1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "GÜNEY KIBRIS'IN İFLAS ETTİĞİ BİR DÖNEMDE KKTC'NİN YÜZDE 2,8 BÜYÜMESİ TAKDİRE ŞAYANDIR"
"GÜNEY KIBRIS'IN İFLAS ETTİĞİ BİR DÖNEMDE KKTC'NİN YÜZDE 2,8 BÜYÜMESİ TAKDİRE ŞAYANDIR"

"GÜNEY KIBRIS'IN İFLAS ETTİĞİ BİR DÖNEMDE KKTC'NİN YÜZDE 2,8 BÜYÜMESİ TAKDİRE ŞAYANDIR"

TC Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Ekonomisi 10 milyar Avro'ya dahi dayanamayan Güney Kıbrıs'ın, koca koca dünya devi ülkelerin önüne geçip 6 ay AB dönem başkanlığı yapması, herhalde AB açısından son derece üzücü bir durumdur" dedi.

A+A-

"GÜNEY KIBRIS'IN İFLAS ETTİĞİ BİR DÖNEMDE KKTC'NİN YÜZDE 2,8 BÜYÜMESİ TAKDİRE ŞAYANDIR"

EKONOMİ VE ENERJİ BAKANI ATUN: "GÜNEY KIBRIS, TÜRK DÜNYASI İLE İŞBİRLİĞİ YAPMADAN İÇİNDE BULUNDUĞU AÇMAZI ÇÖZEMEYECEKTİR"

TC Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Ekonomisi 10 milyar Avro'ya dahi dayanamayan Güney Kıbrıs'ın, koca koca dünya devi ülkelerin önüne geçip 6 ay AB dönem başkanlığı yapması, herhalde AB açısından son derece üzücü bir durumdur" dedi.

Çağlayan, TBMM'de, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile bir araya geldi.

Çağlayan, KKTC'nin, uluslararası alanda karşılaştığı tüm haksızlıklara ve ambargolara rağmen ilerlemesine devam ettiğini kaydetti.

Türkiye'nin her zaman önceliğinin KKTC'nin sağlam temelleri üzerinde kalkınması ve gelişmesi olduğunu dile getiren Çağlayan, KKTC ekonomisinin her geçen gün daha sağlamlaştığını ve son derece dayanıklı hale geldiğini söyledi.

Geçen yıla göre kişi başına düşen milli gelirin yüzde 5,5 arttığını dile getiren Çağlayan, "Güney Kıbrıs'ın iflas ettiği böyle bir dönemde KKTC ekonomisinin yüzde 2,8 büyümesi bizim açımızdan takdire şayandır" dedi.

KKTC'nin bir milyondan fazla turist almasının da önemli olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Bunların her biri KKTC'nin gerek ekonomik, gerek siyasal, gerek diplomatik gelişmelerinin önemli göstergeleridir"  ifadesini kullandı. Çağlayan, şunları söyledi:

"Aslında çok güzel bir laf var; 'böyle başa böyle tarak' derler. Şu anda ekonomisi 10 milyar Avro'ya dahi dayanamayan, tahammül edemeyen Güney Kıbrıs Rum kesiminin, dünyanın en büyük ekonomik ve siyasi birliklerinden biri olan AB ekonomisini, koca koca dünya devi ülkelerin önüne geçip 6 ay dönem başkanlığı yapması da herhalde AB açısından son derece üzücü bir durumdur. Hakikaten bu konu bir yerde mizahi bir konu olmuştur. Kendisi 10 milyar Avro'dan dolayı bankalarını kapatmak zorunda kalan bir kesim, dev bir ekonomiye 6 süreyle başkanlık yapmıştır. Dünya kamuoyunun bunu nasıl değerlendirdiğini gördük, biliyoruz. Bu noktada yolumuza devam edeceğiz. Türkiye'nin KKTC politikası, tavrı çok nettir."

"GÜNEY KIBRIS'IN DURUMU, MUTLULUK VERİCİ DEĞİL" 

Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun da KKTC ekonomisinin son yıllarda bir gelişim sürecinin içinde bulunduğunu söyledi.

2009 sonrasında AB ülkelerinin, Güney Kıbrıs yönetimi ve birçok ülkenin kendi mali alanını düzenlemekle meşgulken, reel sektörün gelişmesi yönünde çalışma yapmadıklarını, KKTC'nin bu iki noktayı eş zamanlı olarak ele aldığını kaydeden Atun, 2015 yılı sonunda kişi başına düşen milli gelirin 17 bin dolar seviyelerini aşacağını, bunu da Türkiye'nin desteğiyle yapacaklarını kaydetti. Atun, şunları söyledi:

"Güney Kıbrıs'ın durumu mutluluk verici değil. Güney Kıbrıs bir AB ülkesi olarak her zaman Türk tarafına sırtını dönmüştür ama bugün içinde bulundukları konum itibariyle sırtlarının dönük olduğu taraf Güney Kıbrıs'ın kurtuluşunun tek yönü olarak ortada durmaktadır. Dolayısıyla bugüne kadar izledikleri siyasetlerinde, Türk tarafının olumlu adımlarına, samimi gayretlerine duyarsız kalan Güney Kıbrıs, şu anda bizlerin yardımına ihtiyaç duyar hale gelmiştir. Güney Kıbrıs, Türk dünyası ile işbirliği yapmadan içinden bulunduğu açmazı çözemeyecektir."

Öte yandan, Çağlayan, görüşmeden önce gazetecilerin PKK'nın çekilme karıyla ilgili sorularına, "Görelim bakalım, süreç nereye gidecek?" karşılığını verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.