1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ‘GÜNEY KIBRIS EN GÜVENİLİR MÜTTEFİK’
‘GÜNEY KIBRIS EN GÜVENİLİR MÜTTEFİK’

‘GÜNEY KIBRIS EN GÜVENİLİR MÜTTEFİK’

İsrail Meclisi (Knesset) Başkanı Yuli-Yoel Edelstein’ın heyetiyle birlikte Güney Kıbrıs’ta olduğu ve dün Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile iki ülke meclisleri arasında işbirliği öngören bir protokol imzaladığı haber verildi.

A+A-

RUM-İSRAİL MECLİSLERİ ARASINDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI, DOSTLUK GRUPLARI OLUŞTURULUYOR

NEOFİTU 18-20 KASIM’DA İSRAİL’İ ZİYARET EDECEK

İsrail Meclisi (Knesset) Başkanı Yuli-Yoel Edelstein’ın heyetiyle birlikte Güney Kıbrıs’ta olduğu ve dün Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile iki ülke meclisleri arasında işbirliği öngören bir protokol imzaladığı haber verildi.

Simerini “İki Meclisin Dostluk Grupları Oluşturuluyor... Tarihi Adım” başlığıyla yansıttığı haberinde Omiru’nun imza töreni sonrasında yaptığı açıklamada, protokolün imzalanmasını “tarihi adım” olarak niteleyerek, iki parlamento arasında dostluk grupları oluşturulacağını açıkladığını yazdı.

Gazeteye göre Omiru, dostluk gruplarının Güney Kıbrıs’ta ve İsrail’de rutin görüşmeler yaparak iki ülkenin refah, kalkınma, demokrasinin yayılması, dünyanın jeopolitik, jeostratejik ve jeo-ekonomik açıdan kritik bu bölgesinde barış, istikrar ve güvenlikle ilgili müşterek hedefleri çerçevesindeki sorunlar üzerine görüş alış verişinde bulunacağını söyledi. ‘Tarihi’ diye nitelediği bu ziyaret için Endelstein’a teşekkür eden Omiru “Bugünkü adımı, halen iki halk arasında mükemmel olan ilişkileri daha da genişletecek başka adımların takip edeceğine inanıyorum” dedi.

Habere göre İsrail’in Güney Kıbrıs’la ilişkisinden gurur duyduğunu ve bu ilişkiye yatırım yaptığını söyleyen Endelstein ise Güney’in ekonomik krizi atlatmayı başaracağına inandığını, bu sürecin hızlanması için İsrail’den Güney’e daha çok yatırım yapılacağını umduğunu söyledi.

Omiru ile iki ülke ve iki meclis arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ve genişletilmesi konusunda çok dostane, verimli görüşmeler yaptıklarını anlatan Endelstein dünya ve özellikle bölgeyi ilgilendiren büyük sorunlarda görüşlerinin örtüştüğünü saptadıklarını söyledi.

NEOFİTU 18-20 KASIM’DA İSRAİL’İ ZİYARET EDECEK

Politis de “Bizi Birleştiren Gaz... Kıbrıs ve İsrail Meclisleri Arasında Dostluk Grupları Oluşturuluyor” başlıklı haberinde Güney Kıbrıs ile İsrail’i birleştiren şeyin doğal gaz olduğunu, dün imzalanan protokolle de Rum ve İsrail meclislerinde dostluk grupları oluşturulacağını yazdı.

Habere göre Endelstein, İsrail ile deniz hududu olan tek AB ülkesi olarak nitelediği Güney Kıbrıs’ın İsrail’in en büyük ticari ortaklarından biri olduğunu söyledi.

“EN GÜVENİLİR MÜTTEFİK”

Gazete Endelstein’ın Rum Meclisi Dışişleri Komitesi ve DİSİ Başkanı Averof Neofitu ile de görüştüğünü, Neofitu’nun İsrail’i ‘Güney Kıbrıs’ın en güvenilir müttefiki’ olarak nitelediğini yazdı.

Knesset Başkanı’nın ilk kez Güney’i ziyaret ettiğine dikkat çeken Neofitu, iki meclis arasında dostluk grupları oluşturulması kararının da ilişkilerin daha da pekiştirilmesi açısından önemli olduğunu kaydetti. Neofitu, Knesset Dışişleri Komitesi Başkanı Avigdor Liberman’ın davetlisi olarak 18-20 Kasım’da İsrail’i ziyaret edeceğini de açıkladı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.