1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜNEY KIBRIS ALARMDA
GÜNEY KIBRIS ALARMDA

GÜNEY KIBRIS ALARMDA

Güney Kıbrıs’ın terör...

A+A-

Rum yetkili makamlarının, Güney Kıbrıs’ın terör konusunda artık düşük riskler taşıyan bir ülke olmadığı değerlendirmesiyle havaalanları, limanlar, sınır kapıları ve Yeşil Hat’ta alarm durumunda olduğu belirtildi.

Haftalık olarak yayımlanan Kathimerini gazetesi Güney Kıbrıs’ın teyakkuzda olduğunu; güvenlik makamlarının terör konusunda zayıf halka olabilecek her noktada denetimlerini büyük oranda artırdığını yazdı.

Güney Kıbrıs’ın limanlar ve havaalanlarındaki sıkı kontrollerin dışında, sınır kapılarında Kıbrıs Rum tarafı-Kıbrıs Türk tarafları geçişlerine de odaklandığı belirten gazete, güvenilir bilgilere göre Rum Yönetimi tarafından kontrol edilmeyen bölgelerden olası şüpheli kişilerin girişinin önlenmesi için sınır kapılarında kontrollerin yoğunlaştırıldığını aktardı.

Önlem ve tespit çabaları çerçevesinde polisin, IŞİD ve terör ile ilişkisi olan kişilerin kayıtlı olduğu Avrupa veri tabanına da sahip olduğunu yazan gazete, sınır kapılarında Kıbrıs Türk tarafı ile Kıbrıs Rum tarafına gidip-gelen herkesin bu veri tabanıyla kontrol edildiğini belirtti.

Gazete Yeşil Hat’ta da önlemlerin artırıldığını vurgulayarak, Kıbrıs Türk tarafından Kıbrıs Rum tarafına şüpheli kişilerin kaçak girişi ihtimali karşısında devriyelerin artırıldığını kaydetti.

FRANSIZ-RUS GÜCÜ

Gazete haberini devamında Charles de Gaulle adlı Fransız uçak gemisinin bölgeye gelişinin, Fransa’nın IŞİD’e karşı ilan ettiği savaşın sadece bir başlangıcı olduğunu yazdı.

Fransız askeri mekanizmasının amiral gemisi kabul edilen uçak gemisinin Fransa’dan ayrıldığı ve 22 Kasım’da (bugün) Doğu Akdeniz’e ulaşmasının beklendiği bilgisini veren gazete, Avrupa’nın en büyük savaş gemisinin, bölgede bulunan Rus savaş gemileriyle IŞİD’e karşı “mızrak ucu” olacağını belirtti.

Rusya’nın da bölgede büyük mücadele verdiğinden söz eden gazete askeri ve diplomatik kaynakların bölgede çok yakında havada ve denizde teröre karşı bir gücün toplanacağını kaydetti.

Öte yandan Amerikan savaş araçlarının bölgedeki yokluğunun dikkatlerden kaçmadığını belirten gazete, 2013 yaz ayında bölgede çıkan krizde oluğunun aksine en azından Güney Kıbrıs’ın kontrolündeki bölgede Amerikan araçlarının hareketliliğinin gözlemlenmediğini belirtti.

Gazete Ağrotur Üssü’ndeki İngiliz Üsleri’nde de herhangi bir hareketlilik gözlemlenmediğine dikkat çekti.

GÜNEY KIBRIS İTTİFAK TARAFINDA

Gazete Güney Kıbrıs’ın bölgede şekillenmekte olan sahneyi sıkı bir şekilde takip ettiğini, ancak bölgede olanlar karşısında çarpıcı bir tavır sergilemeyeceğini belirtti.

Gayri resmi hükümet kaynaklarına göre şimdiye kadar bölgede bulunan ya da bölgeye gelecek olan savaş gemilerine kolaylık sağlanması yönünde Güney Kıbrıs’tan bir talepte bulunulmadığını kaydeden gazete, aynı kaynakların Rum Yönetimi’nin tutumunun, 2013 yazında Suriye krizinde olduğu gibi istenmesi durumunda kolaylıklar sağlanarak, net bir şekilde terörle mücadele yönünde olacağından söz ettiğini aktardı.

Bu çerçevede Rusya Dışişleri Bakanı’nın 2 Aralık ve Çin Dışişleri Bakanı’nın 21 Aralık’taki Kıbrıs ziyaretlerinin siyasi düzeyde büyük bir ilgiyle beklendiğini yazan gazete, bu ziyaretlerin, Paris’teki terör saldırısının ardından daha büyük önem kazandığını vurguladı.

HRİSOSTOMU: “ARTIK DÜŞÜK RİSK YOK”

Rum Polis Genel Müdürü Zaharias Hrisostomu gazeteye yaptığı açıklamada, “Vatandaşlar kendilerini güvende hissetmeliler mi? sorusu karşısında endişeleri yatıştıran açıklamalarda bulundu.

Güvenlik makamlarının terör tehdidiyle mücadele şeklinde değişiklik yaptığını anlatan Hrisostomu, Güney Kıbrıs’ın artık düşük risk taşıyan bir ülke olmadığını ve bundan hareketle tüm giriş ve çıkışlarda önlemlerin alındığını ifade etti

KASULİDİS: “DİĞER ÜLKELERDEN DAHA GÜVENLİ”

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ise Güney Kıbrıs’ın diğer ülkelere kıyasla daha güvenli olduğunu belirtti.

Güney Kıbrıs gibi her ülkenin vatandaşlarının güvenliğini sağlama yükümlülüğü olduğunu söyleyen Kasulidis, artırılmış önlemler aldıklarını belirtti.

IŞİD militanlarının başka ülkelere geçmek üzere Güney Kıbrıs’tan geçtiğine dair bilgilerin olup olmadığı sorusu karşısında, bazı Avrupa pasaportu sahiplerinin Güney Kıbrıs’a girmeye ya da yeşil hattan geçmeye çalıştığını, ancak başarısız olduklarını söyleyen Kasulidis, 10 kişinin tatmin edici izahatlarda bulunamadığını ve sınır dışı edildiğini belirtti.

Kasulidis geçmişte KKTC üzerinden Suriye’ye ikinci el çift kabin araç ticareti yapılmaya çalışıldığı, ancak kendi müdahaleleriyle bunun önüne geçildiği gibi iddialarda da bulundu.

Suriye’ye IŞİD’e karşı operasyonlarda Güney Kıbrıs’tan askeri düzeyde yeni kolaylıkların istenip istenmediği sorusu karşısında ise Kasulidis, hali hazırda sağladıklarının ötesinde ortaklarından yeni kolaylıklar istenmediğini ifade etti.

NİKOLAU: “TERÖRE KARŞI KOLLEKTİF İŞBİRLİĞİ”

Fileleftheros gazetesine göre ise Adalet Konseyi olağanüstü toplantısında Güney Kıbrıs’ı temsil eden Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Yonas Nikolau, buradaki konuşmasında, teröre karşı kolektif ve sistematik işbirliği yapılmasının gerekliliğine, ayrıca kararların icraata dökülmesi için Avrupa ülke ve Hükümetlerinin sorumluluğuna vurgu yaptı.

Güney Kıbrıs’ın havayolu yolcu kayıt sistemi PNR ile ilgili çalışmalarının yıl içerisinde tamamlanması gerektiği görüşüne sahip olduğunu söyleyen Nikolau, kanun uygulayıcı makamlar, istihbarat teşkilatları ve Europol arasındaki işbirliğin genişletilmesini gerekli bulduklarını da belirtti. 

Güney Kıbrıs’ın ulusal düzeydeki icraatlarıyla da ilgili bilgiler veren Nikolau, Polis ile İstihbarat Teşkilatı’nın tam bir işbirliği içerisinde çalıştığına değinerek, Birgi akışının artırılması amacıyla Orta Doğu ve körfez ülkelerin denk teşkilatlarıyla işbirlikleri yapıldığını söyledi.

Öte yandan Güney Kıbrıs’ın, AB üye ülkeleri tarafından kaydedilen tüm bilgilerin bulunduğu İkinci Schengen Bilgi Sistemi’ne (Schengen Information System - SIS II) erişim verilmesi önerisinin kabul edilmesi durumunda ulusal düzeyde çabanın daha da kolaylaşacağından söz eden Nikolau, Güney Kıbrıs’ın IŞİD faaliyetlerine olan yakınlığına da işaret ederek, Güney Kıbrıs’ın SIS II’nin doğrudan operasyon merkezi olma yönündeki arzusunu tekrarladı.

Nikolau, mülteci kontrolü konusunda Frontex Örgütüyle işbirliğinin güçlenmesini önemine de vurgu yaptı.

ANKET…

RUMLAR MÜLTECİLER ARASINDA IŞİD MİLİTANLARININ GİZLENDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

HER 5 RUMDAN 3’Ü GÜVENLİK HİSSİNİN YAŞAMINI DEĞİŞTİRECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

Simerini gazetesi ise 17-18 Kasım tarihlerinde IMR şirketi tarafından Güney Kıbrıs’ta 18 yaş ve üstü 500 kişiyle yapılan mülteciler ve terör konulu ankete yer verdi.

Ankete göre, katılımcıların yüzde 54’ünün mülteciler arasında fanatik IŞİD militanlarının gizlendiği düşüncesine sahip olduğunu aktaran gazete, bir başka soru karşısında katılımcıların yüzde 63’ünün de Güney Kıbrıs’ın IŞİD militanlarının terör faaliyetlerinin hedefinde olma ihtimalin çok düşük olduğu ya da hiç olmadığı yönündeki kanaatini aktardı.

Her 5 katımcıdan 3’ünü Paris’teki saldırının ardından güvenlik hissinin hayatını değiştireceğini belirttiğini aktaran gazete, yüzde 39’unun ise terörün hayatını değiştirmesine izin vermeyeceğini vurguladığını aktardı.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.