1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜNEY KIBRIS’TA GİZLİ TATBİKAT
GÜNEY KIBRIS’TA GİZLİ TATBİKAT

GÜNEY KIBRIS’TA GİZLİ TATBİKAT

Güney Kıbrıs’ta Gizli Tatbikat! ... ‘bölgedeki gerginliği artırmamak’ için gizli tutmak istedi.

A+A-

 

Yunanistan’ın Kıbrıs Rum Kesimi’nde sessiz bir şekilde hava tatbikatı yaptığı, İsrail savaş uçaklarının da bu tatbikata katıldığı bildirildi.

YUNANİSTAN’ın Kıbrıs Rum Kesimi’nde hava tatbikatı yaptığı, İsrail savaş uçaklarının da bu savaş oyununa katıldığı ortaya çıktı. Rum yönetimi, üç gündür Larnaka kentinde devam eden tatbikatı, ‘bölgedeki gerginliği artırmamak’ için gizli tutmak istedi.

Ancak Politis gazetesinin haberine göre, Yunanistan, Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail’den savaş uçaklarının katıldığı tatbikat kamuoyundan gizlenemedi ve bölge halkı adadaki Yunan tanklarının da katıldığı tatbikatı yerinden takip etti.

BU YILKİ DAHA BÜYÜK

Tatbikatta, Yunan paraşütçü komandolar, Girit’teki hava üssünden kalkan bir C-130 nakliye uçağından Larnaka kenti yakınlarına atlayarak hava indirme operasyonu gerçekleştirdi. Uçak daha sonra Baf kentindeki Andreas Papandreu hava üssüne indi. Yunan F-16’ları da yer hedeflerini temsili olarak vurdu. Simerini gazetesi, Rum Savunma Bakanlığı’nın gizli tuttuğu tatbikatın her yıl sessiz bir şekilde yapıldığını, ancak bu yılki tatbikatın önceki yıllara göre daha geniş olduğunu yazdı.

NİKİFOROS BELİRSİZLİĞİ

Rum basını, tatbikatın son yıllarda sürekli ertelenen Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi arasındaki Nikiforos tatbikatının bir benzeri olduğuna dikkat çekti. Söz konusu tatbikatın bu yıl Doğu Akdeniz’deki kriz nedeniyle yapılıp yapılmayacağı ise belirsizliğini koruyor. Son yıllarda bu tatbikat barışa şans vermek için yapılmıyordu.

Son harekât, Yunanistan Başbakanı Samaras’ın bugünkü Lefkoşa ziyareti öncesine denk geldi. Samaras, bu ziyaretinin ardından Rum lider Nikos Anastasiadis’i de yanına alarak Mısır’ın başkenti Kahire’ye gidecek ve hafta sonu Mısır lideri Abdülfettah el-Sisi ile üçlü zirve düzenleyecek.

Doğalgazı masaya koy Barbaros çekilsin

BM’nin Kıbrıs özel temsilcisi Espen Barth Eide’nin, Türkiye ve Yunanistan’daki temaslarının ardından çantasında Doğu Akdeniz’deki doğalgaz krizine son verecek bir formülle Kıbrıs’a geldiği ileri sürüldü. Hafta başında Türkiye’deki temaslarının ardından Yunanistan’a geçen ve Atina’da Başbakan Samaras ile Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’la görüşen Eide, Rumların yeniden masaya dönmesi için karşılıklı tavizler içeren bir formül geliştirdi. Rum medyasına göre, Eide, Rum lider Nikos Anastasiadis’ten doğalgaz konusunu Kıbrıslı Türklerle BM müzakerelerine paralel bir şekilde ayrı bir komisyonla müzakere etmesini isteyecek ve “Doğalgaz konusunu Kıbrıslı Türklerle müzakereyi kabul et, karşılığında Barbaros Hayrettin Paşa bölgeden çekilsin” diyecek.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.