1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “GÜNEY KIBRIS İFLAS TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA”
“GÜNEY KIBRIS İFLAS TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA”

“GÜNEY KIBRIS İFLAS TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA”

REUTERS: “GÜNEY KIBRIS İFLAS TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA” Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de “münhasır ekonomik bölge” ilan ederek, parsellediği deniz bölgesindeki 12 parseldeki ikinci teyit sondajının haziran ayında yapılacağı bildirildi.

A+A-

“İFLAS ÇEKİCİ GÖRÜNEBİLİR ANCAK... EURO BÖLGESİNDEKİ ORTAKLARI KIBRIS’I AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN ÇIKARMA YÖNTEMİ BULABİLİRLER”

Güney Kıbrıs’ın 10 milyar Euro’luk kurtarma paketine rağmen iflas tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Simerini, Reuters’a dayandırdığı haberinde, Güney Kıbrıs’ın Euro’dan muhtemel çıkışının yıkıcı etkilerine dikkat çekti.

Habere göre, Reuters muhabiri Hugo Dixon “10 Milyar Euro’luk kurtarmadan ve bir bankasının faaliyetlerinin durdurulmasından sonra şu anda ilgi odağında olmamasına karşın Kıbrıs’ın unutulması aptallık olur” vurgusunda bulundu.

Simirini’nin “Reuters Yazarı ‘Kurtarmaya Karşın Kıbrıs İflas Tehlikesinde’... ‘Küçük Ada Çıkışa Yöneliyor... Hugo Dixon ‘İflas Belki Çekici Seçenek Görünebilir ve Lefkoşa Üzerinden Çok Ağır Bir Yük Atacak Ama Bu O Kadar Basit Değil’ Diyor” başlıklarıyla verdiği haberde, Dixon’un şu değerlendirmeleri yer buldu:

“Akdeniz’in küçük adası, Euro’dan çıkışa doğru gidiyor. Bu, enflasyonu fırlatacak, iflasa götürecek ve Kıbrıs’ı tek başına bırakacak. Buna karşın Kıbrıs Lirası’na geri dönülsün sesleri artacak. Nikos Anastasiadis, Euro’dan çıkılmasına karşıdır ancak ana muhalefet partisi çıkılmasını istiyor. Daha küçük bir parti, Euro’da kalmak ancak Troyka’dan kurtulmak isterken, ülkede nüfuz sahibi başpiskopos Troyka’yı eleştiriyor.

Kıbrıs Lirası’na geri dönülürse, değeri düşecek. Ne kadar düşeceğini kimse bilmiyor ancak ekonomistler, değer düşüşünün yüzde 50’ye varabileceği değerlendirmesinde bulunuyor. Kıbrıs, küçük ve açık bir ekonomiye sahiptir. Bütün petrolünü ithal ediyor. Turizm ve tarım alanlarında, mültecilerin ucuz işgücüne dayanıyor ve bir devalüasyon durumunda, yerel para birimi ile bunların maliyeti artacak.  Bu da, rekabet gücünden elde edilen karın kaybedileceği anlamına geliyor.

İflas belki çekici bir tercih görünebilir ve Lefkoşa çok büyük bir borcu üzerinden atabilir. Ancak basit olmayacak. Kıbrıs Merkez Bankası’nın Acil Likidite Mekanizması’nın taleplerine cevap verememesi halinde bedeli Avrupa Merkez Bankası üstlenebilir.

Kıbrıs ödemeyi reddedecektir ancak Arjantin gibi değil. Euro Bölgesi’ndeki ortaklarına karşı sert tavrını korumaya çalışırsa, onlar da daha sert cevap verecektir. Belki Kıbrıs’ı Avrupa Birliği’nden çıkarma yöntemi bulabilirler. Böyle bir olasılık Kıbrıs için ilave bir darbe olacak. AB’yi terk ederse, doğalgaz yataklarından istifade etmekte de zorlanacak. Lefkoşa dostlarını yitirirse, kendisini halen engellemeye çalışan Türkiye, bunu daha kolay yapacak.

Dolayısıyla Euro’dan çıkmak iyi bir seçenek değil ancak kalmak da o kadar iyi değil. Son değerlendirmelere göre, Gayrı Safi Milli Hasıla (GSYİH) önümüzdeki iki yılda yüzde 20 azalabilir.  Sermaye dolaşımındaki kısıtlamalar ne kadar uzarsa, Kıbrıslıların birlik üyesi olmadıklarını hissetmeler o kadar artacak. Kıbrıs’ta bir Euro, dünyanın geriye kalanındaki bir Euro ile denk değil.  Troyka, kısıtlamaların bir an önce kaldırılmasına yardımcı olmalı. Aksi halde, Kıbrıs, Euro Bölgesini terk edebilir ve küçük olsa da istikrarsızlığa neden olur.”

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.