1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜNEY KIBRIS MEMORANDUMU
GÜNEY KIBRIS MEMORANDUMU

GÜNEY KIBRIS MEMORANDUMU

Güney Kıbrıs memorandumu, Almanya ve Estonya gibi ülkelerin parlamentolarında onaylanırken, Güney Kıbrıs’ın memorandum konusunda hala düşündüğü belirtildi.

A+A-

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler “Dışarıda Oyluyorlar Burada Islık Çalıyorlar” başlığıyla verdiği haberinde Güney Kıbrıs memorandumu ile kredi sözleşmesinin, onaylanması amacıyla, 26 Nisan tarihinde Rum Meclisi’ne gönderilmesinin beklendiğini yazdı.

Gazete memorandumunun kabul edilip edilmeyeceğinin 26 Nisan’da belli olacağını yazdı.

Rum Meclisi’nde temsili bulunan siyasi partilerin başkanları ve temsilcilerinin dün bir toplantı gerçekleştirdiklerini yazan gazete burada dile getirilen Hükümet’in niyetinin, kredi anlaşmasının ve memorandumun, Meclis önüne, AB üyesi altı ülkenin parlamentolarının kararının ardından, imzalanacağı şekilde getirilmesi olduğunu belirtti.  Gazete AB tarafından onaylanmasının ardından bu taslakların Rum Meclisi’ne sunulmasının, bunların ret edilmemesi açısından baskı unsuru da teşkil edeceğini yazdı.

DİSİ ve DİKO partilerinin, memorandum ve kredi sözleşmesi lehinde oy vereceklerinin netleşmesine karşın, DİKO’dan olan Milletvekilleri Antonis Antoniu ile Sofoklis Fittis’in parti çizgisini takip edip etmeyeceklerinin ise belli olmadığını yazan gazete, yine DİKO kanadından olan-ayrıca Rum Meclisi Maliye Komitesi Başkanı olan- Nikolas Papadopulos’un memorandum ve kredi anlaşmasının onaylanması gerektiğine vurgu yapmasının, DİKO’da görüş birliğine varılması açısından katalizör olmasının da ihtimal dışı olmadığını belirtti.

AKEL’in memorandum ile kredi sözleşmesine aleyhte oy vereceğini zaten dile getirdiğini anımsatan gazete EDEK’in ise memorandumun bazı öngörülerine karşı çıkmasına karşın buna ilişkin görüşmeyi Meclis’e havale ettiğini yazdı.

Memorandum ve kredi sözleşmesi konusunda toplantı sırasında konuşan DİSİ Başkan Vekili Averof Neofidu uluslararası bir anlaşmanın/sözleşmenin söz konusu olduğu bu nedenle Meclis’in bunları onaylaması gerektiğini söyledi.

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise konuşmasında bunun, Rum Meclisi’nin önüne konacağı şekilde, kredi sözleşmesinin yapısına bağlı olduğunu ifade etti.

Gazete toplantı sırasında partiler arası anlaşmazlığın da yine ortaya çıktığını, Neofidu’nun, “memorandum ve kredi sözleşmesine karşı oy vermeyi düşünenlerin, başka alternatif çözümün ne olduğu ve ülkenin gereksinimi olan 30 milyar Euro’yu nereden bulacakları konusuna izahat getirmelerini istediğini” belirtti.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Neofidu’ya verdiği yanıtta, memorandumu tek yol olarak ortaya koyanlarla aynı fikirde olmadığını söyledi.

ALMANYA VE ESTONYA’DAN MEMORANDUMA ONAY

Fileleftheros gazetesi ekonomi eki, Almanya ve Estonya Parlamentolarının, Güney Kıbrıs’a yönelik 10 milyar Euro değerindeki kurtarma paketini onayladığını yazdı. 

Habere göre Almanya Federal Meclisi’ndeki(Bundestag) 602 milletvekilinden, 487’si “evet”, 102’si “hayır”, 13’ü ise çekimser oy kullandı. 

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, oylama öncesinde Meclis önünde yaptığı konuşmada, krizin yayılma tehlikesi uyarısında bulunurken, Güney Kıbrıs’a yönelik kurtarma paketinin onaylanması yönünde milletvekillerine çağrıda bulundu.

Schauble, konuşmasında ayrıca Troyka’nın Güney Kıbrıs’a yönelik yardımının, 10 milyar Euro’yu aşmayacağı konusunda milletvekillerine de teyitte bulundu.

Gazete Almanya’nın, Güney Kıbrıs memorandumunu onaylayan Estonya’nına ardından onay veren ikinci ülke olduğuna dikkati çekti.

Gazete Estonya Parlamentosu’nda 54 milletvekilinin lehte, 12’sinin ise aleyhte oy kullandığını anımsattı.

Habere göre Güney Kıbrıs memorandumu, Hollanda, Finlandiya, Slovenya ve Avusturya Parlamentoları’nda da oylanacak. 

Habere ilişkin diğer gazete başlıkları şöyle yer aldı:

“Alithia: “Kıbrıs Memorandumuna “Ja””

Politis; “Almanya Meclisi Kıbrıs Kurtarma Paketini Onayladı”

Haravgi: “Almanya Kıbrıs Memorandumunu Onayladı”

Simerini: “Almanlar Kıbrıs Kurtarma Paketine Evet Dedi  IMF BAŞKANI LAGARDE

Alithia gazetesi ve diğer gazetelere göre IMF Başkanı Christine Lagarde, yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs’ta uygulanan çözümün diğer ülkeler için model teşkil etmeyeceğini söyledi.

Lagarde, Güney Kıbrıs’ın iki büyük bankası ile bankacılık sisteminin yeniden düzenleneceği yöntemin, başka ülkeler için model olmadığını ifade etti.

MEMORANDUMA İLİŞKİN 4 YASA TASARISI ONAYLANDI

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, Güney Kıbrıs memorandumu çerçevesinde hazırlanan 4 yasa tasarısının da dün Rum Meclisi’nde onaylandığı yazdılar.

Gazete bu yasa tasarılarının, şirketler vergisinin yüzde 10’dan yüzde 12.5’e, mevduat faizleri vergilerinin yüzde 152’ten yüzde 30’a, finansal işlem vergilerinin ise yüzde 0.11’den 0.15’e yükseltilmesini öngördüğünü bir diğerinin ise tüketim vergisinin düzenlenmesiyle ilgili olduğunu belirtti.

Rum Meclisi’nde ele alınan bir başka yasa tasarısının ise devlet ve yarı devlet kurumlarında terfilerin bu yıl dondurulmasıyla ilgili olduğunu belirten gazete söz konusu yasa tasarısının, oturumda bulunan tüm milletvekillerince onaylandığını yazdı.  

Filelefehteros gazetesi kamuda çalışanların ve emeklilerden maaş kesintisini öngören yasa tasarısının görüşülmesinin ise gelecek haftaya bırakıldığını belirtti. 

Kaynak :TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.