1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜNEY ‘HELLİM’ DE BÜYÜK BİR HATAYA DAHA DÜŞTÜ
GÜNEY ‘HELLİM’ DE BÜYÜK BİR HATAYA DAHA DÜŞTÜ

GÜNEY ‘HELLİM’ DE BÜYÜK BİR HATAYA DAHA DÜŞTÜ

Güney Kıbrıs’ın hellim konusunda büyük bir hataya daha düştüğü;

A+A-

Güney Kıbrıs’ın hellim konusunda büyük bir hataya daha düştüğü; Rum hükümetinin, Yunan şirketi “Vermion”un Yunan pazarı ve tüm dünyada hellim ticaretine izin verilmesi için yaptığı başvuruya itiraz etmediği belirtildi.

Simerini gazetesi “Hellimi Sattılar... Ticaret Bakanlığının Ataletinden Dolayı Ticari Marka Yunan Sanayiinin ‘Kucağında’” başlıklarıyla verdiği haberinde, Rum makamları ve bilhassa Ticaret Bakanlığı’nın hellim konusunun yönetimi konusunda yeni bir büyük hata yaptığını, Güney Kıbrıs’ın en kârlı ihracat ürünlerinden birinin ticaretini tehlikeye attığını yazdı.

Son yıllarda hellim üreten Yunan “Vermion” şirketinin, ticari markalarla ilgilenen OHIM’den (Avrupa Birliği İç Pazar Uyum Ofisi) ürettiği hellime isim verebilmek ve özgürce ticaretini yapabilmek için hellimin ticari markasının kendisine tescil edilmesini istediğini belirten gazete, şirketin başvurusunu 26 Eylül 2013 tarihinde yollandığını, Avrupa örgütünün gerekli işlemine tabi tutulduktan sonra yayımlandığını ve ardından üç aylık itiraz süresi verildiğini belirtti.

Tanınan sürenin geçen Pazartesi günü bittiğini ve sadece Rum Sığır Besicileri Birliği’nin (POA) itiraz ettiğini yazan gazete, Ticaret Bakanlığı’nın ise hiçbir itiraza bulunmadığını kaydetti.

Ticaret Bakanlığı’ndan temasa geçtikleri hellim konularıyla ilgilenen bir yetkilinin kendilerine bakanlığın Hukuk Dairesi’yle işbirliği içerisinde hellimin ticari markasının korunması için gerekli faaliyetler bulunulacağını söylediğini aktaran gazete, ayrıca yetkilinin, (süre dolsa da) her zaman itirazda bulunma olanağının bulunduğunu belirttiğini, ancak Avrupa örgütünün tanıdığı süre içerisinde itirazda bulunulmasının daha iyi olacağını da kabul ettiğini yazdı.

Gazete tuhaf olanın, benzer durumlarda Rum hellim üreticileri, hellim üretmek için şirketlerinin ticari isimlerini tescil etmeye çalıştıklarında karşılarında her zaman Ticaret Bakanlığı’nı bulduklarına da dikkat çekti.

Vermion şirketinin hellim sunarak uluslararası gıda fuarlarına katıldığını ve bakanlığın herhangi bir önem almadığını, ancak Rumların hellimi sergileme çabalarına engeller koyduğunu da belirten gazete, sığır besicilerinin Vermion şirketinin çabaları konusunda gerek Bakanlık, gerek Meclis’teki Ticaret Komitesi, gerekse Hukuk Dairesi’ne bilgi verdiğini kaydetti.

Gazete, bakanlığın eylemsizliğinden dolayı hellim patentinin de yeni serüvenlere atıldığını savundu.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.