavaş yavaş YDÜ gibi güzide üniversitemizin girişimleriyle kendimizi ürettiğimiz araçlarımızla dünyaya tanıtıyoruz diye konuştu.

Çalışırsak üretirsek dünyayla buluşmamızda hiç bir engel kalmayacaktır…

Kaşif “Nasıl ki daha önceleri KKTC’den mezun olan öğrencilerimize verilen diplomalar uluslar arası alanda bizi tanımayanlar tarafından tanındıysa,  yani eğitimin önündeki engeller kalktıysa, çalışırsak üretirsek dünyayla buluşmamızda hiç bir engel kalmayacağına ben inanıyorum” diye konuştu.


Kaşif; YDÜ’yü sadece kutlamak yetmez onların bu başarılarını ve çalışmalarını teşvik etmek gerekir…

Bu güzel olayı gerçekleştirenleri yani YDÜ ailesini kutlamak ve onlara başarılar dilemek sadece yetmez onların bu başarılarını ve çalışmalarını teşvik etmek de gerekir diyen Ahmet Kaşif “bizlere düşen görev neyse bizler sonuna kadar destek  olmaya yardımcı olmaya gayret edeceyiz” diye konuştu.

r6.gif

İnandık ve plakaladık, bir daha gerekirse bir daha yaparız

Kaşif 48 saat gibi kısa bir sürede RA 25’i plakaladıklarını söyleyen Kaşif “ çünkü inandık çünkü güvendik ve dünya indinde kendi ismimizle kendi bayrağımız ve plakamızla yarışacağımız için kararlı davrandık ve aracı hemen pılakaladık , bir daha gerekirse bir daha yaparız” dedi.

Kaşif; Suat hoca azimli ve inatçı bir şeyi kafasına koydu mu her zaman yapmak için tüm enerjisini ortaya koyar, kendisini kutluyorum…

 Konuşmasının sonunda emeği geçen herkesi kutlayan bakan Ahmet Kaşif “ inşallah bu güzel araç yarışta da ülkemize güzel başarılar getirir” diyen Kaşif “ tabi ki bu işin üstadı yakın doğunun başındaki isim onu da kutlamadan geçmek mümkün değildir. Suat hoca azimli ve inatçı birşeyi kafasına koyduğu her zaman yapmak için tüm enerjisini ortaya koyar onu da kutlarım. İnşallah ondan sonra gelecek nesiller de aynı şekilde aynı azimle devam ederler ve Yakın Doğu başarılarına başarı katar” diye konuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.