1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜNEY KIBRIS'TA AŞIRI SAĞIN ÖNLENEMEYEN YÜKSELIŞI
GÜNEY KIBRIS'TA AŞIRI SAĞIN ÖNLENEMEYEN YÜKSELIŞI

GÜNEY KIBRIS'TA AŞIRI SAĞIN ÖNLENEMEYEN YÜKSELIŞI

Güney Kıbrıs'ta aşırı sağın önlenemeyen yükselişi

A+A-

Altın Şafak’ın Kıbrıs kolu ELAM yeni meclise girmek üzere. Bir şeyler yapmalıyız.” Bu sözler Güney Kıbrıs solunun en büyük partisi AKEL’in üyelerinden birine ait. Aşırı sağın AB’nin kanayan yarası haline geldiğine işaret eden AKEL üyesi, Güney Kıbrıs’ın büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu vurguladı.

İsmini vermek istemeyen AKEL üyesi, Kıbrıslı Rumların yükselişe geçen aşırı sağla elindeki tüm imkanları kullanarak mücadele etmesi gerektiği görüşünde.

REFERANDUM ÖNCESİ AŞIRI SAĞ ENDİŞESİ

AKEL’in dile getirdiği bu görüş Kıbrıs’ın güneyinde diğer partilerin de gündeminde. İktidardaki DİSİ ile muhalefetteki DİKO, EDEK ve Yeşiller Hareketi, Yunanistan’da son dönemde yaşanan gelişmelerin Güney Kıbrıs’ta tekrarlanmaması gerektiği görüşünü savunuyor.

DİSİ çevreleri, gelecek dönemde Kıbrıs’ta çözüm için yeni bir referandumun gündeme gelebileceği olasılığını göz önünde tutup aşırı sağın yükselişine ayrı bir önem atfediyorlar. Kıbrıs Rum Yönetimi de bu nedenle bugünlerde önemli bir adım hazırlanıyor. AKEL’in de desteğini alan hükümet, seçimlerdeki baraj oranını artırmayı hedefliyor.

Güney Kıbrıs’ta devam eden tartışmalar, yeni seçim barajının yüzde 3,6 oranında belirleneceğini gösteriyor. Aşırı sağcı ELAM’ın oylarının yüzde 2,5 oranına ulaşması nedeniyle barajın daha yüksek seviyeye çekilmesi gündemde.

YUNANİSTAN’IN PASİF TAVRI ENDİŞE KAYNAĞI

Yunanistan’ın Altın Şafak tehlikesi karşısında oldukça pasif davranmış olması da Kıbrıslı Rum politikacıları endişelendiriyor. Zira Yunanistan’da 2013’ten bu yana gündemde olan aşırı sağcı unsurluların yargılanması kelimenin tam anlamıyla arapsaçına döndü.

Altın Şafak milletvekilleri uzun süren yargılanmalardan faydalanıp, denetimli serbestlikle aktif siyasete geri döndü ve parti 20 Eylül erken seçimlerinde üçüncülükteki yerini korudu. Kıbrıslı Rum siyasetçilere göre, Atina’nın aşırı sağ karşısında gösterdiği kararsız tutum Güney Kıbrıs’ı da etkiledi. Bu nedenle de bir an evvel harekete geçilmesi gerektiği görüşü Kıbrıs’ın güneyinde ağırlık kazanmış durumda.

‘SEÇİM BARAJI SORUNU ÇÖZMEZ’

Liberal görüşleriyle öne çıkan Kıbrıslı Rum uzman Andonis Polidoru, seçim barajının yükseltilmesinin Güney Kıbrıs’taki aşırı sağ gerçeğinin önüne geçemeyeceği görüşünde. Andonis Polidoru’ya göre, ELAM’ın yükselişine sebep olan nedenler ve hatalar güncelliğini korudukça aşırı sağ Güney Kıbrıs’ın gündeminde düşmeyecek.

Yunanistan hükümeti gibi Kıbrıs Rum Yönetiminin de büyük hatalara imza attığını kaydeden Polidoru, şunları söyledi: “Yolsuzluklar karşısında sıfır tolerans iddiası ile hareket eden, bağımsız mercilerden görevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmesini talep eden Cumhurbaşkanı bu mercilere savaş açıyor, bürokrasiye yan yollardan yandaşlarını atıyor, açlık sınırındaki binlerce çocuk bir sandviç için Lefkoşa’nın yollarında dilenirken, bakanlarına limuzinler aldırtıyor ve seçim öncesinde bürokratların maaşlarına zam yapıyor.”

Kıbrıslı Rumların, bu durumun ve hataların farkında olduklarını ifade eden Polydorou’ya göre bu hatalardan dolayı Rumların bir kısmı aşırı sağa yöneldi.

PARTİLER AŞIRI SAĞI PROBLEM OLARAK GÖRÜYOR MU?

“Güney Kıbrıs’ın demokrasi güçleri aşırı sağı gerçekten bir sorun olarak görüyor mu?” sorusunu soran Polidoru, ‘aşırı sağ gibi büyük bir tehlikenin ortadan kaldırılması’ için hiçbir adım atılmadığının da altını çizdi.

Polidoru’ya göre aşırı sağ, siyasi sistem tarafından hayati önem arz eden bir sorun olarak görülse, sistemin tüm unsurları dikkatlerini bu gerçeğin nedenlerine yöneltecek. Ancak, Yunanistan’da olduğu gibi Güney Kıbrıs’ta da demokrasi güçleri aynı hatanın kurbanı oldular. Siyasi ihtiraslardan dolayı, sorunu yaratan nedenler gözardı edilip günü kurtarmaya yönelik adımlarla büyük sorun geçiştirilmeye çalışılıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.