1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜNEY BÖLÜNDÜ
GÜNEY BÖLÜNDÜ

GÜNEY BÖLÜNDÜ

ortak açılama metnini imzalama!

A+A-

Güney Kıbrıs’taki hükümetin ortağı Demokratik Parti (DİKO) ile sözde sosyalist ECDEK partisi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, ortak açılama metnini imzalamaması yönündeki çağrısını yineledi.

KKTC ile Güney Kıbrıs arasında ortak açıklama metninde uzlaşı sağlandığının açıklanmasına Rum siyasi partilerin tepkileri sürüyor.

Fileleftheros gazetesine göre, fanatik DİKO ağır eleştirilerini sürdürürken,  muhalefet partisi AKEL Anastasiadis’e desteğini yeniden duyurdu.

DİKO’dan yapılan açıklamada Anastasiadis’e “söz konusu anlaşmayı terk etme ve BM Genel Sekreteri’ne 2 Ocak 2014 tarihinde sunduğu öneriye geri dönme” çağrısı yapıldı.

Açıklamada, Kıbrıs Türk tarafının söz konusu ortak metinle “uzun zamandan beridir arzuladığı şeylerin çoğunu, daha müzakereler başlamadan elde ettiği” iddiasına yer verildi.

Altiha Gazetesi, DİKO partisinde dün yapılan iç seçimlerin sonuçlarının, parti lideri Nikolas Papadopulos’un hükümetten ayrılıp ayrılmama kararında etkili olacağını yazdı.

Gazete, partinin eski başkanı Marios Karoyan’ın, Anastasiadis’ın ortak açıklama metnini imzalamasından yana olduğuna ilişkin bilgiler olduğunu belirtti.

Gazete, DİKO üyesi olan Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in ise, partisinin hükümetten ayrılmasından yana olmadığının işaretini verdiğini aktardı.

Lakkotripis, son 12 aydır hükümetin çok başarılı icraatlara imza attığını belirttiği açıklamasında, hükümetin ve siyasi istikrarın devamını umut ettiğini kaydetti.

 

Omiru: Tarihin en kötü kararı

Rum Meclisi ve EDEK Başkanı Yannakis Omiru da, “Anastasiadis’in seçim öncesi ve sonrası vaatlerinin boş olduğunun kanıtlandığını ve ortak açıklama metninin kabul edilmesinin BM kararlarını iptal eden ve Kıbrıs sorununu tarihin en kötü anına götüren bir karar olduğunu” öne sürdü.

AKEL Polit Bürosu da, önceki gün yaptığı toplantıda, ortak açıklamaya ilişkin son gelişmeleri ele aldı. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada Anastasadis’e yönelik destek yinelendi.

AKEL’in açıklamasında, “eğer Anastasiadis müzakerelere başlama kararı alırsa partinin yapıcı şekilde Anastasiadis’i destekleyeceği” vurgulandı ve diğer siyasi parti ve yetkililere de mümkün olan en üst düzeyde işbirliği yapmaları çağrısı yapıldı.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Fileleftheros’a verdiği demeçte, ortak açıklama metninin “Hristofyas-Talat ortak açıklamalarından daha alt derecede olduğunu, buna karşın Anastasiadis’i müzakerelerde destekleyeceklerini, bu destek için Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü ilkelerine bağlı kalmasının yeterli olacağını” söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.