1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜNEY KIBRIS’TA IRKÇI PARTİ SÜRPRİZİ
GÜNEY KIBRIS’TA IRKÇI PARTİ SÜRPRİZİ

GÜNEY KIBRIS’TA IRKÇI PARTİ SÜRPRİZİ

Güney Kıbrıs’ta ırkçı parti sürprizi

A+A-

KIBRIS Rum Yönetimi’nde dün yapılan parlamento seçimlerinde, ırkçı ELAM ve Kıbrıslı Türklerle kurulacak bir federasyona karşı çıkan partiler oylarını büyük oranda artırırken, sol partiler kan kaybetti. Seçimin sürprizi ise ırkçı ELAM’ın yüzde 3.6’lık barajı geçmesi ve 56 sandalyeli parlamentoya 2 milletvekili ile girmeyi başarması oldu.

2008’de Yunanistan’ın ırkçı Altın Şafak partisinin Güney Kıbrıs kolu olarak kurulan ve 2011’de girdiği ilk seçimlerde yüzde 1.1 oy alan ELAM’ın barajı geçmesi beklenmiyordu. Rum yönetiminde başkanlık sistemi geçerli olması nedeniyle parlamento seçimleri hükümeti değiştirmeyecek. Seçim sonuçları, Kıbrıslı Türklerle müzakereleri yürüten Nikos Anastasiadis’i parlamentoda ve Kıbrıs sorununda bir anlaşmaya varılması halinde referandumda güç duruma sokacak.

SOLDA KAYIP YÜKSEK

538 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu ve katılım oranının yüzde 66,5 olduğu seçimlerde Anastasiadis’in partisi DİSİ, 2011’deki son seçimlere göre, yüzde 3.6 oranında oy kaybederek, yüzde 30.7 ile birinci parti oldu.En büyük oy kaybını yüzde 7.1 ile anamuhalefet partisi Komünist AKEL yaşadı. AKEL, yüzde 25.5 ile ikinci parti oldu. Oy kayıpları daha küçük oranda olan DİKO yüzde 14.5, EDEK ise, yüzde 6.2 oranında oy aldı. Vatandaşlar İttifakı yüzde 6.1, Dayanışma Hareketi yüzde 5.2, Çevreciler Hareketi 4.8 ve aşırı ırkçı ELAM 3.7 oy aldı. Resmi olmayan sonuçlara göre, 56 sandalyeli parlamentoda DİSİ bir milletvekili kaybederek 19 milletvekili aldı. AKEL 5 kayıpla 15 milletvekili kazandı. DİKO 9, EDEK 3, Vatandaşlar İttifakı 3, Dayanışma Hareketi 3, Çevreciler Hareketi 2 ve ELAM 2 milletvekili ile parlamentoya girdi. Parlamentodaki parti sayısı da 8 oldu.

Ömer Bilge/Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.