1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜNEY KIBRIS MEB’İN DENETİMİNİ TEK BAŞINA YAPMA NİYETİNDE
GÜNEY KIBRIS MEB’İN DENETİMİNİ TEK BAŞINA YAPMA NİYETİNDE

GÜNEY KIBRIS MEB’İN DENETİMİNİ TEK BAŞINA YAPMA NİYETİNDE

Güney Kıbrıs MEB’in denetimini tek başına yapma niyetinde

A+A-

Güney Kıbrıs’ın, tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) bulunan parsellerin güvenliğini sağlamak için gerekli denetleme operasyonlarını tek başına yapabilecek konuma gelme niyetinde olduğu, bu amaca yönelik bir planın gündemde bulunduğu bildirildi.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Güney Kıbrıs’ın şu anki mevcut imkanlarıyla sözde MEB’inin büyük bölümünün denetimini gerçekleştiremediğini, bu alanların da denetim altına alınabilmesi için belirli bir planın ileri götürülmekte olduğunu yazdılar.

Gazete, bu plan çerçevesinde modern radar ve uçan izleme araçlarının alınmasının gündemde olduğunu ve konunun Rum Meclisi Dışişleri Komitesi’nde ele alındığını belirtirken, bu planın finansmanının, bugünkü imkanlarla karşılanmasının da mümkün olduğunun tespit edildiğini yazdı.

Gazete, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’nin kontrolünü gerçekleştirebilmesinin, burada faaliyet gösteren ya da gelecekte buralara ilgi gösterecek yabancı şirketleri de olumlu etkileyeceğini belirtti.

Haravgi gazetesi de, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inin denetimini istediği düzeyde yapamamasının Rum makamlarını ciddi şekilde düşündürdüğünü, bu sebepten ötürü denetlemeyi güçlendirecek yöntemler arandığını yazdı.

Gazete, Güney Kıbrıs’ın yer radarlarının, sözde MEB’inde yer alan 4,5,6,9,10 ve 12 numaralı parsellerin denetimini gerçekleştiremediğini, bu sebepten ötürü bu parsellerin denetlenmesine de imkan sağlayacak radarların alınması düşüncesinin bulunduğunu vurguladı.

HRİSTODULİDİS ÇİN’İN 12. PARSELE İLGİSİNİ DOĞRULADI

Öte yandan gazete, Çin Halk Cumhuriyeti’nin devlet doğal gaz şirketi CNOOC’nin 12. Parselde faaliyet gösteren Noble şirketinin haklarını almak istediğinin, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in dün yaptığı açıklamayla doğrulandığını yazdı.

CNOOC şirketinin 12. Parseldeki doğal gaz yatağından çıkan doğal gazı bölgeye yerleştireceği yüzer sıvılaştırma terminalinde işlemeyi planladığına ilişkin bilgiler bulunduğunu belirten gazete, Çin şirketinin Noble ve Delek’le müzakereleri tamamlasa bile Rum hükümetinden izin almak zorunda olduğunun altını çizdi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.