1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜNEY KIBRIS AP İÇİN SANDIK BAŞINDA
GÜNEY KIBRIS AP İÇİN SANDIK BAŞINDA

GÜNEY KIBRIS AP İÇİN SANDIK BAŞINDA

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 751 üyesinden “Kıbrıs” için ayrılan 6’sının belirlenmesi için bugün Güney Kıbrıs’ta seçim yapılıyor.

A+A-

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 751 üyesinden “Kıbrıs” için ayrılan 6’sının belirlenmesi için bugün Güney Kıbrıs’ta seçim yapılıyor.

Güney Kıbrıs’ta toplam 606 bin 916 seçmenin oy kullanacağı seçimde DİSİ, AKEL, DİKO, KS EDEK, Ekologlar ve Çevreciler, Rum Ulusal Halk Cephesi (ELAM) ve Vatandaşlar İttifakı’nın yanı sıra, “İki Toplumlu Radikal Sol (Drasi-Eylem)”, Umut Hareketi, Kıbrıs Sosyalist Parti, Hayvan Partisi ve 8 bağımsız aday yarışacak.

Kıbrıslı Türk 5 adayın da katıldığı seçimlerde oy kullanma işlemi saat 07.00’da başladı. Seçim, 12.00 ile 13.00 saatleri arasında verilecek bir saatlik molayla, 18.00’e kadar sürecek. Ancak seçimin tüm Avrupa ülkelerinde gerçekleştiriliyor oluşu nedeniyle, tüm ülkelerdeki sandıklarda oy kullanma işlemi bitmeden, resmi sonuçlar açıklanmayacak. Resmi sonuçların yarın gece yarısı saatlerinde açıklanması bekleniyor.

Avrupa Parlamentosu seçimi için Güney Kıbrıs’ta, toplam bin 100 seçim merkezi, yurt dışında ise 25 merkez kuruldu.

Kıbrıslı Türklerin de ilk kez oy kullanabileceği AP seçimlerine 5 de Kıbrıslı Türk aday katılıyor. Deniz Birinci ve Alev Tuğberk (Hatice Alev Necdet) “iki toplumdan” adaylarla oluşturulan “Drasi/Eylem” grubundan; Mehmet Birinci ve Osman Zorba Kıbrıs Sosyalist Parti’den ve Şener Levent de bağımsız aday olarak yarışacak.

DÜNYANIN EN GENİŞ KATILIMLI SEÇİMİ

Avrupa Birliği’ne üye 28 ülkede gerçekleşen AP seçimleri Hollanda ve İngiltere'de perşembe günü oy verme işleminin başlamasıyla start aldı.
AP seçimleri, nüfusu 500 milyonun üzerinde olduğu için "dünyanın en geniş katılımlı seçimlerinden biri" olarak kabul ediliyor.

Avrupa seçimleri, siyaset sahnesinin tüm renklerine ev sahipliği yapıyor. AP'nin 751 koltuğu için aşırı sağdan aşırı sola, feminist hareketten Korsan Parti’ye, Avrupa karşıtlarından çevrecilere kadar geniş yelpazeye yayılan 524 partiden 17 bin aday yarışıyor.

DÖRT GÜN SÜRDÜ

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde AB ülkelerinin büyük bölümünde oy kullanma işlemi yarın yapılacak.

İngiltere ve Hollanda ise perşembe günü sandık başına giden ilk iki ülkeyi oluşturdu. İrlanda’nın cuma günü sandık başına gittiği seçimlerde Letonya, Malta ve Slovenya’da ise bugün oy kullanılacak. Seçimlerin iki gün sürdüğü tek AB üyesi ise cuma ve cumartesi günü oy kullanılacak Çek Cumhuriyeti olacak.

Oy kullanma işlemi perşembe günü başlamış olsa da sonuçlar yarın akşama kadar açıklanmayacak.

“BU KEZ FARKLI”

“Bu kez farklı” sloganının kullandığı seçimler için 400 milyon civarında seçmenin oy kullanması söz konusu.

EN FAZLA PARLAMENTER ALMANYA'DAN

Lizbon Antlaşması’nın yürürlüğe girmesi nedeniyle hayata geçirilen yeni kurallar gereği şu an 766 üyesi bulunan AP’nin üye sayısının 751’e düşecek olması, bazı ülkelerin koltuklarından feragat etmelerine neden oldu.

AP’de 99 koltuğu bulunan Almanya, 3 koltuk kaybederek 96 koltuğa gerilese de AP’de en fazla üye bulunduran ülke konumunu koruyor.
Almanya’yı 74 üyeyle Fransa, yetmiş üçer üyeyle İngiltere ve İtalya izliyor.

AP’ye en az üye gönderecek AB ülkeleri ise altışar üyeyle Malta, Estonya ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi.

Yeni AP’de Almanya’nın dışında koltuk kaybedecek ülkeler Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, Letonya, Litvanya, Portekiz, Çek Cumhuriyeti ve Romanya olacak.
Diğer ülkeler ise koltuk sayılarını koruyacak.

SAĞ AĞIRLIK BEKLENTİSİ

Kamuoyu araştırmalarına göre, AP’de 275 sandalyesi bulunan Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) 217 sandalyeye gerilemesi, 195 üyesi bulunan Sosyalistler ve Demokratlar Grubu’nun (S&D) üye sayısını 201’e yükseltmesi bekleniyor.

Liberallerin net düşüş yaşayacağına, benzer bir eğilimin Yeşiller için de geçerli olduğuna işaret eden araştırmalar, seçimlerde aşırı sağ partilerin patlama yapacağını gösteriyor.

Son tahminler, AP’de herhangi bir gruba bağlı olmayan 29 parlamenter barındıran aşırı sağın, yeni AP çatısı altında bu rakamı 95’e yükseltebileceği yönünde.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.