1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. GÜNEŞ'TE DEV PATLAMA
GÜNEŞ'TE DEV PATLAMA

GÜNEŞ'TE DEV PATLAMA

GÜNEŞ'TE DEV PATLAMA

A+A-

NASA, günler süren güçlü fırtınaların ardından Güneş'te dev bir patlama gözlemledi. Patlamanın Dünya'nın bazı bölgelerin radyo dalgalarını bloke ettiği belirtildi.

NASA, Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) uzay aracı tarafından Cuma günü gözlemlenen dev patlamanın fotoğrafını yayımladı. Şiddeti X1.8 sınıfı olarak açıklanan patlama, Cuma'yı Cumartesiye bağlayan gece dünyanın bazı bölgelerinde geçici olarak radyo dalgalarını bloke etti.

Dev patlamanın, yıldızın üzerindeki Aktif Bölge 2242 olarak adlandırılan Güneş lekesinde meydana geldiği belirtildi. NASA, aktif bölgede daha fazla Güneş fırtınası yaşanabileceği bilgisini verdi. ABD Uzay Hava Tahmini Merkezi (SWPC) tarafından yapılan açıklamada, 'aktif bölgenin büyük ve belirsiz olduğu, orta dereceli radyo kesintileri yaşanabileceği ve büyük bir patlama daha görülebileceği' belirtildi.

2014'ü patlamalarla kapatıyor

Güneş, X1.8 patlamasının öncesinde birçok şiddetli patlamaya daha tanık oldu. Aktif Bölge 2241'de hafta içinde yaşanan iki patlamanın şiddetleri sırasıyla M8.7 ve M6.9 olarak ölçüldü.

Güneş lekeleri, çok güçlü manyetik alan faaliyetlerinin yaşandığı bölgeler olarak biliniyor. X-sınıfı patlamalar, bu bölgelerde yaşanan en şiddetli Güneş olayı olarak tanımlanıyor. Taç kütle atımı olarak da bilinen patlamalar, uzaya büyük miktarda yüklü parçacık saçıyor. Aktif bölgelerin konumuna göre, patlamalar Dünya'yı da etkileyebiliyor.

Space.com'un verdiği bilgiye göre, Cuma gecesi yaşanan patlama özellikle Avustralya ve Pasifik'in güneyinde etkili oldu. Her 11 yılda tamamlanan döngü sonucunda Güneş'in üzerindeki lekelerin sayısında değişim görülüyor. Güneş, şu an 24'üncü döngü içinde yer alıyor.

 

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.