1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜNEY KIBRIS GELİŞMELERDE BAŞROL OYUNCUSU OLMAYI İSTİYOR
GÜNEY KIBRIS GELİŞMELERDE BAŞROL OYUNCUSU OLMAYI İSTİYOR

GÜNEY KIBRIS GELİŞMELERDE BAŞROL OYUNCUSU OLMAYI İSTİYOR

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Güney Kıbrıs’ı bölgedeki jeopolitik-ekonomik gelişmelerde, ayrıca uluslararası satranç tahtasında önemli bir oyuncu yapmak için bir dizi hareket planlamakta olduğu belirtildi.

A+A-

Güney Kıbrıs Rum  Yönetimi’nin, Güney Kıbrıs’ı bölgedeki jeopolitik-ekonomik gelişmelerde, ayrıca uluslararası satranç tahtasında önemli bir oyuncu yapmak için bir dizi hareket planlamakta olduğu belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “ ‘Saldırı’ Diplomasisi Çiziyor... Hedef Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Gelişmelerin Başrol Oyuncusu Yapmak” başlıklarıyla verdiği haberinde, Rum Hükümetinin, enerji-bölgesel politika ve “Akdeniz uzlaşması” ekseninde hareket ederek, Güney Kıbrıs’ın sadece kendi çıkarlarına müttefikler değil, aynı zamanda AB içinde ve dışında düzenleyici rol elde edebilmesini sağlayacak koşullar yaratmaya giriştiğini yazdı.

Gazete “yeni Kıbrıs diplomasisinin” yaratılmaya çalışıldığı felsefenin, Güney Kıbrıs’ın figürandan gelişmelerin başrol oyuncusuna dönüşerek, eşit bir şekilde rolünü oynayarak, tüm önemli konularda tezler şekillendirip sunarak, AB üyesi olduğu ve küçük ülke sendromundan kurtulması gerektiği anlayışına dayandığını belirtti.

EKONOMİ

Rum Hükümetinin “ekonomik diplomasi”nin nüfuzunu çok önemli bulduğuna işaret ederek, Rum Maliye Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı arasında işbirliğinin geliştirilmesinin önemine işaret etti.

Gazete yabancı yatırımcıların cezp edilmesi ve finans sektöründe güvenin yeniden kazanılması çabaları çerçevesinde adada bulunan, ya da adayı ziyaret eden diplomatların Güney Kıbrıs ekonomisi hakkında iyi bir şekilde bilgilendirilmeleri için hali hazırda ilgili toplantıların yapıldığını yazdı.

DOĞALGAZ VE KIBRIS SORUNU

Rum Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkilinin vurguladığı üzere, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesinde” hidrokarbon yatakları bulunmasının, Güney Kıbrıs’ın değerlendirmesi ve yeniden uyarlanmasının gerektiği tamamen yeni bir diplomatik-siyasi çevre ve yeni koşullar yarattığını yazan gazete, aynı kaynakların “Dış politikamız için doğalgaza yatırım yapıyoruz” dediğini aktardı.

Gazete, doğalgaz meselesinin, Güney Kıbrıs’ı Kıbrıs sorununun çözüm perspektifi konusunda hiç olmadığı kadar güçlü bir konuma getirdiği değerlendirmelerinin de bulunduğundan söz etti.

BÖLGESEL POLİTİKA

Güney Kıbrıs’ın bölgedeki siyasi sahneyle ilgili olarak, referans merkezi enerji olacak şekilde, Lefkoşa’nın Lübnan, Mısır ve daha sonraki aşamada Filistin ile de yapılandırılmış diyalogun başlamasını arzuladığını yazan gazete, edindiği bilgilere göre Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Mısır’a gerçekleştirdiği son ziyarette, Mısır’ın, İsrail’le olan üçlü ittifak modelinde, Yunanistan’ın da katılımıyla, işbirliği için düzenli siyasi diyalog başlaması önerisinde bulunduğunu savundu.

Gazete yakın zamanda bu konuda gelişmelerin olmasının beklendiğini de yazdı.

“GÜVENLİK ŞEMSİYESİ”

Öte yandan Haravgi gazetesi “Üç Taraflı Analaşmalarla ‘Güvenlik Şemsiyesi’” başlıklarıyla verdiği haberinde, Lefkoşa’nın, enerji güvenliği konusunda Güney Kıbrıs-İsrail-Yunanistan işbirliğinin ardından, Mısır ile benzer bir işbirliği geliştirme perspektifini gördüğünü ileri sürdü.

Gazete bu perspektif meyve verirse, o zaman Türkiye’ye ve daha belirgin olarak Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a Kuzey Afrika ülkelerinde siyasi İslam’ı kontrol ve yönetme oyununu kaybettiği mesajı verileceği değerlendirmesinde bulunulduğunu iddia etti.

Edinilen bilgilere göre Mısır’ın, yakın zamanda Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan arasında olduğu gibi benzer bir işbirliği arzuladığını gösterdiğini savunan gazete, çok yüksek ihtimalle önümüzdeki günlerde bu yönde açıklamalar yapılacağını belirtti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.