1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜNEY KIBRIS’TA İKİ CAMİ DAHA TADİL EDİLİYOR
GÜNEY KIBRIS’TA İKİ CAMİ DAHA TADİL EDİLİYOR

GÜNEY KIBRIS’TA İKİ CAMİ DAHA TADİL EDİLİYOR

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum temsilcilerin oluşturduğu Kültürel Miras Teknik Komitesi,

A+A-

TUNCAY: “KÜLTÜREL MİRAS SADECE TAŞ VE BİNA DEMEK DEĞİLDİR. GELECEK NESİLLER İÇİN ÖNEM TAŞIYAN GEÇMİŞTEKİ DEĞERLERİ TAŞIYORLAR”

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum temsilcilerin oluşturduğu Kültürel Miras Teknik Komitesi, Güney Kıbrıs’ta bulunan Evretu Cami ile Çerkez Camii’deki tadilat çalışmalarının önümüzdeki günlerde başlayacağını açıkladı.

Evretu Camii’deki çalışmaların gelecek hafta başlayıp, Kasım ortası tamamlanmasının ardından Çerkez Camii’ndeki çalışmalara başlanması planlanıyor.

Komitenin açıklamasına göre, iki tadilat projesi de Avrupa Birliği tarafından, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Gelecek için Ortaklık tarafından yürütülen  Kıbrıs için Büyük Öneme Sahip Kültürel Miras Yapılarına Destek Projesi kapsamında finanse ediliyor.

TUNCAY

Kültürel Miras Teknik Komitesi Türk Üyesi Ali Tuncay, Evretu ve Çerkez Camii’den önce Denya Camisi’nin tadilattan geçtiğini kaydetti.

Tuncay, “Kültürel Miras Teknik Komite’deki iki toplum işbirliğinin kalbinde kültürel miras farklılığına duyulan saygı yatıyor. Kültürel Miras sadece taş ve bina demek değildir. Gelecek nesiller için önem taşıyan geçmişteki değerleri taşıyorlar” dedi.

Kıbrıslı Rum temsilci Takis Hadjidemetriou ise 2014’ün ilk yarısının Kültürel Miras Teknik Komite açısından çok verimli geçtiğini, söz konusu iki projenin kültürel, tarihi ve dini mirası korumak için ortaya konan kararlılığı bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

İKİ CAMİDE YÜRÜTÜLECEK ÇALIŞMALAR

Açıklamaya göre, Evretu Camii’nde yürütülecek çalışmaların, caminin içi ve etrafının temizlenmesini, duvar ve zeminin güçlendirilmesini, binaya kapı ve pencere takılmasını ve çatının çöken kısmının yeniden yapılmasını kapsıyor.

Sadece iki duvarın ayakta olan Çerkez Cami’de ise ayakta kalan duvarların güçlendirileceği, yıkılan duvarların kalıntılarının gün ışığına çıkarılacağı kaydedildi.

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum Liderlerinin kararı ile kültürel mirasın korunması için çalışmalar yürütmek hedefiyle kurulan Kültürel Miras Teknik Komitesi çalışmalarını 2009’dan beri yürütüyor. Avrupa Birliği, komitenin çalışmaları için 4 milyon Euro ayırdı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.