1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GÜNEY KIBRIS'TAN KAÇTILAR AMA...
GÜNEY KIBRIS'TAN KAÇTILAR AMA...

GÜNEY KIBRIS'TAN KAÇTILAR AMA...

Geçtiğimiz Nisan ayında ırkçı saldırılara maruz kaldıkları için Güney Kıbrıs’tan kaçıp KKTC’ye sığınan Filistin uyruklu mülteciler yaşam savaşı veriyor

A+A-

Geçtiğimiz Nisan ayında ırkçı saldırılara maruz kaldıkları için Güney Kıbrıs’tan kaçıp KKTC’ye sığınan Filistin uyruklu mülteciler yaşam savaşı veriyor.

Filistin’deki iç savaş ve sosyal yaşam şartlarının kötü olması nedeni ile doğdukları toprakları terk eden mülteciler ya umut yolunda denizde boğularak yaşamlarını yitiriyor ya da kaçtıkları ülkelerde zor yaşam koşullarına maruz kalıyor. Kimisi insan tacirlerinin kurbanı olurken, kimisi de iş ve yaşayacak yer bulmak umuduyla gittiği ülkede insanlık dışı muameleye maruz kalıyor. İşte onlardan olan ve geçtiğimiz Nisan ayında baskı gördükleri ve kötü davranıldığı gerekçesiyle Güney Kıbrıs’tan kaçarak KKTC’ye sığınan 37 Filistin uyruklu mülteciden 16’sı Lefkoşa’nın göbeğinde yaşam savaşı veriyor.

ADETA YAŞAM SAVAŞI

Güney Kıbrıs'a 7 yıl önce sığınan ancak ekonomik koşulların da kötüye gitmesi ile ırkçı saldırılara maruz kaldıkları için KKTC’ye sığınan 37 kişiyi, Mülteci Hakları Derneği himayesine aldı. Mültecilerden 21’i yeni bir yaşam kurabilmek için başka ülkeler gitti. Geriye kalan 7’si çocuk 16 mülteci ise Mülteci Hakları Derneği tarafından kendilerine tahsis edilen bir binada yaşam savaşı veriyor.

ÇARŞAFLAR CAM, BATTANİYELER KAPI OLDU

Kış ayları olmasından dolayı camları kırık, kapıları olmayan bu binada kalan çocuk, kadın erkek 16 mülteci, yarı aç yarı tok günlerini geçiriyor. Kırık camlardan girecek soğuğu önlemek için çarşaflarla camları örten mülteciler, battaniyeleri ise kapı niyetine kullanıyor.

SAĞLIKSIZ KOŞULLARDA YAŞIYORLAR

Beslenme ve barınma açısından sağlıksız koşullarda yaşan mülteciler, insan gibi yaşamak istediklerini söyledi. 6 çocuk babası Abudllah Mahmut, Güney Kıbrıs’ta ekonomik sıkıntıların ortaya çıkması ile Müslüman mültecilere yönelik saldırılar olmaya başladığını ve bu nedenle KKTC’ye sığındıklarını söyledi.

IRKÇI SALDIRILAR BAŞLADI

Larnaka’da kaldıkları evlere saldırılar düzenlendiğini anlatan Mahmut, yaşananları şu sözlerle dile getirdi: “Kendi ülkemizde insan gibi yaşama şansımız olmadığı için sekiz yıl önce, vatanımızı terk etmek zorunda kaldık. Daha iyi ve insanca yaşayabilmek için Güney Kıbrıs’a sığındık. Önceleri her şey iyi gitse de 2009 yılında başlayan ırkçı saldırılar bizi canımızdan bezdirdi. Müslüman olduğumuz için dayak yedik ve ibadet ettiğimiz cami kundaklandı.”

ZULÜM GÖRDÜK

Güney Kıbrıs’ta aşırı milliyetçi bir grubun tacizine uğradıklarını söyleyen Mahmut, “Orada ne kimliğimiz, ne de işimiz vardı. Larnaka’da yaşayan 500 Filistinli aile yaşananlardan dolayı başka ülkelere kaçtı. Bazıları deniz yolu ile gittikleri yolculuklarda boğularak can verdi” şeklinde konuştu. Mahmut “Siz Müslümansınız, giderek bu ülkede çoğalmaya başladınız. Buradan gidin, sizi istemiyoruz”şeklinde hakarete uğradıklarını söyledi. Mahmut, “Taş ve sopalarla bize saldırdılar. Bazıları bıçak ile üzerimize yürüdü. Çocuklarımız diğer çocuklardan dayak yedi. Bir arkadaşımız başına aldığı taş darbelerinden dolayı ağır yaralandı” şeklinde konuştu. Mamhut, Rum polisinin saldırılar karşısında kayıtsız kaldığını, şikâyetlerini kaale almadığını dile getirdi.

BAZILARI GİTTİ, ONLAR KALDI

Güney Kıbrıs’ta yedi yıl süren zorlu yaşamın ardından ekonomik şartların da kötüye gitmesi üzerine geçtiğimiz Nisan ayında KKTC’ye sığındıklarını ifade eden Mahmut, 37 Mülteciden 21 kişinin Tayland, Endonezya ve diğer bazı ülkelere gittiğini, geriye 16 kişi kaldıklarını söyledi.

YAŞAMAK İÇİN BİR FIRSAT VERİN

KKTC’ye geldikten sonra kendilerine tahsis edilen bir binada yaşamaya başladıklarını, iş bulduklarını ve yaşamlarını idame ettirmek için uğraştıklarını belirten Mahmut, “Birkaç ay çalıştık. Şimdi işimiz yok. Benim kimliğim yok. Eşim ve 6 çocuğumla beraber diğer mülteci kardeşlerimle birlikte yaşam savaşı veriyoruz. Yeterince beslenemiyoruz, cam ve kapısı olmayan binada çocuklarımız hastalanmasın diye gayret gösteriyoruz. Böyle yaşamaya devam etmemiz mümkün değil. Bize yaşamak ve burada bir hayat kurmak için fırsat versinler” dedi.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.